7 stvari koje treba da znate pre nego što se tetovirate

tetovaža

Razmišljate već godinama o toj jednoj maloj tetovaži na ramenu? Bilo da se radi o mini-tetovaži sa emotivnim značenjem ili o velikom umetničkom dizajnu – tetoviranje je velika odluka zato što je trajna i ostaće tu na vašoj koži zauvek. Zato vam donosimo šta sve morate da znate pre odlaska na prvu tetovažu – kako bismo vam pomogli da napravite pravu odluku.

Šta sve treba da znate pre tetoviranja?

1. Da, boleće vas!

Tetoviranje će vas zasigurno boleti. Svako ko tvrdi suprotno ili ne govori istinu ili ima malecku tetovažu na zglobu. Proces tetoviranja uključuje više igala koje punktiraju vašu kožu kako bi ubacile mastilo. Što je veća tetovaža, bol će biti veći. Lokacija tetovaže je veliki faktor kada je reč o nivou bola: delovi tela sa više nervnih završetaka će više boleti.

Generalno: područja sa puno mišića ili sala će boleti manje, nego mesta gde ima puno kostiju. Najbolnijom se smatra tetovaža na rebrima!

tetoviranje

2. Pažljivo odaberite dizajn

Ne žurite kada birate dizajn tetovaže, jer u suprotnom ćete zažaliti nad stvari koja nije popravljiva. Morate uložiti puno vremena istražujući na Internetu kakav dizajn želite. Možete zamoliti i tattoo artista da vam pomogne u dizajnu tetovaže. Jednom rečju: odaberite nešto čega se nećete stideti kroz 20 godina, nego čime ćete se ponositi.

3. Pozicioniranje tetovaže

Odluka o mestu tetovaže ide zajedno sa odabirom dizajna. Određeni dizajni najbolje idu za specifične delove tela. Veličina dizajna takodje utiče na poziciju tetovaže.

Na primer: pejzaž će se najbolje videti na gornjem delu leđa, a nečiji portert će najbolje izgledati na grudima (za muškarce) ili tricepsu. Ako ipak želite da vaša tetovaža bude privatna, zbog posla, ona je uradite na mestu koje je obično pokriveno odećom.

tetovaža

4. Tajming tetoviranja

Najoptimalniji deo godine za tetoviranje je jesen ili zima – hladniji deo godine, kada nosimo više odeće koja će zaštititi novu tetovažu od sunca (koje je najgori neprijatelj tetovaže). Ne samo da će sunce uzrokovati iritaciju već i bleđenje mastila.

Tokom jeseni i zime smo manje skloni infekcijama. Ako se već tetovirate leti – obavezno nanesite zaštitni faktor na tetovažu i pokrijte je odećom. Isto tako – izbegavajte bazene i more dok ne zaceli.

5. Istražite portfolio tattoo majstora

Pre nego što se odlučite za određenog tattoo umetnika, istražite njegov portfolio i kredibilitet. Internet vam je tu od velike pomoći, ali i preporuke na društvenim mrežama i od prijatelja. Nisu svi tattoo majstori specijalizovani za sve dizajne i vrsta tetovaža. Ako želite poseban dizajn u vidu japanskih, crno-belih tetovaža, ili watercolor stila – nadjite umetnika koji to uma da uradi.

6. Higijenski uslovi tattoo opreme i shopa

Od ekstremne je važnosti da ste sigurni da tattoo umetnik poštuje sanitarne i zdavstvene regulacije kada je reč o tattoo opremi. Trebalo bi da jasno vidite kako se čuvaju igle: obavezno insistirajte da vidite da je tattoo artist izvadio novu iglu iz zatvorenog pakovanja. Takođe, par rukavica za tetoviranje mora biti nov za svaku mušteriju. Osmotrite i nivo čistoće i opšteg komfora tattoo shopa. Da li je udobna stolica, da li je dobra ventilacija itd…

Povezano: Tetoviranje – zdravstveni rizici ulepšavanja tela

Tattoo

7. Tetoviranje nije jeftino

Ono što treba da prvo imate na umu je da tetoviranje nije jeftino. Čak i najmanje tetovaže koštaju bar 20-30 eura, pa idu do par stotina eura za velike art dizajne. Cenu tetovaže određuje njena površina, nivo težine dizajna, boje koje se koriste, kao i renome tattoo artista.

Znajte da ovo nije područje gde treba da štedite – tetovaže su “koliko para toliko muzike”. Uostalom, taj dizajn će vas pratiti do kraja života na koži, zato uložite u dobrog tattoo majstora.

Pročitajte još i: Pravilna nega kože posle tetoviranja

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!