Dermatolog otkriva: Koji tip antiperspiranta je idealan za vaše potrebe?

vrste antiperpiranta

Prošlo je vreme kada su antiperspiranti u spreju bili jedina dostupna opcija za borbu protiv telesnih mirisa i preteranog znojenja. Na svu sreću, danas u tržišnoj ponudi možemo pronaći veliki izbor tipova i vrsta antiperspiranata: od maramica, preko krema, do roll-onova i stikova. Kako biste odabrali najbolji tip dezodoransa za sebe, u nastavku vam donosimo savete vodećih američkih dermatologa. Nastavite da čitate!

Antiperpirant vs. dezodorans

Hajde da najpre razjasnimo glavnu razliku između dezodoransa i antiperspiranta. Ovo je ujedno i najčešća dilema. Dezodorans je preparat koji menja pH vrednost kože, tako da sprečava rast i razmnožavanje bakterija koje uzrokukuju neprijatan miris, kada izbacujemo proteine i masnoćeć kroz znoj. Na taj način, dezodorans sprečava razvijanje neprijatnih mirisa.

Antiperspirant, s druge strane, cilja na sprečavanje samog procesa izlučivanja znoja, i vlažnosti ispod pazuha. To postiže solima aluminijuma, koje privremeno blokiraju rad znojnih žlezda.

Ako se ne znojite puno, običan dezodorans može odraditi posao, ali ako se znojite dosta, imate mokre tragove na majjici i neprijatan miris – antiperspirant ja bolje rešenje.

Povezano: Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta?

vrste antiperpiranta

Vrste antiperspiranta – kako da odaberete?

Sprej

Antiperpiranti u spreju su osvežavajući i lako se koriste: samo poprskajte područje ispod pazuha, i to u pokretu! Pošto se odmah upijaju, odlični si za sve one koji ne vole osećaj stika na koži, i film koji on ostavlja. Takođe, sprej opcija je bolja za muškarce, posebno za one koji ne uklanjaju dlačice ispod pazuha. Pošto sadrži visok procenat alkohola, antiperspirant u spreju nije najpogodnija opcija za dame koje svakog dana briju pazuh, jer može iritirati kožu.

Stik

Antiperspirant u stiku je verovatno prvi tip koji vam pada na pamet, kada pričamo o zaustavljanju znojenja. On se lako nanosi, ali može biti “kredast” na koži. Stikovi često u sastavu imaju silikon, koji omogućava proizvodu da lakše klizi po koži, što je dobra opcija za dame koje se briju svakog dana. Ako nemate nikakve posebne potrebe, kada je reč o antiperpirantu, držite se stik verzije. Ali, ako vidite grudvice ispod pazuha, koristite manju količinu ili promenite brend. Previše cinka ili talka u formuli je mogući razlog za “grudvanje”.

vrste antiperpiranta

Gel

Antiperspirant u gelu je proziran, hladan i nanosi se direktno na kožu, iz pakovanja sličnom stiku. Ovakva ambalaža ima rupice gore, kroz koje izlazi gel. Važno je da sačekate da se gel osuši ispod pazuha, pre nego što se obučete. Gel varijanta antiperspiranta je najbolja, ako želite da sprečite bele tragove na odeći. Gel je vrlo lagan i nevidljiv na odeći, ali može biti malo lepljiv i isušujuć za kožu. Ako želite da izbegnete bele tragove na svečanoj odeći, isprobajte gel formulu.

Roll-on

Roll-on tip antiperspiranta lako klizi po koži, čime raznosi glatku tečnost uz pomoć kugle. Ova kugla se prilagođava konturama tela. Roll-on antiperpirant se brzo suši, poput aerosola, nema nikakav kredast ili mastan finiš, i sprečava linije na vašoj omiljenoj crnoj majici. Ovaj tip proizvoda duže traje na koži od spreja. Pošto su roll-in antiperpiranti na vodenoj bazi, ne ostavljau bele tragove.

Povezano: 12 neočekivanih upotreba dezodoransa koje niste znale

Kreme

Antiperspirant u obliku kreme može doći upakovan u teglicu ili tubu. Ovaj tip proizvoda je najbolji za osobe sa osetljivom kožom, pošto sadrže hidrirajuće sastojke, uz dodatak aluminijumovih soli. Potražite formule koje omekšavaju kožu. Što je formula kremastija, to je bolja. Krema se brzo upije, samo morate sačekati pre oblačenja.

vrste antiperpiranta

Maramice

Antiperspirant maramice su zgodne, jer su u pitanju vlažne maramice natopljene tečnošću sa antiperpirant efektima. Samo se obrišete u toku radnog dana, u toaletu, na putovanju itd. Momentalno osvežavaju i sprečavaju znojenje. Ipak, nisu pogodne za svakodnevnu upotrebu, jer njihova zaštita nije na visokom nivou. Osim toga, ovaj tip proizvoda zagađuje okolinu.

Koji tip antiperpiranta vi koristite?

Pročitajte još i: Vodič za negu kože ispod pazuha

error: Content is protected !!