Reč stručnjaka: 5 pitanja koje treba da postavite dermatologu

dermatolog

Bilo da posećujete dermatologa radi redovne kontrole kože ili mladeža, ili se borite sa aknama, dobar specijalista za zdravlje kože je važan korak u nezi. I dok koristite pregled da ga pitate sve vezano za probleme kože koje trenutno imate (akne, bore, mladeži), iskoristite tu priliku da ga pitate i druga jako važna pitanja, koja se tiču zdravlja kože. Kako biste maksimalno iskoristile posetu dermatologa, dođite pripremljene i “naoružane” ovim pitanjima!

Šta bi trebalo da pitate svog dermatologa?

Pitanje #1: Kako da sprečim pojavu bora?

Bore, fine linije i drugi znaci starenja, su među najčešćim problemima kože, koji su glavni razlog posete dermatolozima. Postoji mnogo faktora koji doprinose preranom stvaranju bora, tako da budite direktni sa dermatologom oko način kako možete poboljšati anti-age rutinu nege. To isto važi i za preporuku najefikasnijih anti-age tretmana. Ako niste spremni na ovaj korak niti invazivnije tretmane, dermatolog će vam preporučiti SPF kremu, kao glavni štit odbrane od glavnog faktora starenja kože – UV zračenja.

dermatolog anti age

Pitanje #2: Da li ishrana utiče na izgled kože?

Mnogi faktori utiču direktno na izgled i stanje kože: uticaj sredine (zagađenja), kozmetike, životnih navika, ali i ishrana! Da li su namirnice koje često konzumirate možda odgovorne za neko određeno stanje kože od kojeg patite? Popričajte sa dermatologom oko toga da li postoji veza između vašeg načina ishrane i problema na koži.

Pitanje #3: Koliko često treba da radim piling kože?

Tokom vremena, nakupljanje odumrlih kožnih ćelija uzrokuje umoran, siv i grub ten. Kako biste ubrzali smenu starih i novih ćelija, potrebno je da redovno radite piling kože. Ali nisu svi pilinzi isti. Postoje mehanički pilinzi – koji koriste zrnca da eksfoliraju kožu, kao i oni hemijski – koji se baziraju na kiselinama koje rastvaraju međućelijski “lepak” koji drži odumrle ćelije na okupu. U zavisnosti od vašeg tipa kože, dermatolog će vam preporučiti metodu, tip pilinga, kao i učestalost njegovog korišćenja.

Povezano: 8 znakova da morate kod dermatologa

Pitanje #4: Kako da prepoznam znakove raka kože?

Trebalo bi da jednom godišnje posećujete dermatologa, za potpunu kontrolu kože celog tela. Vaš lekar će proceniti kožu pod jakim svetlom i uveličavajućim alatom kako bi potražio sumnjive mladeže ili lezije, koje mogu biti eventualno kancerogene. To ne znači da ne treba sami sebe da pregledate između poseta dermatologa. Zato bi trebalo da znate šta da tražite na koži, kao i da pripazite na sve belege, fleke i mladežete. Zato je sjajna ideja da dermatologa zamolite za kratku lekciju vezano za rak kože – kako da potražite i primetite rane znakove ovog oboljenja.

pregled dermatologa

Pitanje #5: Koju SPF zaštitnu kremu da koristim?

Nanošenje SPF kreme sa zaštitom širokog spektra (UVA+UVB) je od ključnog značaja pre izlaska napolje, jer je najefikasniji način da zaštitite najveći organ (kožu) od štetnog dejstva UV zraka. SPF kremu bi trebalo da nanosite svakog dana, pre izlaska na otvoreno. Verovatno niste sigurni koji proizvod da odaberete, u moru dostupne ponude. Biće vam potrebne krema sa zaštitnom od najmanje 30. SPF kremu je potrebno obnavljati na svaka dva sata, jer se filteri posle ovog vremena raspadaju, i zaštita biva manja. Zato pitajte svog dermatologa da vam preporuči kvalitetnu SPF zaštitnu kremu, kao i količinu za pravilno nanošenje.

Mi vam predlažemo Skinology SPF 25 hidratantnu kremu, idealnu kao deo dnevne nege.

spf krema

Pročitajte još i: Dermatolog otkriva – koji tip antiperspiranta je idealan za vaše potrebe?

error: Content is protected !!