Kantarionovo ulje – Za lepu i zdravu kožu

Kantarion ili gospina trava, još jedna je u nizu samoniklih biljaka čija svojstva veoma efikasno i na više načina možete iskoristiti u svrhu nege ili isticanja svoje lepote. To se posebno odnosi na negu i isticanje lepote vaše kože. Zato, otkrićemo vam kako da na najbolji način i pritom veoma lako upotrebite kantarion,tj. kantarionovo ulje.

Napravite kantarionovo ulje

Kako bi kantarion ispoljio i pružio maksimum u svom delovanju na vašu kožu, najbolje je da od njega napravite i zatim upotrebite kantarionovo ulje.

Evo kako se kantarionovo ulje pravi

Potrebno je oko sto grama svežih kantarionovih cvetova. Ako kantarion berete, cvetove dobro protresite i tako očistite od eventualno prisutnih bubica koje se mogu naći na njemu. Nakon toga, usitnite cvetove i stavite ih u prozirnu staklenu teglu, a potom prelijte sa litar hladno ceđenog maslinovog ulja. Kada prelijete cvetove, umesto poklopca, na vrh tegle stavite gazu presavijenu u nekoliko slojeva i fiksirajte je gumicom ili tankim kanapom.

Teglu ostavite da na svetlom i sunčanom mestu odstoji četrdeset dana. Za to vreme, nemojte mešati njen sadržaj. Nakon četrdeset dana, dobro izgnječite kantarionove cvetove u maslinovom ulju i procedite ulje. Zatim prespite ulje u tamnu staklenu flašu ili teglu, dobro ga zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi na tamnom mestu.

Kao znak da je kantarionovo ulje uspešno napravljeno, može vam poslužiti njegova boja. Tokom četrdeset dana, ulje bi trebalo da postepeno da poprima crvenu boju, da bi na kraju postalo intezivno crveno.

Kako kantarionovo ulje deluje i kako se koristi u svrhu lepote?

Kantarionovo ulje ima izuzetno visok procenat taninima, flavonoida i hipericina u svom sastavu. To su elementi koji izuzetno delotvorno učestvuju u procesu epitalizacije kože, štite i leče kožu od upale i samim tim efikasno poboljšavaju izgled kože kod prisustva sledećih stanja:

  • Kod prisustva manjih ožiljaka i tragova opekotina na koži,
  • Kod prisustva plitkih i usko prostranih otvorenih rana,
  • Kod prisustva ogrebotina i posekotina,
  • Kod prisustva strija na koži,
  • Kod infekcija kože,
  • Kod prisustva akni i bubuljica na koži.

Osim na pomenuta, kantarionovo ulje blagotvorno utiče i na stanja kao što su proširene vene, prisustvo hemoroida ili infekcije sluzokože, među kojima su najčešće vaginalne infekcije. Takođe, ovo ulje veoma korisno može poslužiti i za masažu, jer opušta mišiće i stvara osećaj prijatnosti.

Kod svih oblika problema na koži, kantarionovo ulje se koristi tako što se direktno nanosi na površinu kože zahvaćenu problemom. Ukoliko se radi o manje izraženom problemu na koži, kao što su akne, bubuljice, sitne ogrebotine i slično, dovoljno je namazati ulje jednom dnevno u tankom sloju i sačekati da ga koža upije.

Ukoliko se radi o malo ozbiljnijim povredama, kao što su plitke i usko prostrane rane, ožiljci i manje opekotine na koži, kantarionovo ulje treba najpre naneti na sterilnu kompresu ili gazu i zatim fiksirati za kožu. Potrebno je da se kompresa ili gaza natopljena kantarionovim uljem, menja nekoliko puta na dan i drži po pola sata do sat vremena. Nakon skidanja komprese sa kantarionovim uljem, povređeno mesto ne treba ispirati.

Kada su u pitanju strije, kantarionovo ulje ih leči u početnoj fazi, dakle dok su strije još “mlade”, ali i sprečava njihovo širenje, kao i pojavu. Zato, preporučljivo je preventivno mazati kožu kantarionovim uljem, u periodima kada postoji rizik od nastanka strija, kao što su period trudnoće ili period drastičnog povećanja kilaže.

error: Content is protected !!