Evo šta sve treba da znate pre odlaska na hemijski piling!

hemijski piling

Ako se borite sa aknama, hiperpigmentacijama ili borama i finim linijama – hemijski piling je moguće rešenje za vas. Ovi tretmani podmlađuju ten kroz proces hemijske eksfolijacije, koja otkriva svež sloj kože. Kako bi koža dobro reagovala na piling, dobra priprema je ključ svega. U nastavku saznajte sve o tome što treba da znate pre procesa hemijskog pilinga.

Šta su hemijski pilinzi?

Krenula je sezona hemijskih pilinga! Ako ga nikad niste radile, evo ukratko o čemu se radi: to je tretman površinskog obnavljanja kože, u kojem se hemijski rastvor nanosi na kožu, pilingujući njene gornje slojeve i uzrokujući da on krene da se ljušti. Nije tako strašno kao što zvuči – verujte nam! Ova procedura se obično radi u ordinaciji dermatologa (iako postoje neke kućne opcije). Ova procedura traje svega par minuta, a pruža mnogo benefita – smanjivanje izgleda pora, izbleđivanje hiperpigmentacija i ujednačavanje teksture kože.

Većina pilinga koristi glikolnu, salicilnu, retinoičnu ili mlečnu kiselinu, kako biste postigli najbolje rezultate. Oko odabira najboljeg pilinga za vas popričajte sa dermatologom.

hemijski piling

Priprema kože pre pilinga

Bez obzira na tip pilinga koji radite, priprema je ključ. Moraćete napraviti pauzu od nekih tretmana i proizvoda na neko vreme. Nedelju dana pre hemijskog pilinga izbegavajte elektrolizu, depilaciju i druge proizvode i metode depilacije kože lica. U danima pre piling (oko 48h pre), izbegavajte upotrebu abrazivnih pilinga, eksfolijanata, maski za lice, samopotamnjivanja, preparata za izbeljivanje i blajhanje dlačica na licu. Ovo uključuje i preparate na recept (poput Retin-A, adapalena ili benzoil peroksida).

Ključna stvar je priprema kože kroz korišćenje SPF kreme širokog spektra, koju ćete nanositi svako jutro i obnavljati u toku dana. Trebalo bi da izbegavate nezaštićeno izlaganje suncu bare, 4 nedelje pre pilinga, kako biste sprečili pojavu novih pigmentacija u regijama koje će se tretirati.

Povezano: Voćne kiseline u kućnoj nezi – Šta sve treba da znate?

hemijski piling

Kako brinuti o koži posle pilinga?

Posle hemijskog pilinga, sačekajte barem jedan dan kako biste naneli šminku na tretiranu regiju. Koža vam može biti blago iritirana, zato predlažemo da koristite hladne obloge kako biste ublažili osećaj nelagode. Ne koristite druga sredstva za piling kože dok se oporavljate od hemijskog pilinga, i hidrirajte kožu klasičnim, “običnim” kremama i pantenolom, kao biste ubrzali oporavak kože. Budite dosledni u korišćenju SPF kreme, jer je koža posle hemijskog pilinga dosta ranjiva.

Kako biste same pripremile kožu za tretman voćnim kiselinama, predlažemo Skinology AHA proizvode sa malim procentom kiselina: tonik, mleko i kreme, uz SPF zaštitu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!