Napravite same ulje za čišćenje lica – Prirodno, a efikasno!

ulje za čišćenje lica

Klasični čistači za lice i skidanje šminke često sadrže iritirajuće sulfate koji pene i na taj način remete prirodni balans kože, čineći je suvom. Činjenica da ulje rastvara ulje (tj. sebum kože) je čista nauka, zato ako koristite pravo ulje za čišćenje vašeg tipa kože, imaćete divnu i nahranjenu kožu. U nastavku saznajte kako da same napravite ulje za čišćenje lica za svaki tip kože!

Čišćenje lica uljem

Ulja za čišćenje lica nam dolaze iz japanske i korejske kulture, gde azijske žene obožavaju ovaj metod nežnog a temeljnog čišćenja. Ulje ulazi u svaku poru i dubinski je čisti, na način na koji klasični čistači za lice ne mogu. Možda će vam ova metoda zvučati čudno, ali znajte da posle uljanog čišćenja lica sledi klasično, uz pomoć penice ili gela za umivanje.

Ako ste fan prirodnih, “uradi sama” recepata za negu kože, u nastavku vam donosimo 3 recepta kako da same smućkate svoje ulje za čišćenje lica.

ulje za čišćenje lica

Bez obzira na tip kože, svi uljani čistači se koriste na isti način: počnite sa masiranjem ulja po suvom licu, koristeći kružne pokrete, fokusirajući se na zapušene pore. Potom natopite peškirić vrućom vodom i nežno uklonite ulje i sve nečistoće sa tim. Ako vam ne odgovara blagi uljani film na licu, umijte se uz pomoć gela za umivanje (metoda duplog čišćenja).

Povezano: “Double-cleanse” – duplo čišćenje za savršenu kožu

“Uradi sama” ulje za čišćenje MASNE kože

Sastojci:

  • 1 deo ricinusovog ulja
  • 3 dela ulja nosača po izboru

Masnoj koži će odgovarati ulje šafranike i žutog noćurka, jer oba hrane kožu, bez zapušavanja pora ili iritacija. Šfarnika sprečava gubitak vlage i pomaže koži da se štiti od toksina i bakterija iz okruženja, dok žuti noćurak poseduje prirodni protiv-upalna svojstva.

ulje za čišćenje lica

“Uradi sama” ulje za čišćenje kombinovane kože

Sastojci:

  • 1 deo ricinusovog ulja
  • 4 dela ulja nosača

Uvek možete prilagoditi recept prema onome što je vašoj koži potrebno. Arganovo ulje je predivan sastojak za kožu koja je sklona kombinvanoj, jer nije niti previše lagano niti previše masno. Savršen balans ulja srednje težine koje će ujedno negovati suvlje delove lica, a neće opteretiti one masne. Ulje konoplje bogato masnim kiselinama je takođe odličan izbor, jer je nivo komedogenosti tačno 0!

Povezano: Odaberite pravo ulje za lice za vaš tip kože

ulje za čišćenje lica

“Uradi sama” ulje za čišćenje SUVE kože

Sastojci:

  • 1 deo ricinosovog ulja
  • 10 delova ulja nosača

Ulje ricinusa ima adstrignetno svojstvo, što znači da se povezuje sa kožom, kako bi “izvuklo” nečistoće iz pora. S druge strane velika količina ulja nosača (koje ima hranljivo dejstvo) će sprečiti isušivanje kože. Ulje kamelije je jedno od najpoželjnijih za negu suve i rekativne kože, a osim toga i skvalan, dobijen iz grožđa.

Pročitajte još i: Vodič – kako da odaberete idealan proizvod za čišćenje kože?

error: Content is protected !!