Kako da “naslojavate” serume i koliko im treba da se upiju?

serumi

Bilo da koristite svega 2-3 koraka u nezi lica ili ste se potpuno predali korejskoj rutini od 10 proizvoda – naslojavanje seruma i preparata je obavezno, kada govorimo o nezi kože. Od nanošenja tonika i seruma, preko kremica – tajming i redosled je važan. Zato vam u nastavku otkrivamo kako bi trebalo da naslojavate serume i koliko je važan način nanošenja, kada govorimo o efikasnosti skincare preparata.

Koliko je proizvodu potrebno da se upije?

Brzinsko naslojavanje seruma jedan za drugim, i nije tako loša stvar: svaki proizvod za negu bi trebalo da se upije u periodu između 30 i 60 sekundi. Ako vam je potrebno više vremena, to znači da ili kvalitet proizvoda nije zadovoljavajuć, ili ga ne nanosite pravilnim redosledom.

serumi

Kako biste pojačali upijanje proizvoda, dermatolozi savetuju da se umijete toplom vodom, koja će otvoriti pore. Nanošenje proizvoda bi trebalo da počnete dok je koža još vlažna. Proizvod se upija ili kroz pore u lojne žlezde, ili zapravo prodre kroz pore do dermalnog, epidermalnog i gornjeg dermalnog sloja. Odmah ćete osetiti upijanje i suvoću na licu. Zatim možete naneti naredni skincare proizvod. Upijanje preparata možete ubrzati tako što ćete ih utisnuti u kožu dlanovima. Toplota kože ruku će dodati otvoriti pore. Počnite sa nanošenjem proizvoda u regiji obraza, jer je ova zona suvlja od nosa, čela i brade. Potom, spustite preparat na lice i dekolte.

Povezano: Morate ih probati – serumi za lice

Šta može da predstavlja prepreku kod upijanja proizvoda?

Skincare rutina ne mora da traje po sat vremena kako biste je zavšrili. Ali, neko loši koraci u rutini nege mogu sprečiti da vaši proizvodi deluju na maksimalnom nivou. Previše proizvoda i nepravilno naslojavanje mogu uzrokovati iritaciju i sprečiti efikasnost proizvoda.

#1: Višak nanetog proizvoda

Ako nanesete više seruma ili tonika, to ne znači da ćete iskusiti veće benefite, naprotiv! Ovo posebno važi za kiseline i retinol. Previše nanetog proizvoda može poremetiti pH balans, a kako bi koža to nadoknadila, uradiće baš suprotno od onoga što želite. Ako isušite kožu jakim kiselinama, ona će proizvoditi više sebuma, kako bi izbalansirala pH vrednost.

serumi

#2: Loš kvalitet proizvoda

Kako biste maksimalno iskoristili proizvod i povećali njegovu moć upijanja, postarajte se da birate samo kvalitetne tonike, serume, esencije i kreme. Visok kvalitet nije uvek povezan za cenom. Ako koristite na primer, serum, i on se loše upija ili ne vidite rezultate posle 3 nedelje – taj proizvod vam ne treba. Potrebno je 4-6 nedelja da vidite rezultate određenog proizvoda, ali svega 14 dana da iskusite njegove negativne efekte.

Povezano: 5 najboljih kombinacija kozmetičkih sastojaka koje uvek treba koristiti zajedno!

#3: Nepravilan redosled nanošenja

Iako je važno da sačekate da se svaki sloj proizvoda dobro upije, ono što je još važnije jeste pravilno naslojavanje. Kada se serumi slažu nepravilnim redosledom, aktivni sastojci ne mogu dopreti do kože. Dermatolozi savetuju da najpre nanosite prozirne, vodenkaste serume, pa onda serum sa lipidima. Posle toga mogu ići retinolski preparati pa onda krema sa lipidima. Dakle, proizvodi se ređaju od najređeg do najgušćeg, i uvek se najpre nanose vodeni proizvodi, pa tek onda uljani.

Pročitajte još i: Slojevito korišćenje seruma – kombinacije koje zaista “rade”!

error: Content is protected !!