Sve što ste želeli da znate o BANANA puderu

banana puder

Ako pratite beauty zajednicu na društvenim mrežama, sigurno ste naleteli na banana puder. To je jedan od onih make-up proizvoda za koje ste čuli, možda i probali, ali ne znate tačno kako se koristi. Zato vam u nastavku otkrivamo sve o banana puderu – šta tačno radi, zašto je žute boje i kako se pravilno koristi.

Šta je banana puder?

Banana puder je zapravo običan puder u prahu bledo žute boje koji služi da se fiksira tečni puder i korektor, upijanjem viška masnoće. Svoju primenu najčešće nalazi u tehnici “bakinga” – to jest “kuvanja” tečnog korektora ispod očiju, kada se on nanosi u debljem sloju i ostavlja da stoji neko vreme. Toplota tela zaključava prah i čini da se bolje stopi sa korektorom.

Povezano: Tehnika šminkanja za besprekoran baršunast ten – Baking

Takođe, često se koristi i prilikom konturisanja lica, za “čišćenje” linije kontura. Banana puder se ponaša i kao blaga kolor-korekcija: umanjuje vidljivost crvenila na licu. Ipak, njegova glavna funkcija je posvetljivanje, zbog žućkastog pigmenta, koji deluje kao iluminator kada se nanese ispod očiju.

Da li ima nijanse?

Banana puder dolazi u samo jednoj nijansi, pastelno žutoj. Ideja koja stoji iza njega je da žuta boja pomaže da se posvetli ten i da se pokriju tamni krugovi ili diskoloracije ispod očiju. Ipak, žuta boja pudera će najbolje odgovarati ženama sa srednjim ili tamnijim tenom žutog, maslinastog ili zlatnog podotona. Ako ste jako svetli, nemojte ga koristiti na celom licu, već samo ispod očiju.

Smiling caucasian woman putting powder on her face smiling at th

Zašto je popularan?

Svoju popularnost banana puder dobio je obilatim korišćenjem od strane Kim Kardašijan i njenog šminkera, Maria Dedivanovića. Brojni Instagram selfiji iz njegove šminkernice otkrio je tajnu njenog savršenog tena, kontura i korektora koji se ne uvlači u linije. Trend je lansiran, i od tad mnogi brendovi se utrkuju sa izbacivanjem banana pudera koji se može naći u svakom cenovnom rangu.

Kako se nanosi?

Banana puder se može naneti beauty blender sunđerom, četkom ili pufnom za puder. Nanosi se na različite zone u lica u zavisnosti od toga šta želite da postignete:

  • za setovanje tečnog korektora ispod očiju: bogato nanesite banana puder na četku ili beauty blender i ostavite ga 10-ak minuta da se “bejkuje”. Nakon toga otresite višak pudera četkom, i voilà – vaš korektor se neće uvlačiti u linijice, a podočnjaci će delovati svetlije.
  • za matiranje T zone – pufnastom četkom blago pređite po T zoni kako biste sprečili prosijavanje od tečnog pudera.
  • za “čišćenje” kontura – kada ste naneli konture ispod jagodične kosti, beauty blenderom koji ste umočili u banana puder povucite liniju ispod kontura i utapkajte. Na ovaj način konture će biti “oštrije”.
  • za korekciju crvenila – ako imate rozaceu ili samo izraženo crvenilo na licu, nakon tečnog pudera blago utapkajte pufnom tanki sloj banana pudera. On će vizuelno neutralisati crvenilo.

Gde ga možete kupiti?

Najpopularniji banana puder koji korisiti i sama Kim Kardašijan je onaj holivudskog brenda pozorišne šminke Ben Nye. On se ne može naći na našim prostorima, međutim, američki brend profesionalne šminke City Color izbacio je svoju verziju banana pudera, koji možete poručiti na Lepotica web-shopu, klikom na link.

Pročitajte još i: Kako da vaš ten duže bude matiran?

banana puder kupi

error: Content is protected !!