Električne četke za čišćenje lica – DA ili NE?

četke za čišćenje lica

Umivanje i čišćenje lica su veoma važne stavke za lepu i zdravu kožu lica. Bilo da se umivate rukama ili koristite poseban sunđerčić ili krpicu za čišćenje – prljavština i dalje ostaje u vašim porama, a njihovo uklanjanje je sve teže. Zato je poslednjih godina nastala prava beauty revolucija: električne četke za čišćenje lica. Ove četke se okreću, vibriraju, čiste pore i pilinguju vašu kožu. Ali pitanje je – koliko su dobre za vašu kožu?

Zahvaljujući zagađenju, prašini, teškim slojevima šminke kojima smo svakodnevno izloženi, dobro staro umivanje dva puta na dan jednostavno više nije dovoljno. Iz tog razloga su pre nekoliko godina na beauty scenu stupile električne četke za čišćenje lica. Naravno – uz pompezan marketing, čineći da nam postanu više potreba nego luksuz. Čak i ako imate suvu i osetljivu kožu – postoji četka i za vas. U nastavku donosimo sve prednosti i mane ovih beauty gedžeta.

četke za čišćenje lica

Kako električne četke za čišćenje lica rade?

Ove četke imaju punjivu bateriju koja omogućava određen broj sati rada. Postoje dve tehnologije na kojima rade ove četke: pulsirajuća i rotirajuća.

Pulsiranje pomaže dubinskom čišćenju i uklanjanju mrtvih ćelija, prašine i zapušenih pora. Određene skuplje pulsirajuće četke svoju tehniku zasnivaju na soničnoj tehnologiji koja koristi sonične frekvencije kako bi omogućile osciliranje između 200 i 350 pokreta četke u sekundi. Ova brzina oscilacija radi u saglasju sa elastičnošću kože kako bi je transformisala.

S druge strane, rotirajuće četke su pretežno jeftinije i nude osećaj poput masaže lica, pojačavajući cirkulaciju kože i stimulišući proizvodnju kolagena. Deluju više kao mehanički eksfolijatori i masažeri.

Pulsirajuće četke pretežno odgovaraju masnijoj koži sa proširenim porama, dok rotirajuće bolje idu uz suve i zrele tipove kože.

Povezano: Čišćenje lica – savet za sjajan ten

četke za čišćenje lica

Prednosti

Električne četke obećavaju mnogo prednosti i zaista ih ispunjavaju: čiste kožu lica čak 10 puta efikasnije od klasičnog manuelnog umivanja, uklanjaju mrtve ćelije, dubinski otpušavaju pore, smanjuju proširenje pora i bora, čineći da se proizvodi za negu lica bolje upiju. Brzinsko su rešenje jer čišćenje obično traje jedan minut, dok vas zvučni signal na nekim modelima upozorava da pređete na sledeću zonu lica.

Svaka od njih će vam ostaviti škriputavo čist osećaj na koži, blistavu kožu, glatku poput somota. Nakon čišćenja, primetićete da vam se serumi i kreme mnogo bolje upijaju i imaju veću efektivnost.

Upotrebom električnih četki za čišćenje lica, tekstura kože će se poboljšati. Razlog za ovo je blagi efekat masaže koji pružate koži sa svakim čišćenjem. Na ovaj način se stimuliše cirkulacija kože, rezultujući blistavim roze tenom i mekšim dermisom.

Lepa blistava koža

Mane

Možemo se složiti da je spisak mana električnih četki za čišćenje lica duži nego njegove prednosti. Za početak, ovim četkama se ne može skidati šminka. Zato pre čišćenja lica, morate ukloniti svu šminku uz pomoć tufera ili vlažnih maramica. Dalje, uz ove četke se koriste samo penasta i gelasta sredstva za čišćenje, tako što se nanesu na samu četku ili na lice – nikako pilinzi sa zrncima ili kremaste umivalice.

Prečesta upotreba ovih četki može dovesti do popucalih kapirala, isušivanja kože, iritacije, crvenila i preosetljivosti kože.

Može vam se javiti nalet bubuljica i upala na koži. Iako se čiste pore, sebum je funkcionalno ispod kože. Ako imate cistične akne, čišćenje lica električnom četkom, ne samo da će povrediti ove ciste, već će više bakterija ući u pore. Takođe, ove četke skidaju sva prirodna ulja kože koja su neophodna za njenu zaštitu.

Četke imaju i mane

Ako imate deblju, masnu ili kombinovanu kožu – električnu četku za čišćenje koristite jednom dnevno, najbolje uveče, dok u svim drugim slučajevima, četku koristite jednom do dva puta nedeljno. Na ovaj način sprečićete preterano čišćenje lica i iritacije.

Na četkama koje imaju zamenske glave, morate svaka 3 meseca kupovati i menjati novu glavu, tako da ćete imati uvek dodatni trošak.

Konačno mišljenje

Sve je u redu dok se ne preteruje sa tim. To važi i za električne četke za čišćenje lica koje treba koristiti umereno, jer zaista donose mnogo benefita, pogotovo ako nosite slojeve šminke, krema i SPF zaštite. Za povremeno dubinsko čišćenje pora su odlične. Ali na dnevnoj bazi su ipak preagresivne, po mišljenju mnogih dermatologa. Zato ograničite upotrebu ovog beauty gedžeta na 1-2 puta nedeljno ako imate normalnu, suvu ili osetljivu kožu.

Pročitajte još i: Kompletna i PRAVILNA nega lica u 20-im godinama

Kompletna i PRAVILNA nega lica u 30-im godinama – kombinovana koža

Kompletna i PRAVILNA nega lica u 30-im godinama – suva koža

error: Content is protected !!