Ekperti otkrivaju: 5 salonskih tretmana koje NE SMETE raditi tokom leta

tretmani koji nisu za leto

Leto je sjajno za mnoge stvari — nove trendove šminke, nove proizvode za negu kože, sveže frizure — ali postoji nekoliko stvari u kozmetičkom prostoru koje je bolje ostaviti za hladnije mesece. Kako se vreme zagreva, a mi smo sve više na suncu, postoji nekoliko pravila lepote i najboljih praksi kojih se treba pridržavati, posebno kada su u pitanju tretmani lepote koje treba, a koje ne bi trebalo da idete tokom leta. Dok stvari kao što su self-tan, farbanje kose i uzimanje botoksa dobro idu zajedno sa toplijim mesecima, određeni tretmani lepote — poput onih koji uključuju lasere — ne idu. Umesto toga, ove odlaske kod dermatologa ili salona najbolje je sačuvati za jesen.

Ove salonske tretmane treba izbegavati tokom leta

1. Hemijski pilinzi

Iako je hemijski piling odličan za otkrivanje glatkijeg, svetlijeg tena, ujednačavanje tona kože, pa čak i za sprečavanje upala na koži, možda biste želeli da ih izbegavate tokom leta. Kada radite hemijski piling, korišćena kiselina uklanja gornji sloj kože, čineći vas podložnijim oštećenjima od sunca. I sunčeva svetlost i toplota mogu prouzrokovati veća oštećenja i hiperpigmentaciju ove sada delikatne kože dok zarasta. Da ne spominjemo, ako imate bilo kakvu preplanulost na licu, hemijski piling će ga ukloniti i ostaviti vam svetliju boju kože na licu nego na telu.

tretmani koji nisu za leto

2. Lasersko uklanjanje dlačica

Uprkos tome što je lasersko uklanjanje dlaka popularna tema razgovora tokom leta jer je sezona kupaćih kostima, ovaj tretman je zapravo najbolje koristiti u jesen i zimu. Laseri koji se koriste za lasersko uklanjanje dlaka ciljaju na melanin ili pigment u kosi koji se nalazi duboko u folikulu dlake. Ako ste preplanuli, imaćete melanin ili pigmentaciju na površini kože. Kada lasersko svetlo udari u to područje, apsorbovaće ga i melanin dlake kao i melanin na vašoj koži, a postoji rizik za opekotine kože. Ovo važi i za samopotamnjivanje. Ako dođe do opekotina, to može dovesti do svetlih fleka ili trajnog ožiljka.

3. Intenzivna impulsna svetlost (IPL)

Prema rečima doktora, IPL bi trebalo da bude odložen do jeseni ili zime. To je zato što koža nakon tretmana može biti sklona oštećenju od sunca i hiperpigmentaciji. Preplanula koža takođe može povećati rizik od netačnih podešavanja lasera, što može dovesti do povreda. Ako je koža oko smeđe mrlje preplanula, laser ne može reći koju tačku uklanja i stvara toplotu u celoj oblasti, što može dovesti do oštećenja, pa čak i izgorele kože. Isto važi za kućne IPL uređaje.

Povezano – 12 činjenica o laserskoj epilaciji koje morate znati

tretmani koji nisu za leto

4. Uklanjanje tetovaža

Možda razmišljate o uklanjanju neželjene tetovaže za to vreme, to nije najbolja ideja iz istih razloga zbog kojih bi trebalo da izbegavate lasersko uklanjanje dlaka. Laseri koji se koriste za uklanjanje tetovaža takođe mogu biti apsorbovani pigmentom u koži, a ne samo tetovažom. Zbog toga ne možete biti preplanuli ili rizikujete da ćete možda opeći kožu. Sunčeva svetlost takođe može uticati na rezultate procesa uklanjanja tetovaže i dovesti do potencijalnih ožiljaka.

5. Tretmani laserskog obnavljanja površine kože

Ne razlikuju se od hemijskog pilinga, tretmani laserskog obnavljanja kože pomažu da se gornji sloj kože u ekstremnom nivou ljušti kako bi se stimulisala nova proizvodnja kolagena. Laserska verzija hemijskog pilinga — kao što je Fraxel — koristi lasersko svetlo da prodre duboko i stvori rane na koži. Dok koža zaceljuje od ovakvog tretmana, ona je neverovatno osetljiva na sunce. Ako dobijete nenamerno izlaganje suncu tokom ovog vremena, to će verovatno ugroziti vaše rezultate i takođe će vas izložiti riziku za izlečenje sa dodatnom i verovatno nepravilnom pigmentacijom na koži.

tretmani koji nisu za leto

Pročitajte još i – 5 skincare sastojka koji su potpuno bezbedni da se koriste preko leta

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!