Zašto treba da izbacite sapun iz rutine umivanja lica?

By  |  0 Comments

Briga o licu je konstantna – čišćenje, toniranje, hidriranje, kozmetički tretmani… Ipak, lepa kože počinje od temeljnog čišćenja! Ako se umivate tvrdim sapunom, odmah prestanite! Lice se čišti posebnim mlekom, gelom ili penom za umivanje, dok čvrsti sapun ostavite eventualno za pranje ruku. Otkrivamo zašto sapun ne treba da koristite za umivanje!

Zašto je koža lica drugačija od kože tela?

Koža lica je mnogo nežnija u poređenju sa kožom na ostatku tela. Debljina kože varira od regije do regije, s tim da je ona na licu mnogo tanja. Ovo se posebno odnosi na kožu oko očiju. Zato je veoma važno da koristite nežne proizvode za kožu lica, specijalno formulisane za ovu regiju.

umivanje

Koža na licu ima mnogo pora i ako se ne vodi računa o njoj adekvatno – sklona je aknama, bubuljicama i upalama. Prirodna ulja koja se na njoj stvaraju deluju kao barijera protiv sredinskih faktora. S druge strane, sapuni su kreirani da očiste svu prljavštinu i masnoću, skidajući istovremeno i prirodna ulja.

Umivanje sapunom – pH vrednost je važna!

Sapuni uzrokuju neravnotežu između prirodnog pH nivoa, čineći da se koža isušuje. Koža je prirodno kisele pH vrednosti, i trebalo bi da se njen pH održava izmedju 4 i 5.5. Običan tvrdi sapun je alkalan (pH je veći od 7) i stoga ne može da se koristi na licu. Kao što ste i same verovatno primetile, on uzrokuje ljuspanje i suvoću kože, i time je čini podložnijom upalama.

Sulfati, sulfati…

Komercijalni sapuni za umivanje često sadrže i sulfate, jedinjenja deterdženta koja „razbijaju“ masnoću, ali ujedno isušuju kožu dodatno. Na sulfate se može razviti i alergija, čime se problemi sa kožom lica dodatno pogoršavaju.

Povezano: Crni sapun – Efikasno rešava probleme kože i kose

sapuni

Čime onda umivati lice?

Lice treba umivati specijalnim gelom, penom ili mlekom za čušćenje, koji ne narušavjua pH vrednost kože, a uklanjaju nečistoće. Ova sredstva ne skidaju prirodna ulja kože, a postoje različite vrste za sve tipove kose.

Mi vam preporučujemo Skinology mleka za čišćenje lica, formulisana posebno za svaki tip kože.

Ako imate masnu kožu, birajte umivalice na bazi cinka, salicilne kiseline, zelenog čaja, gline, na kojima piše „oil-free“, kako biste matirali i dubinski očistili kožu.

Ako je vaša koža suva, birajte umivalice bez sulfata, koje će sprečriti isušivanje vaše kože. Odaberite one kremaste teksture, koje će ujedno i hidrirati vašu žednu kožu.

Ako vam je koža osetljiva, birajte dermokozmetičke brendove, sa nekomedogenim sastavom (sa sastojcima koji ne zapušavaju pore), bez veštačkih mirisa, boja i konzervanasa.

Povezano: Kako da PRAVILNO negujete masnu i problematičnu kožu lica?

umivanje

Micelarna voda za umivanje?

Dermatolozi savetuju korišćenje micelarne vode samo kao prvi korak čišćenja lica, nakon čega ćete je obavezno ISPRATI sa lica, a ne ostaviti na koži (kao što preporučuju mnogi brendovi micelarnih voda). Nakon ispiranja, čišćenje nastavite blagim gelom za umivanje koji će dubinski očistiti pore, onako kako sama micelarna voda ne može.

Pročitajte još i: Otkrivamo – Da li je micelarna voda štetna za vašu kožu?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!