“Double-cleanse”: duplo čišćenje kože za savršen ten

duplo čišćenje kože

Davno je prošlo vreme kada smo čistili lice čvrstim sapunom i vodom. Sada su tu razne umivalice, gelovi, pene, ulja, mleka… “Double-cleanse” metod čišćenja lica nam dolazi iz Koreje (kao i većina skinacare trendove) i predstavlja temeljnu rutinu iz dva koraka: prvo čišćenje je proizvodom na bazi ulja, i drugim na bazi vode. U nastavku saznajte sve o ovom hot skincare trendu!

Šta je duplo čišćenje lica?

Duplo čišćenje lica se zasniva na dva koraka, koja mnogo temeljnije uklanjaju šminku, sebum, ostatke dnevne nege, bakterije i znoj u odnosu na klasično čišćenje lica. Ono uklanja tvrdokorni sloj nečistoće nakon celog dana, koje ostaju na koži i posle umivanja. Klasičan “double-cleanse” metod ima sledeće korake:

  • uljano ili balzamasto sredstvo za čišćenje – koje otapa šminku, razbija SPF kremu i sebum na površini kože
  • penasto sredstvo na bazi vode – gel ili pena koji dubinski uklanja nečistoće iz pora i ostatke onoga što je prvi korak rastopio.

Drugi korak treba da sadrži proizvod za umivanje koji je specifičan za vaš tip kože – ako imate masnu kožu, odabraćete čistač protiv lučenja sebuma ili akni, ako vam je koža normalna, odabraćete hidrirajući gel za čišćenje, a suva koža će odabrati kremasto mleko koje peni.

Povezano: Zašto treba da izbacite SAPUN iz rutine umivanja lica?

duplo čišćenje kože

Kako da “duplo očistite” lice?

U prvom koraku, važno je da utrljate ulje ili balzam za čišećnje lica kružnim pokretima u kožu, tok svi tragovi šminke i nečistoća ne počnu da se tope. Ovo je najbolje raditi prstima, bez pamučnih tufera. Toplota prstiju će još bolje rastopiti ulje u kožu.

Kada ste uklonili površinsu nečistoću, vreme je za dubinsko vodeno čišćenje: utrljavajte penu ili gel za umivanje barem minut, kako biste temeljno uklonili ostatke šminke, toksina, zagađenja i nečistoća iz pora. Prosečno, žene potroše svega 20 sekundi na čišćenje lica, što nije dovoljno čistaču da ukloni svu prljavštinu, posebno kada nosite SPF kremu i full-face šminku.

Povezano: 10 koraka nege lica Koreanki – preterivanje ili posvećenost?

duplo čišćenje kože

Temperatura vode je isto veoma važna. Prevruća voda može da iritira kožu, posebno ako patite od stanja kao što su akne, ili rozacea. Zato je najbolje da “double-cleansing” radite mlakom vodom.

Prednosti “double-cleansing” metode

Brzinsko umivanje deluje kao supre opcija na kraju dugog dana, ali ako ste taj dan imali full-face make-up, duplo čišćenje će osigurati da vaša koža bude čista i škriputava.

Osim toga, ova mertoda će pomoći da posvetlite posiveo ten, ukloniće višak mrtvih ćelija kože, a osim toga, dozvoliće serumima i kremama da deluju mnogo efikasnije.

Duplo čišćenje lica je važno i ako živite u zagađenoj gradskoj sredini – jer sredinski toksini mogu ubrzati proces starenja kože.

duplo čišćenje kože

Koliko često?

Što se tiče učestalasti, duplo čišćenje kože možete sprovoditi u zavisnosti od životnog stila: ako svaki dan nosite full face šminku, onda je primenite svake večeri. Kada nemate ove slojeve na koži, nema potrebe da ovkao dubinski čistite kožu. SVakako se možete počastiti bar dva puta nedeljno ovom metodom čišćenja, ali samo uveče.

Double cleanse metoda će najviše odgovarati i onima sa masnom kožom sklonom aknama – jer će očistiti dublje slojeve bakterija iz pora, koje mogu uzrokovati akne.

Pročitajte još i: Električne četke za čišćenje lica – DA ili NE?

error: Content is protected !!