9 načina kako da se rešite neujednačene teksture kože

neujednačena tekstura kože

Znate onaj osećaj kada prstima pređete preko površine kože, i jednostavno osetite da vam koža nije ravnomerno glatka? Osećate sve male izbočine, bubuljice, grubu i perutavu teksturu? Uz ovo obično ide i beživotan i umoran izgled kože. Ovo se dešava usled hroničnog nagomilavanja odumrlih čelija kože, izlaganju suncu i veličine pora. Prirodno starenje kože će takođe dovesti do ovog stanja. Faktori poput pušenja ili drugih kožnih stanja, poput ekcema, takođe mogu uticati na neravnu teksturu kože. Zato vam donosimo 9 saveta dermatologa kako da se rešite ove “bumpy” teksture.

Kako da ujednačite površinu kože da bude glatka?

#1: Otkrijte problem

Nijedan lek neće biti efikasan, ako se problem nastavi. Tretiranje neujednačene površine kože može postati zamoran i skup krug, ako se samo usmeravate na simptome. Procenite trenutno stanje kože, kako biste našli uzrok koji leži ispod. Ako su ožiljci od akni i hiperpigmentacije vaše glavne brige, obratite se profesionalcu koji će vam pomoći. Ako je problem ekcem ili suva, iritirana koža, možda je u pitanju problem sa barijerom.

#2: Redovan piling je ključ

Ako je vaš glavni problem i uzrok neravne teksture kože – nagomilavanje odumrlih ćelija, onda je vaše rešenje veoma jednostavno! Kod kuće, uradite piling lica, 2 puta nedeljno, uz kozmetički proizvod, soničnu četku za čišćenje lica ili hemijski eksfolijant. Nemojte koristiti previše grube fizičke pilinge, jer mogu napraviti kontraefekat – hiperprodukciju sebuma i oštećenje kože. Birajte formule pilinga sa okruglim česticama, bez oštrih ivica i držite se pravila pilinga 2 puta nedeljno.

neujednačena tekstura kože

#3: Probajte hemijski piling

Kako starite, vaše telo sve sporije odbacuje odumrle ćelije kože. Kada je površina kože prekrivena ovim stanicama, vaš ten je siv, neujednačen i neravan. Lak i efikasan način da brzo uklonite gornji sloj kože jeste hemijski piling kod dermatologa. Postoji veliki broj različitiih vrsta i jačina pilinga, koji daju rezultat koji želite, posle samo jedne posete ordinaciji. Zakažite tretman i prepustite se profesionalcu.

Ako ipak, nemate vremena ili sredstava za profesionalni piling, potražite kućne proizvode na bazi AHA voćnih kiselina, koji će vam dati blaži efekat eksfolijacije.

Povezano: Evo šta sve treba da znate pre odlaska na hemijski piling

#4: Koristite serum sa vitaminom C

Jedan skincare sastojak je ključan u izjednačavanju tona kože, a to je vitamin C! Moćni antioksidant koji pruža reparaciju koži i zaštitu od sredinskog zagađenja. Vitamin C će postepeno rešiti probleme sa hiperpigmentacijom, ožiljcima i flekama od sunca.

#5: Uvek nosite SPF kremu

Izlaganje suncu može uzrokovati neujednačenu teksturu kože i veličinu pora, zato je važno da to sprečite uz kvalitetnu SPF kremu sa faktorom od bar 30. Dodajte ovaj razlog već podužoj listi zašto SPF krema mora da vam se nađe u arsenalu nege kože.

neujednačena tekstura kože

#6: Pobrinite se za ožiljke

Još jedan deo procesa borbe protiv neravne teksture kože jeste smanjivanje vidljivosti ožiljaka. Posle akni ili povreda kože, često ostani vidljivi ožiljci, koji imaju izdignutu i obojenu teksturu. Strpljenje je ovde ključ, zato je potrebno da sebi date vremena, uz kvalitetan preparat protiv ožiljaka na koži. Pažljivo ispratite uputstva i sigurno ćete primetiti razliku posle par meseci korišćenja.

#7: Dodajte retinol u večernju negu

Mnogi dermatolozi se slažu da su retinoli i retinoidi možda najbolji kućni tretman za neujednačenu teksturu kože. Ovi derivati vitamin A su moćni sastojci za promovisanje kolagena i ubrzavanje smene starih i novih ćelija kože. To sve znači da mogu poboljšati teksturu i ton kože, kao i posvetliti hiperpigmentacije.

#8: Probajte microneedling tretman

Microneedling je jedan od omiljenih tretmana dermatologa, koji rešava opštu neujednačenost teksture kože i ožiljke. Tretman koristi mikro-iglice, koje prave sitne ubode u koži. Ove mikro-povreed navode kožu da se prebaci u “repair mode”, čime se povećava proizvodnja kolagena i smanjuje izgled pora, ožiljaka od akni, i dobije se gladak izgled.

neujednačena tekstura kože

#9: Probajte tretman laserom

Oni koji se bore sa hroničnim problemom sa teksturom kože videće najbolje rezultate uz laserski tretman. Ali znajte, ovo je najagresivniji i najskuplji tretman sa ove liste. Laserski “resurfacing” kreira rezultate tako što pravi sitne ranice na koži kako bi aktivirao procese njenog zaceljenja. Kada se aktivira, prirodno proces zaceljenje će reparatite i nove povrede, ali i stare ožiljke, posvetliće hiperpigmentacije, ukloniti oštećenja od sunca, a umanjiće pore i bore.

Mi vam predlažemo Skinology AHA 15% kremu za lice sa voćnim kiselinama.

Pročitajte još i: 10 anti-age saveta koji će momentalno dati efekat mlađe kože

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!