Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta?

By  |  0 Comments

Lična nega je nezamisliva bez dezodoransa i antiperspiranta. Mnogi od nas ne znaju zapravo da dezodorans i antiperspirant NISU isti proizvod: svaki ima svoju posebnu namenu i funkciju, i rade na različite načine. Stoga ih često koristimo pogrešno. Kako bismo otklonili sve nedoumice oko ovih proizvoda, u nastavku teksta pročitajte zašto dezodorans ne možemo da koristimo na isti način kao antiperspirant.

I antiperspirant i dezodorans su proizvodi u spreju, stiku ili rol-onu koji se bore protiv znojenja i njegovih efekata, ali na različite načine. Kako biste izvukli maksimum od obe vrste proizvoda, neophodno je de da znate šta koji čini povodom znojenja i kako se pravilno koriste.

Znoj nema miris

Da li ste znale da znoj nema nikakav miris? Mnogi povezuju neprijatan miris sa  znojem, ali zapravo je činjenica da čist znoj nema miris. Onaj neprijatni miris koji se oseti zapravo nastaje kada se šećeri i proteini iz znoja pomešaju i reaguju sa bakterijama na koži. Zato su kreirana dva različita proizvoda, od kojih se jedan bori sa izlučivanjem znoja (antiperspirant), a drugi sa neprijatnim mirisima (dezodorans).

znojenje

Dezodorans

Dezodoransi su kreirani da, uz pomoć slaniih i kiselih hemikalija i mirisa, eliminišu bakterije na koži, čineći da znoj ne smrdi. Neki dezodoransi dodatno sadrže i veštačke ili parfemske mirise koji maskiraju neprijatne mirise. On ne štiti od samog procesa znojenja i vlažnosti ispod pazuha.

Kako se koristi?

Dezodorans se koristi ispod pazuha, nakon tuširanja. Pre nanošenja, koža mora biti potpuno suva. Ako želite da zamaskirate neprijatne mirise u toku dana, samo prebrišite pazuh vlažnom maramicom i ponovo ga nanesite.

dezodorans

Sastojci

Razliku između antiperspiranta i dezodorans videćete i po sastojcima. Dezodoransi sadrže antibakterijske sastojke i mirise, a ne sadrže aluminijum (koji je glavni sastojak antiperspiranata). Najčešći antibakterijski agens u dezodoransu je alkohol, dok se u onim prirodnim mogu naći aktivni ugalj, soda bikarbona i kokosovo ulje. Ostali sastojci koji se često mogu naći u drogerijskim dezodoransima su: Cetyl Alcohol, Dimethicone, Hydrolyzed corn starch, Propylene glycol, Fragrance, Cyclomethicone.

Povezano: Napravi sama – Prirodni dezodoransi

Antiperspirant

S druge strane, uloga antiperspiranata je da sprečava ili smanjuje sam proces znojenja. To se postiže uz pomoć aluminijumovih soli, koje razlažu vlagu na površinu kože i kreiraju gel, koji privremeno blokira znojne žlezde, kako bi se sprečilo dalje znojenje. Sa “zapušenim” žlezdama, znoj i bakterije ne mogu da reaguju i stvore neprijatne mirise.

Kako se koristi?

Za razliku od dezodoransa, antiperspirant se može koristite bilo gde na telu. On će smanjiti znojenje ispod pazuha, na dlanovima, preponama… Ipak, verovatno niste znale da se antiperspirant pravilno koristi noću, pre nego što legnete. Znojne žlezde su manje aktivne dok spavate, jer je telesna temperatura niža dok odmarate. Osim toga, potrebno mu je vreme da deluje, tako da ćete ujutru biti zaštićeni od znojenja.

antiperspirant

Sastojci

Jednostavno – ako proizvod sadrži bilo koju formu aluminijuma – to je antiperspirant. Najčešće forme aluminijuma u antiperspirantima su: aluminum chlorohydrate, aluminum zirconium trichlorohydrex glycine, aluminum hydroxybromid, aluminum sulfate.

Povezano: 7 načina da se rešite prekomernog znojenja

Šta je bolje?

Ako se slabo znojite i želite da sprečite neprijatni miris – dezodorans je opcija za vas. Oni koji se mnoge znoje ili imaju fleke na majicama ispod pazuha od znoja – antiperspirant je bolje rešenje.

Kako biste izvukli maksimum od oba, koristite antiperspirant pre nego što legnete u krevet, a dezodorans ujutru. Danas na tržištu su uveliko raširene i dezodorans-antiperspirant kobinacije, koje spajaju najbolje od oba sveta: sprečavaju znojenje, a ujedno daju lep miris koji maskira onaj telesni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!