Otkrivamo: Da li je micelarna voda štetna za vašu kožu?

micelarna voda

Micelarna voda je u poslednje vreme jedan od najomijenijih proizvoda miliona žena širom sveta: menja potrebu za vodom i lavaboom, bez problema otapa šminku i nečištoću, i to bez masnog traga. Ujedno je i jedan od najkontroverznijih beauty proizvoda za čišćenje lica, te je predmet brojnih polemika dermatologa i kozmetologa. Zato u nastavku teksta otkrivamo da li je micelarna voda ipak poželjan proizvod u vašoj beauty rutini.

Kako radi micelarna voda?

Koncept koji čini micelarnu vodu tako primamljivom je sledeći: u vodenom rastvoru se nalaze mikroskopski sitne čestice – micele, koje su napravljene od tzv. surfaktanata. One magnetski privlače na sebe nečistoću, šminku i masnoću. Dakle, samo natopite tufer micelarnom vodom, držite par sekundi i istrljate lice. I sve to – bez ispiranja!

micelarna voda

Kako je nastala micelarna voda?

Koncept micelarne vode za čišćenje lica datira od pre tačno stotinu godinu, kada je bila aktuelna velika nestašica vode u Parizu. Tako je izmišljen proizvod za čišćenje nežne kože Francuskinja, koji neće zahtevati lavabo ni tekuću vodu, a ni ispiranje. Sredinom devedesetih godina, francuski dermokozmetički brend Bioderma je lansirao svoju verziju prve savremene micelarne vode, i trend živi do dan-danas.

Povezano: Šta je i čemu služi micelarna voda?

Šta kažu dermatolozi?

Ne čisti dubinski

Dermatolozi samtraju da micelarna voda jednostavno ne može da otkloni sve nečistoće sa kože – bez dubljeg čišćenja kože, mnogo je teže kremama i serumima da deluju i da se upiju.

Štetna za kožu očnih kapaka

Osim toga, neadekvatno skinuta šminka sa očiju (u slučaju micelarne vode), može dovesti do zapušenja lojnih žlezda na kapku, što kasnije dovodi do infekcije, svraba, oticanja, suvoće i drugih problema. Isto važi i za kožu lica – tanki sloj prljavštine koji ostane na površini može dovesti do zapušenih i upaljenih pora.

micelarna voda

Sadrži jedinjenja deterdženta

Surfaktanti su jedinjenja deterdženta, koji se nalaze u sitnim micelama, koje su zaslužne za čišćenje. To su po hemijskom sastavu deterdženti, koje možete naći u sapunima i čistačima. Oni su kreirani da privuku masnoću i da je razbiju. Pošto je koncept micelarne vode da se ona NE ISPIRA, razmislite – šta koži čine jedinjenja deterdženta koji se ne ispira? Prave iritaciju, alergiju, crvenilo, isušivanje…

Povezano: Načini upotrebe micelarne vode za koje niste znale

Ima kiselu pH vrednost

Nivo pH vrednosti kože je oko 5.5, a micelarna voda ima izrazito kiseo pH – od čak 3.5, što znači da nešto što je praktično kiselo za vašu kožu, ostavljate da “čuči” na njoj bez ispiranja.

Sadrži isušujuće sastojke

Osim surfaktanata, komercijalne micelarne vode iz drogerija često sadrže alkohol, veštačke mirise i konzervanse, koji “skidaju” višak prirodnih ulja sa kože i “dobre” bakterije. Na taj način, koža se isušuje i pruža se otvoren put “lošim” bakterijama.

Prema mišljenju dermatologa, koncept francuskih micelarnih voda iz apoteke nije toliko loš, ali kada je reč o komercijalnim verzijama iz drogerije – to su brzinska jeftina rešenja koja samo razmazuju šminku i prljavštinu po koži.

micelarna voda

Koža se trlja i razvlači

Micelarna voda ne može da radi bez nečega što će pokrenuti trenje – pamučnog tufera. Jer trljanje je potrebno kako bi se “razbile” nečištoća i šminka. Ako ovo radite svako jutro i veče, koži pružate mnogo razvlačenja i trljanja, što je preveliki stres za nju: potencijalno možete dobiti prevremene fine linije, i bore, kao i dehidrataciju.

Rešenje – ispiranje!

Sve ovo se može izbeći ako jednostavnu obavezno ISPERETE micelarnu vodu sa kože. Neka vam micelarna posluži samo kao prvi korak čišćenja lica, koji će otopiti sloj šminke, a potom je obavezno isperite i nastavite umivanje posebnim gelom ili pilingom za čišćenje koji će dubinski očistiti kožu.

Ako vam je koža osetljiva, kupujte micelarnu vodu posebno fomrulisanu sa osetljivu kožu, i pobrinite se da ne sadrži alkohol, veštačke boje i mirise. I proredite njenu upotrebu na one prilike kada imate mnogo šminke, slojeva kreme ili kreme sa UV filterima. Neka to ne bude svakog jutra i večeri.

Za najnežnije čišćenje lica preporučujemo Skinology mleka za čišćenje, koja postoje u različitim verzijama, za svaki tip kože.

Pročitajte još i: Zašto je micelarna voda tako poželjan proizvod?

error: Content is protected !!