Skincare rečnik od A do Š: Ovih 15 termina morate znati!

skincare rečnik

Želite da izgradite svoju skincare rutinu? Ako imalo zađete u dubine internet beauty zajednice, možda ćete shvatiti da oni govore potpuno drugačijim jezikom: tu su termini eksfolijacija, antioksidanti, aktivni sastojci, alfa-hidroksi kiseline, metoda duplog čišćenja itd. Ako ste početnik u svetu skincare nege, u nastavku smo vam spremili mini rečnik sa 15 termina koje morate da znate!

Mali rečnik skincare termina

#1: Aktivni sastojci

Uopšteno, aktivni sastojak je ona supstanca u proizvodu koja radi baš to što želite od proizvoda. U retinolskom serumu protiv bora, aktivni sastojak koji ispravlja bore je retinol. Neki od ovih proizvoda mogu imate manju ili jaču koncentraciju i shodno tome se kupovati u parfimeriji ili u apoteci na recept. Aktivni sastojci su: kiseline, retinol, benzoil-peroksid, salicilna kiselina, vitamin C…

skincare rečnik

#2: Alfa-hidroksi kiseline (AHA)

Ovo je vrsta hemijskog eksfolijatora – AHA kiseline se dobijaju uglavnom iz voća. One opuštaju veze između mrtvćih ćelija kože, što kasnije dozvoljava da se lakše odvoje, kako bi otkrile novu mladu kožu ispod. Najpoznatije su glikolna i mlečna kiselina.

#3: Antioksidanti

Antoksidanti su satojci koji pomažu da se neutrališe dejstvo slobodno radikala (veoma reaktivnih molekula iz okruženja). Kada su antioksidanti i slobodni radikali u disbalansu, nastaje oštećenje kože, i njeno prerano starenje. Najpoznatiji antoksidanti su: vitamin C, vitamin E, resveratrol, ferulična kiselina, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt aronije, astaksantin.

Jedan od najboljih antioksidanata je vitamin C, kojeg možete naći u Vitamin C serumu za lice brenda Skinology.

vit c

#4: Duplo čišćenje

Duplo čišćenje je tehnika čišćenja kože koja podrazumeva upotrebu dva čistača: najpre se lice očisti uljem ili balmom, a potom nekim penastim ili gelastim sredstvom za umivanje. Na ovaj način se mnogo efikasnije uklanja šminka, SPF krema ili masnoća kože.

skincare rečnik

#5: Humektans

Ovo je vrsta hidrirajućih sastojaka koja se nalazi u kremama ili serumima i ima ulogu da privlači vodu u kožu, ali je i ne zadržava nužno. Najpoznatiji humektansi su glicerin i hijaluronska kiselina.

#6: Emolijent

Emolijenti su hidrirajući sastojci koji mogu da prodru u međućelijski prostor, ostavljajući kožu mekšom i zagladjenijom. Tipična ulja za lice poput skvalana, arganovog i jojobinog ulja su najpoznatiji emolijenti.

#6: Niacinamid

Niacinamid je oblik vitamina B3 (niacina), koji se nanosi na kožu. Niacinamid je jako koristan sastojak: može da pomogne kod akni, rozacee i znakova starenja poput hiperpigmentacija, finih linija i bora.

Predlažemo vam Skinology Niacinamid + 3D hijaluron serum za lice.

uiacin

#7: Retinoidi

Retinoidi su derivati vitamina A i tu spadaju sastojci poput retinola, retinala (ili retinal-aldehida), retinoične kiseline i sintetičkih retinoida poput Adapalena. Retinoidi rade tako što stimulišu prirodan proces odbacivanja starih ćelija kože iznutra, dovodeći do glatke kože i smanjenja znakova starenja. Poznati su po izazivanju iritacija, zato se za početak koriste samo 2-3 puta nedeljno, uz obaveznu kremu posle!

skincare rečnik

#8: Okluzivi

Još jedan tip sastojaka (pored humektanata i emolijensa) koji ne pružaju hidrataciju, već “zaključavaju” svu vlagu koja već postoji unutar ćelija kože, kako ne bi ispraila kroz stratum corneum. Najčešći okluzivi su petrolatum i silikoni.

#9: Nekomedogeno (non-comedogenic)

Ovo je oznaka za kozmetički sastojak koji NE zapušava pore. Ako imate kožu sklonu aknama, veoma je važno da potražite ovu oznaku na svim proizvodima za lice koje koristite, a posebno na kremi za lice.

Povezano: Anti-aging iz bočice – 4 sastojka koja na bore deluju poput botoksa

#10: Peptidi

Peptidi su molekuli koji se sastoje od lanaca amino-kiselina koje čine protein. U nezi kože peptidi se koriste kako bi prodrli dublje u slojeve kože, za razliku od kolagena, koji ima velike, potpune molekula koji teško penetriraju u dubinu kože.

Preporučujemo vam Skinology New Expression Filler kremu sa peptidima.

#11: Beta-hidroksi kiseline (BHA)

Ovo je još jedna vrsta hemijskog eksfolijanta (pored AHA kiselina) koja ima sposobnost da prodre unutar zapušene pore kroz sebum, kako bi “opustila” njen sadržaj, i na taj način pročistila pore hemijskim putem. Najpoznatija vrsta BHA kiselina je salicilna.

skincare rečnik

#12: Sebum

Sebum je prirodna masnoća kože, koja se sastojci od lipida, estera voska, triglicerida i skvalana. Neke osobe proizvode više sebuma od drugih, i time imaju masniju kožu. Nagomilavanje sebuma može doprineti razvoju akni.

#13: Sulfati

To su sastojci koji se najčešće nalaze u čistačima poput gela za umivanje, šampona i sapuna, i imaju ulogu da pomogne da proizvod zapeni i tako ukloni masnoći i prljavštinu. Ali, sulfati mogu biti veoma agresivni za kožu, skidajući njena prirodna ulja. Rezultat je iritirana i isušena koža.

#14: Slobodni radikali

Slobodni radikali su molekuli koji su dobili ili izgubili jedan elektron, što znači da moraju da “ukradu” elektrone izvora u okruženju. Slobodni radikali se nekada mogu stvarati i u samom organizmu u malim količina. Ali najčešće nastaju kao rezultat izlaganja zračenju, uključujući UV zrake, zagađenju itd. U visokim dozama, mogu da oštete kožu, i uzrokuju prerano starenje.

#15: Parabeni

Parabeni su vrsta kozmetičkih konzervanasa, koji mogu biti iritirajući, posebno za osobe koje imaju osetljivu kožu ili za stanja kao što su psorijaza ili ekcem.

Pročitajte još i: Najbolji antioksidanti za vašu kožu – Šta tačno rade?

error: Content is protected !!