Tetoviranje: Zdravstveni rizici ulepšavanja tela

rizici tetoviranja

Tetovaže su u trendu i cool, ali kako raste popularnost tetovaža rastu i zdravstveni rizici i problemi. Nesterilisane igle su samo jedan od uzroka, tattoo boje su drugi, a neki od zdravstvenih rizika koje treba da znate o tetovažama su u nastavku teksta.

Neizbrisiv trag mastila (ili umetnosti) na koži napravljen zabadanjem igle u kožu koja unosi pigmente u najviši sloj kože zove se tetovaža. Tattoo umetnik koristi mašinicu koja funkcioniše kao mašina za šivenje – igla sa malim kapljicama mastila prodire u kožu.

Neke osobe vole da imaju konture na usnama i očnim kapcima ili iscrtanu formu obrva pa se odluče za trajnu šminku – oblik tetoviranja gde se biljne boje ubrizgavaju ispod površinskog sloja kože.

Tetoviranje – da! ALI oprezno!

Infekcije kože

Infekcije se javljaju zbog osetljivosti kože na strani materijal koji je ušao u kožu, a češće zbog nepravilnog održavanja tetovaže.

Psorijaza je hronično oboljenje kože – ćelije kože rastu suviše brzo pa se stvaraju debele, bele, srebrnkaste ili crvene perutave fleke na koži i javlja se prekomeran svrab. Nega kože – održavanje kože vlažnom sa kremama i losionima – može da pomogne da držite psorijazu pod kontrolom.

is what it is.

Dermatitis je upala kože sa svrabom, crvenilom i, veoma često, gnojnim plikovima i ljuštenjem kože. Uglavnom se preporučuje ishrana bogata vitaminom A, E, i C, korišćenje vlažnih obloga, a kad nestane curenje gnoja, prelazi se na upotrebu masti i krema (nakon pregleda doktora/dermatologa).

Problemi s kožom

Granuloma anulare je hronično kožno oboljenje, koje se javlja u obliku crvenkastih prstenova sa centralnim udubljenjem, najčešće na šakama, stopalima, zglobovima i gležnjevima, u velikom broju. U većini slučajeva se obično povuče bez terapije u roku od dve godine.

Keloidi su (tvrdi na dodir) ožiljci na koži koji nastaju usled nekontrolisanog stvaranja vezivnog tkiva i kolagenih vlakana posle povrede kože ili u toku zarastanja rana. Najčešće se javljaju na grudima, leđima, ramenima, ušnim školjkama i licu u predelima vilice u vidu roza, crvenih ili tamno braon ožiljaka. Osetljivi su na dodir, nekada bolni i praćeni svrabom.

Alergijske reakcije

Jedna od mogućih opasnosti tetoviranja su i alergijske reakcije na različite tattoo boje, posebno crvenu, plavu, zelenu i žutu koje mogu početi odmah nakon tetoviranja ili se javljaju nakon nekoliko sati ili dana. Alergija obično počinje kao crvenilo i otok koji je praćen svrabom. Nemojte samoinicijativno na crvenilo mazati različite kreme u nadi da će alergija proći i stati, već se javite doktoru.

Komplikacije tokom magnetne rezonance

U retkim slučajevima, tetovaže ili trajna šminka mogu izazvati opekotine ili oticanje tetoviranog područja tokom magnetne rezonance što utiče na “čitanje” snimka. Uvek je dobro znati kakve boje ubrizgavate u sebe – ukoliko sadrže metalne čestice, mogu izazvati probleme tokom magnetne rezonance.

Bolesti krvi

Veći deo procesa tetoviranja fokusiran je na bezbednost – bilo koja otvorena rana potencijalno dovodi do infekcije i prenošenja raznih bolesti. Materijal koji se koristi za tetoviranje – boja, kapice za boju, rukavice, igle – koriste se samo jednom. Oprema ne sme biti kontaminirana sa zaraženom krvlju jer se možete zaraziti sa hepatitisom B, C ili tetanusom.

Hepatits B je ozbiljna infekcija jetre. Virus se prenosi sa jedne osobe na drugu telesnim tečnostima, zaraženom krvi i drugim vrstama tečnosti u organizmu. Virus se može naći u suzama, urinu i pljuvački. Infekcija se može preneti preko tetoviranja – koristeći istu injekciju, deleći brijač…. Od hepatitisa B se možete zaštititi dobijanjem hepatitisa B vakcine.

Hepatits C takođe pogađa jetru – blago stanje će trajati samo nekoliko nedelja, a veoma ozbiljno može da dovede do stvaranja ožiljaka na jetri. Prenosi se telesnim tečnostima, zaraženom krvi, nesterilnim igalama, tetovažama i piercingom. Ukoliko se ne leči, ovaj virus može da dovede do bolesti kao što su rak jetre, oštećenje jetre (fibroza) i značajno oštećenje jetre (ciroza jetre). Ne postoji vakcina protiv hepatitisa C nego samo mere opreza: test krvi!

Tetanus je teška infektivna bolest izazvana bakterijom Clostridium tetani koja postoji u pljuvački, prašini, zemljištu i đubrivu. Obično je izazvan kontaminacijom rane ili posekotine ili duboke rane ovom bakterijom, a karakteriše ga bolno grčenje mišića, naročito u vilici i vratnim mišićima.

Radi svega navedenog potrebno je dobro razmisliti i doneti ispravnu odluku da li je tetoviranje potrebno ili ne.

Povezano: Tattoo hair style!

error: Content is protected !!