Voćne kiseline u kućnoj nezi: Šta sve treba da znate?

Voćne AHA kiseline su jedan od najefikasnijih sastojaka koje rešava mnogobrojne probleme sa kožom odjednom. U poslednje vreme su vrlo popularan sastojak, a kako se nalazimo u delu godine u kojem se preporučuje upotreba kiselina, otkrivamo vam gde treba da budete oprezne, ako ih korisite na svoju ruku!

AHA kiseline – zašto su tako dobre?

Primarna uloga AHA voćnih kiselina je da deluju kao blagi hemijski piling koji uklanja mrtve ćelije kože, tako što rastapa proteine koji ih drže skupa. One takođe mogu pomoći i za sledeće probleme kože:

  • proizvodnja kolagena i poboljšana cirkulacija kože
  • korekcija diskoloracija od ožiljaka i fleka
  • izgled površinskih linija i bora
  • prevencija upala kože i akni
  • posvetljivanje kože
  • povećavanje apsorpcije proizvoda u kožu
voćne kiseline

Ranije su AHA kiseline bile rezervisane samo za profesionalnu upotrebu u visokim koncentrancijama, kao deo salonskih tretmana. U poslednje vreme, na policama prodavnica se mogu pronaći i proizvodi sa nižim procentom AHA kiselina, namenjeni kućnoj upotrebi. Evo šta sve treba da znate pre nego što počnete sa korišćenjem AHA kiselina u nezi!

#1: Koju AHA kiselinu da odaberem?

Kada se radi o odabiru kiselina, najbolje je da pratite svoj tip kože: ukoliko vam je koža deblja, normalna ili mešovina ka masnoj, slobodno izaberite glikolnu kiselinu (koja je najjača i najistraženija), a ukoliko vam je koža suva i tanka, sklona pucnaju, za vas su nežnije AHA kiseline poput mlečne i bademove.

Povezano: AHA kiseline – ultimativni vodič kroz sve vrste

#2: Birajte manje koncentracije za početak

AHA kiseline u koncentraciji ispod 10% se smatraju bezbednim za kućnu upotrebu, ako se nanose pravilno i prema uputstvu. Za početak odaberite proizvod sa 5% AHA kiselina, i kada njega potrošite, i naviknete kožu na kiselinski tretman, možete peći na “jači” proizvod.

Mi vam predlažemo Skinology Tonik sa 5% AHA kiselina, kao početnički proizvod.

tonik sa voćnim kiselinama

#3: Obavezno koristite SPF zaštitu dok ste na kiselinama

Kućna upotreba kiselina (kao i profesionalna), ne može da prođe bez zaštitne SPF kreme za lice. Kiseline uklanjanju sloj mrtvih ćelija kože, koje deluju kao prvi sloj odbrane kože od sunca. Stoga, na površini ostaje samo mlada koža, koja je veoma ranjiva i osetljiva na UV zrake.

Koža posle AHA kiselina lako gori i podložna je stvaranju fleka. Zato, najmanje 7 dana od korišćenja AHA kiselina, morate koristiti SPF zaštitu na licu od barem 25.

Mi vam predlažemo Skinology Hidratantnu SPF 25 kremu za lice.

#4: Koliko često treba da koristim kiseline?

Pre nego što počnete sa upotrebom AHA kiselina, postarajte se da uradite “patch” test: probajte tonik ili kremu sa kiselinama na koži nadlaktice. Ukoliko vam koža ne reaguje burno, slobodno je upotrebite i na licu. Za početak, neka to bude jednom nedeljno, a s vremenom, možete preći na dva puta nedeljno.

#5: Ne nanosite kiseline na iritiranu kožu

AHA kiseline se nanose isključivo na zdravu kožu, bez otvorenih rana, krasta i posekotina, jer u suprotnom, mogu izazvati peckanje. Setite se da je u pitanju ipak kiselina. Zato sačekajte da vam ranice ili kraste na licu zarastu, pre upotrebe AHA kiselina.

iritirana koža

#6: Nanosite ih na suvu kožu

Vlažna koža pojačava dejstvo i upijanje proizvoda, a to ne želite kada radite sa kiselinama. Zato tonik ili kremu sa AHA kiselinama nanosite isključivo na čistu, suvu kožu, kao PRVI korak u nezi.

#7: Sačekajte 20 minuta da deluju

Kiseline funkcionišu na određenoj pH vrednosti kože, koja se menja sa nanošenjem seruma ili kreme. Zato je važno da kiselini date vremene da deluje: nakon nanošenja tonika ili kreme sa AHA kiselinama, sačekajte 20 minuta pre sledećeg koraka u nezi.

Mi vam preporučujemo da probate Skinology Kremu sa 10% AHA kiselina, idealnu i kao pripremu za profesionalni tretman kiselinama.

#8: Završite sa dobrom hidratacijom

Posle nanošenje kiselina, obavezan korak je dobra hidratacija kože: zato se naoružajte hidratantnim serumom, kremom ili sheet maskom, koja će povratiti koži mekoću, gipkost i vlagu posle intenzivnog tretmana kiselinama.

Pročitajte još i: Voćne AHA kiseline u nezi lica – Kako da ih koristite?

error: Content is protected !!