Da li i koliko šminkanje ubrzava starenje kože

By  |  0 Comments

Sa jedne strane posmatrano, svrha i uloga šminke jeste da sakrije ili bar umanji izražajnost tragova nepravilnosti na koži, pa samim tim i da sakrije tragove starenja. Sa druge strane, postoji i ono večito pitanje i dilema – da li i koliko šminkanje ubrzava starenje kože?

Na ovo pitanje, pokušaćemo da odgovorimo u nastavku teksta.

Da li i koliko šminkanje ubrzava starenje kože?

Korektivna kozmetika, odnosno proizvodi namenjeni za šminkanje, međusobno se, po više osnova, značajno razlikuju. Najpre, razlikuju se po nameni prema tipu kože, ali i po sastojcima koje sadrže. U zavisnosti od izbora proizvoda namenjenih za šminkanje, zavisi i da li će i koliko će ti proizvodi doprineti starenju vaše kože.

Naime, prilikom kupovine, nemojte postupati površno i ne odlučujte se za prvi proizvod koji vam se nađe pod rukom. Naučite da birate, a birajte na osnovu deklaracije proizvoda.

Povezano: Obnova kolagena: 5 načina da usporite starenja!

Na deklaraciji svakog proizvoda, pronaći ćete jasno i uočljivo istaknutu naznaku i preporuku u vezi tipa kože za koji je proizvod namenjen. Neretko, na deklaraciji proizvoda, naći ćete i preporučeno starosno doba za koje je proizvod namenjen. Takve naznake, neka vam posluže kao smernice prilikom izbora proizvoda.

Šminkanje pažljivo odabranim proizvodima, ne utiče na starenje kože i potpuno je u tom smislu bezbedno, posebno onda kada uz pravila o izboru kozmetičkih proizvoda, vodite računa i o higijeni nakon šminkanja. To znači da redovno i temeljno sa kože morate uklanjati tragove šminke.

Zaostali tragovi šminke, mogu zapušiti pore, ali i otežati funkciju proizvodnje kolagena, elastina i svih drugih elemenata uključenih u sastav kože. Kada se poremeti proizvodnja pomenutih i drugih elemenata, dolazi do disbalansa celokupne funkcije kože, pa koža gubi elastičnost i počinje ubrzano da stari.

Na starenje kože, kao što se može zaključiti iz navedenih činjenica, može uticati i upotreba pogrešno izabranih proizvoda za šminkanje, koji nisu prilagođeni tipu i zrelosti vaše kože.

Povezano: Prkosite starenju: Hit tretman umivanja kiselom vodom!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!