Sprečite pojavu vaginalne infekcije

Verujemo da ćete se složiti sa našom tvrdnjom da zdravlje, nega i lepota imaju uzajamnu neraskidivu povezanost i da samim tim nega i zdravlje imaju direktan uticaj na lepotu svake devojke ili žene. Nešto što se često suprotstavlja ženskom zdravlju, jesu vaginalne infekcije.


Bilo da su izražene u blažem ili komplikovanijem obliku, vaginalne infekcije zahtevaju maksimum pažnje i odgovornosti. U protivnom, mogu ozbiljno uticati na vaše reproduktivno zdravlje i na zdravlje uopšte. U nastavku ovog teksta, upoznajte se sa tim kako da sprečite vaginalne infekcije.

Kako sprečiti pojavu vaginalne infekcije?

Da bi ste sprečile pojavu vaginalne infekcije, obratite pre svega maksimalnu pažnju na svoju ličnu higijenu. Redovnom i pravilnom higijenom, neutrališete mogućnost pojave infekcije za oko pedeset posto.

Pritom, prilikom sprovođenja higijene intimne regije, koristite posebna sredstva, koja imaju blago dejstvo i koja neće narušiti normalnu PH vrednost vaše sluzokože. Nikako nemojte koristiti sapune i druga sredstva koja sadrže jake i agresivne elemente.

Pored toga, obratite posebnu pažnju na par veoma bitnih stvari.

  • Na prvom mestu na to od kakvog je materijala veš koji nosite. Nikako nemojte nositi veš od veštačkih materijala u kome vaša sluzokoža neće moći da diše. Takvi materijali izazivaju nastanak gljivica koje su veoma čest uzročnik pojave vaginalnih infekcija. Umesto takvog, birajte prijatan pamučan veš. Naravno, ne izostavite to da veš promenite svaki dan.
  • Takođe, budite oprezni kada je u pitanju upotreba toaleta na javnim mestima. Pre nego što (ukoliko baš morate), upotrebite neki od javnih toaleta, prvo se na određen način zaštitite. Zaštitićete se tako što ćete toalet papirom ili papirnim maramicama, obložiti rub wc šolje pre nego što je upotrebite. Isto tako, malo toalet papira ili papirnu maramicu pre upotrebe stavite i u unutrašnjost wc šolje, kako slučajno vaša sluzokoža ne bi došla u dodir sa gljivicama i bakterijama koje su potencijalno prisutne u unutrašnjosti wc šolje.
  • Budite izuzetno oprezni i kada je reč o probanju pantalona u buticima. Iako je mali rizik, može se dogoditi da gljivice ili bakterije dospeju do vas ukoliko je pantalone koje probate, pre vas probala osoba kod koje je aktivna infekcija.
  • Vodite računa da peškir koji koristite nakon tuširanja uvek bude čist i suv. Nikada ne pozajmljujte tuđ peškir, bade mantil i slično.
  • Budite sigurni i obazrivi kada je u pitanju izbor partnera. Nemojte često menjati partnere i budite odgovorni prema svom intimnom zdravlju.
  • Idite na česte kontrole kod svog ginekologa.
  • Izbegavajte stres i brinite o svom imunološkom sistemu. Ova dva faktora, jako su bitna kada je u pitanju sprečavanje nastanka kandidijaze, jedne od najčešćih oblika vaginalnih infekcija. Do kandidijaze dolazi kada se usled pada imunološkog sistema ili usled pojačanog stresa, nivo kandide unutar vaginalnog kanala prekomerno poveća i izazove pojavu infekcije.

Kandida je inače gljivica koja se u maloj količini prirodno nalazi u vaginalnom kanalu, ali i na drugim mestima unutar organizma. Na prekomerno razmnožavanje kandide i pojavu kandidijaze, može uticati i konzumiranje pojedinih vrsta lekova, najčešće antibiotika, u istom periodu kada konzumirate i mleko i mlečne proizvode. Zato, pre nego što upotrebite neki lek, obavezno razmotrite njegovo uputstvo ili se posavetujte sa svojim lekarom.

Važno je da u svakom trenutku budete zdrave, a samim tim biće vam lakše i da ostanete lepe. Zato preduprediti vaginalne infekcije.

error: Content is protected !!