Bliži se leto: Vodič za negu kože ispod pazuha!

pazuh

Dok svi vodimo računa o potrebama kože lica i tela, kao i kose, postoji jedan deo koji posebno zapostavljamo. To je pazuh i potpazušna regija – koža koja je posebno osetljiva, jer se često svakodnevno brije. Pošto se veliki broj znojnih žlezda nalazi upravo ispod pazuha, to dodatno otežava brigu oko ove regije. Zato pročitajte naš vodič za negu kože ispod pazuha!

Bliži se leto, a to znači da ćemo sve više otkrivati i pokazivati upravo – pazuh! Nije dovoljno samo da redovno uklanjate dlačice na ovoj regiji, već i da je redovno pilingujete i negujete. Osim toga, potpazušna regija često može biti tamnije boje od ostatka kože tela, zato donosimo savete i za izbeljivanje ove zone!

Nega pazuha – korak po korak

1. Ispilingujte pazuh

Kao i svi drugi delovi tela, i pazuhu je potreban režim nege. Koža pazuha je osetljivija čak i od kože lica, tako da piling i nega idu ruku pod ruku. Pre nego što prionete na uklanjanje dlačica, obavite piling, koji će ukloniti mrtve ćelije kože, ostatke dezodoransa, kao i ostale nečistoće sa kože. Piling možete uraditi i lufom za tuširanje, piling-rukavicom, ili pilingom za telo.

Povezano: “Uradi sama” piling za telo od morske soli

pazuh

2. Uklanjanje dlačica

Pre bilo kakve nege, važno je da uklonimo te uporne, neželjene dlačice ispod pazuha. Brijanje je verovatno najrasprostranjeniji vid uklanjanja dlačice ispod pahuha, jer je lako, brzo, nema urastanja dlaka i mogućnosti upale. Zapamtite da dlačice ovde mogu rasti u raznim pravcima, zato ih morate i brijati u više pravaca.

Depilacija pazuha se ne preporučuje, zbog velikog broja žlezda koje se nalaze u ovoj regiji. Najtrajnije rešenje za uklanjanje dlačica je laser, koji će posle 6-10 tretmana učiniti vaš pazuh glatkim poput bebine kože.

3. Neprijatan miris

Pazuh ima veliki broj dlačnih folikula i znojnih žlezda, što urzokuje pojačano znojenje u ovoj regiji tela. Takođe je prisutan veliki broj limfnih čvorova, koji pomaže vašem telu kada ima infekciju.

Postarajte se da zona pazuha uzvek bude suva: uz upotrebu dezodoransa (koji se bori protiv nepijatnih mirisa) ili antiperspiranta (koji sprečava znojenje). Ove proizvode nikada nemojte nanositi na sveže obrijan pazuh, jer će štetne supstance direktno ući u krvotok odatle. Zato se depilirajte uveče, a dezodorans nanesite ujutru.

Povezano: Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta?

pazuh

4. Posvetlite kožu

Koža pazuha često može poprimiti tamniju boju. Iako to nije ništa strašno, deluje neprivlačno u letnjoj sezoni, kada ga mnogo više otkrivamo. Zato vam predlažemo “uradi sama” metod za posvetljivanje kože pazuha: pomešajte limunov sok i sodu bikarbonu da dobijete pastu.

Ovom pastom istrljajte pazuh (nikako odmah posle brijanja), i isperite. Ponavljajte ovaj tretman više puta nedeljno za vidljive rezultate.

Ako više volite gotovi piling proizvod, preporučujemo Skinology KAFA piling za telo, kojim možete tretirati i pazuh.

piling kafa

5. Izbor odeće je važan

Iznenadili biste se kada biste znali da materijal odeće koju nosite igra značajnu ulogu za negu pazuha. Trenje materijala i kože dovodi do tamnjenja i znojenja kože. Osim toga, sintetički materijali ne dozvoljavaju koži da diše, što dovodi do pojačanog znojenja. Lagani, prirodni mterijali poput pamuka i viskoze doprineće manjem znojenju. Takođe, svetle pastelne boje odbijaju sunčeve zrake, za razliku od tamnih, što će vas rashladiti vrelim danima.

pazuh

Pročitajte još i: Prekomerno znojenje, i kako rešiti taj problem

error: Content is protected !!