Greške prilikom brijanja nogu koje vam uništavaju kožu

brijanje nogu

Bez obzira što su prošle godine od kada ste počeli da brijete noge, ne znači da to radite pravilno. Posekotine i urasle dlake su uobičajen problem, bez obzira na to koliko ste vešti sa brijačem. Evo najčešćih grešaka koje žene čine prilikom brijanja nogu a koje im uništavaju kožu.

Brijete se u suprotnom smeru od rasta dlačica

Istina, možda ćete se bolje obrijati, ali brijanje u suprotnom smeru od rasta dlačica takođe će izazvati bol. Plus, dlačice vam mogu urasti u kožu. Posebno je važno da se, ukoliko imate osetljivu kožu, brijete samo u istom pravcu u kojem dlake rastu. Takođe, nanesite gel ili serum koji ublažava iritacije prouzrokovane tehnikama uklanjanja dlačica kao što je brijanje.

Koristite brijač za jednokratku upotrebu više puta

Ukoliko se brijete svaki dan, jednom nedeljno trebate kupiti novi brijač. Tupe oštrice brijača povećavaju šanse da dođe do iritacije i posekotina, a stare oštrice su često i leglo bakterija te može doći i do infekcije. Važno pravilo: ako osećate kao da vučete dlake ili kožu – bacite brijač, inače ste tempirali bombu koja čeka da iritira vašu kožu.

Povezano: Kako da vam brijač traje duže!

Suvo brijanje

Iako štedi vreme, suvo brijanje gotovo uvek izaziva male crvene izbočine koje traju danima. Krema za brijanje i gel su dizajnirani da pomognu da brijač klizi nežno preko kože bez naglog povlačenje. Bez njih, svakako vam preostaju posekotine, oštećenja kože i iritacija. Čak i upotreba vode je bolja nego ništa.

Prebrzo se obrijete

Kada pokušavate na brzinu da se obrijete, lakše ćete iritirati kožu ili propustiti neka mesta. Umesto brzih, naglih poteza, koristiti glatke, ujednačene poteze brijača kako biste sprečili bilo kakve problem sa kožom. Ako se posečete, čak i malo, krvarićete više nego što biste očekivali. U tom slučaju, najbolje je da pritisnete posekotinu i držite sve dok krvarenje ne prestane. Ako vam ponestaje vremena, stavite malo leka za zarastanje rana da zaustavite protok krvi.

Povezano: Uradi sama: pena za brijanje!

Ne pilingujete kožu pre brijanja

Da bi izbegli crvenilo i iritaciju kože, pre brijanja uradite piling celog tela – uklonićete mrtve ćelije kože omogućavajući brijaču da klizi lakše. Takođe ćete očistiti i hidrirati kožu.

Ne hidrirate kožu posle brijanja

Najbolje je da, čim izađete iz tuša, aplicirate kremu na vlažnu kožu kako biste zadržali svu potrebnu vlagu. Ako preskočite ovaj korak, gornji slojevi vaše kože mogu brzo postati suvi i dehidrirani od kombinacije pilinga i brijanja. Utapkajte hidratantno ulje u oblasti koje brijete kako biste smanjili upalu i crvenilo.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!