Kako da vam SPF krema ne zapuši pore?

spf krema

Sada kada je vreme godišnjih odmora, letovanja, i povećanog izlaganja suncu, goruća beauty tema je zaštita od istog. Sunce, iako izvor života, ipak deluje kao jedan od glavnih neprijatelja lepe, mlade i zdrave kože – zahvaljujući štetnosti UVA i UVB zračenja. Zato se moramo posebno štititi uz pomoć SPF kreme. Ipak, čest je osećaj zapušenih pora i masne kože posle korišćenja ovakvog tipa proizvoda. Zato u nastavku saznajte kako da sprečite ovu letnju beauty situaciju!

Zašto SPF krema može da zapuši pore?

Akne i upale kože od kreme sa zaštitnim faktorom se definitivno mogu dogoditi – a ako već znate koji proizvod je uzročnik, lako možete da ih sprečite. Takođe – nadamo se da koristite odvojenu SPF kremu za telo i lice (samo zamisliti da losion za telo nanosite umesto kreme za lice!).

Dva su osnovna razloga koji uzrokuju akne usled korišćenja SPF kreme:

  • zapušavanja pora zbog komedogenih supstanci
  • senzitivna reakcija na hemijske agense koji blokiraju UV zračenje

Woman hand holding cosmetic bottle isolated on white background

Sprečite zapušavanje pora zbog SPF kreme

Ovo znači da treba pažljivo odabrati proizvod koji će vas pratiti tokom leta: neka to bude lagana formula gel-kreme sa faktorom od barem 30. Potražite one sa oznakom “oil-control”, “non-comedogenic”, “oily-skin friendly”. Za kožu koja je masna i sklona punjenju pora preporučuju se mineralne SPF kreme, koje zaštitu vrše na osnovu minerala koji odbijaju UV zračenje (cink-oksid).

Osim toga, izbegavajte sastojke u SPF kremi poput silikona i mineralih ulja (Dymeticone, Paraffinum Liquidum), pčelinjeg voska i drugih voskova (Beeswax, Plant Wax), kao i prirodnih ulja i putera (koji se mogu naći u prirodnim SPF kremama).

Povezano: SPF zaštita – hemijski vs. mineralni filteri

spf krema

Izbegavajte vodootporne SPF kreme

Ako je vaša koža sklona zapušavanju pora od SPF kreme – postarajte se da birate one proizvode koji nisu vodootporni! Formule SPF zaštite koje su otporne na vodu i znoj koriste ulja koja blokiraju pore – a to je upravo ono što želimo da izbegnemo. Ako se kupate na bazenu ili moru, i potrebna vam je konstantna SPF zaštita, radije je obnavljajte posle svakog kupanja, nego što ćete koristiti vodootpornu.

Mi vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu, lagane teksture, koja neće opteretiti pore.

spf

Pravilno čistite lice posle SPF faktora

Čestice UV filtera i drugi hemijski sastojci koji čine SPF kremu su uporni i teško se skidaju sa kože klasičnim umivanjem lica. Zato su akne i upale kože posle SPF kreme česte, ako imate netolerantnu ili masnu kožu.

Zato vam je potreban čistač kože na bazi ulja ili mleka koji će emulzifikovati SPF kremu i dubinski je očistiti iz pora. Nakon ovog, prvog koraka čišćenja, potreban vam je i drugi korak, u vidu pene ili gela za umivanje koji će skinuti baš sve sa kože.

Pročitajte još i: Zašto je SPF krema najbolji anti-age proizvod koji imate?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!