Morate ih probati: Serumi za lice

serum za lice, arganovo ulje

Ukoliko dosta pažnje posvećujete nezi kože lica, sigurno ste već čule za tip preparata koji se naziva serum za lice. Nekima od vas, serum je stalan član armije moćnih bočica u kupatilu, dok je drugima prava nepoznanica. Verovatno niste znale kako se pravilno koristi, koje sve vrste postoje i kako odabrati onaj pravi. Kako bismo razotkrili sve tajne ovog moćnog preparata, pripremili smo za vas tekst koji sledi.

Šta je serum za lice i koja mu je uloga?

Serumi za lice predstavljaju koncentrisan proizvod namenjen ciljanoj borbi protiv odredjenog problema kože. Za razliku od kreme za lice, sadrže aktivne sastojke u mnogo većem procentu, dok je broj pomoćnih supstanci sveden na minimum.

Tekstura seruma je dosta laganija i vodenija u odnosu na kremu za lice. To je zbog činjenice da su molekuli aktivnih supstanci u serumu značajno manje veličine u odnosu na one u kremama, kako bi mogli da što dublje prodru u kožu. Samim tim, koža ih mnogo brže upija i crpi sve korisne supstance.

Aktivni sastojci u serumima su zastupljeni čak pet do deset puta više u odnosu na koncentraciju istog sastojka u kremi za lice.

Open surgical pipette

Kako se koristi serum za lice?

Serumi se zbog svoje tečne i koncentrovane teksture nanose u kapima, a najčešće su pakovani u staklene bočice sa pipetom ili pumpicom, radi preciznog doziranja. Serumi su najčešće u vidu providne ili blago zamućene tečnosti, koja je tekuća poput vode.

Serumi se pravilno nanose 1-2 puta dnevno, na očišćenu kožu lica: nakon umivanja omiljenom umivalicom ili sapunom, možete naneti tonik, koji će navlažiti kožu i pripremiti je za serum. Potom, dobro osušite lice, i utrljajte par kapi seruma na celo lice.

Zbog svoje tečne teksture, serumu je potrebno oko minut kako bi se upio. Ipak, ukoliko imate više vremena za rutinu nege, najbolje je serum pustiti 20-ak minuta da se upija, kako bi koža potpuno iskoristila aktivne sastojke. Nakon upijanja seruma, neophodno je naneti ovlaživač u vidu kreme za lice, koja će “zaključati” sve hranljive sastojke iz seruma koje je koža upila u sebe.

Zapamtite: serum nije zamena za kremu, već dodatni korak u nezi lica!

pretty woman getting special skin treatment at beauty salon

Kako odabrati pravi serum za lice?

Serum za lice se bira ciljano – prema tipu problema koji želite da rešite. Osim toga, vodič za odabir seruma može biti i vaša starosna grupa (20-e, 30-e, 40-e ili 50+ godina). Prema tome, možemo izdvojiti sledeće grupe ovog proizvoda:

Serumi za hidrataciju

Ovaj tip prizvoda bismo preporučili svakom tipu kože i uzrastu, jer ne treba zaboraviti da je hidriranje osnovna briga o koži. Momentalno hidriraju kožu i pružaju joj osveženje. Kao aktivne sastojake, hidratatntni serumi sadrže najčešće: hijaluronsku kiselinu (koja je vrhunski ovlaživač), potom ekstrakt krastavca, aloja veru, ceramide, biljna ulja, ureu, niacinamid (vitamin B3) itd.

Savet plus: ove serume tokom letnjih meseci možete držati u frižideru za potpuni ugođaj prilikom nanošenja u toplim večerima.

Naša preporuka hidratantnog seruma je Prima Skinology HydroFeel serum sa hijaluronom, koji će povratiti vlažnost vašoj koži, kao i Prima Skinology Aloe vera serum, pogodan i za rane dvadesete godine. Nikada nije rano početi sa hidratantnim serumom.

Woman applying a cream

Serumi sa vitaminom C i drugim antioksidantima

Namenjeni su sivoj i umornoj koži bez tonusa i sjaja, a posebno su pogodni za pušače. Imaju ulogu da kroz vitaminski kompleks povrate sivoj koži sjaj i blistavost i brane je od slobodnih radikala. Serumi sa čistim vitaminom C imaju veliku ulogu u posvetljavanju hiperpigmentacijskih mrlja. Nanose se barem 30 minuta pre kreme za lice, kako bi imali vremena da deluju pre nanošenja kreme. Dovoljno je korisiti ih samo ujutru, duži period. Ovakve serume treba zaštiti od direktne svetlosti, jer su skloni oksidiranju.

Serumi sa AHA i BHA kiselinama (salicilna, glikolna, mlečna)

Namenjeni su masnoj koži, koja luči previše sebuma i ima začepljene pore. Oni uništavaju i uklanjaju mrtve ćelije i nakupine sebuma u porama tako pročišćavajući ten. Nakon ovih seruma neophodna je upotreba kreme sa zaštitnim faktorom jer koža postaje posebno osetljiva na sunčevu svetlost nakon preparata sa kiselinama.

Anti-age serumi

Namenjeni su borbi protiv vidljivih znakova starenja, ali i kao prevencija istog. Poželjno ih je uvrstiti ih u rutinu nege nakon 30. rodjendana. Najčešći aktivni sastojci ovih seruma su: kolagen, elastin (vraćaju koži jedrinu, elastičnost i tonus), potom hijaluronska kiselina (hidriranje je osnova anti-age-a), retinol (derivat vitamina A, foto-osetljiv, koristi se samo uveče zbog osetljivosti na sunce), ceramidi (poželjni kada usled starenja koža gubi prirodnu masnoću).

Najbolje je upariti ih sa odgovarajućom anti-age kremom za lice. Naše preporuke anti-age seruma su: Prima Skinology Aquagen serum sa kolagenom kao i Prima Skinology Elasticall serum sa elastinom, koji se bore protiv opuštenosti kože, gubitka elastičnosti, bora i dehidratacije u zrelim godinama.

Ukoliko ste prepoznale neki od svojih problema, pravilan odabir odgovarajućeg seruma će umnogome doprineti njegovom rešavanju i učiniti da rezultati ciljane nege budu brzo vidljivi.

Savet plus:

  • serumi se najčešće pakuju od bočice od 30 ml, koje vam, redovnom upotrebom od dva puta dnevno, mogu potrajati između 2 i 3 meseca
  • pošto su koncentrovani aktivnim sastojcima, njegova cena je malo veća, ali imajte u vidu da je to ciljana nega krcata supstancama koje su skuplje od onih u kremama. Zato, ukoliko ste u mogućnosti, zatražite testere seruma u apotekama ili parfimerijama pre kupovine
  • serume često možete naći i pod imenima eliksir, booster, esencija itd. To su samo drugi nazivi za serume.
  • budite istrajne i dosledne u nanošenju seruma prema uputstvima proizvodjača. Hidrantante i anti-age serume (izuzev retinolskog) morate nanositi svakog jutra i večeri kako biste videle efekat

serum sa hijaluronomserum sa kolagenomserum sa elastinomserum sa alojom

error: Content is protected !!