8 saveta kako da pustite duge i zdrave nokte

puštanje noktiju

Dug i jaki nokti su ideal lepote: zato ih često nadogadjujemo u salonu, kako bi nadoknadili njihovu prirodnu dužinu. Ipak, znajte da ih možete pustiti da prirodno rastu i ojačaju uz samo nekoliko saveta! Budite strpljive i pažljive prema noktima, i rezultati neće izostati!

Kako nokti rastu?

Rast noktiju nije tako jednostavan kao što biste očekivali. Deo nokta vidljiv ljudskom oku je zapravo već mrtav. Deo nokta ispod njegove baze, matriks, je jedini deo nokta koji sadrži žive ćelije. Nokti rastu iz matriksa, gde se proizvode nove ćelije. Kako se nove proizvode, tako guraju one stare ka napred, produžavajući vidljiv deo nokta. Kada žive ćelije izgube kontakt sa korenom, umiru, i zato ne osećate bol kada sečete nokte.

#1: Izaberite pravu turpiju

Redovno turpijanje noktiju je esencijalno kako bi nokti bili jaki i kako se bi se promovisao rast. Idealna turpija ne treba da bude previše gruba, jer to može dovesti do stinih pukotina nokta, koje potom uzorkuju cepanje. Zato birajte polu-glatke turpije koje nežno i lagano turpijaju nokat.

turpijanje noktiju

#2: Izbegavajte hemikalije

Da li ste primetili da vam notki izgledaju skoro neprovidni posle čišćenja kuće? Hemikalije iz većine proizvoda za čišćenje kuće uzrokuju sušenje i oštećenje nokatne ploče. Zato je ključno da sve kućne poslove radite sa gumenim rukavicama!

Povezano: Kako sprečiti listanje i pucanje noktiju?

#3: Trudite se da ne kvasite nokte

Posle duge kupke u kadi, primećujte da su vam nokti mekaniji i fleksibilniji. Ovo je u redu s vremena na vreme, ali produženo izlaganje vodi će oslabiti nokte i doprineti njihovom listanju.

#4: Koristite suplemente

Vitamini su izuzetni važni za zdravi i pravilan rast noktiju, a posebno vitamini B grupe. Biotin je suplement koji povećava gustinu noktiju, a deblji nokat znači manju šansu za listane i pucanje. Takođe, esencijalni vitamini za rast noktiju su: vitamin C, vitamin A, potom minerali kao što su gvožđe, selen, i biljni proteini.

suplementi za rast noktiju

#5: Unosite hranu bogatu nutrijentima za rast noktiju

To su: proteini (mesni i biljni), voće i povrće, magnezijum (iz semenki bundeve, i tamne čokolade), morski plovodi (koji sadržiecink), biotin koji se nalazi u jajima. Zapamtite da lepota dolazi iznutra!

Povezano: Da bi nokti bili jaki – pazite šta jedete!

#6: Ne secite zanoktice

Kutikula je sloj kože koji pokriva i štiti matriks nokta, gde se proizvode nove nokatne ćelije, zato je važno da pravilno brinete o njima. Kada ih u potpunosti uklonite, matrik biva izložen bakterijama, koje potencijalno dovode do infekcije, time usporavajući rast zdravog nokta.

#7: Pređite na skidač laka bez acetona

Skidači laka koji sadrže aceton su veoma grubi na prirodnim noktima, i momentalno ih isuše, što dugoročno dovodi do ljuštenja i pucanja noktiju. Zato je idealno da pređete na uljane skidane bez acetona, koji su podjednako efikasni, a ne uništavaju nokatnu ploču.

skidač laka bez acetona

#8: Ne koristite nokte kao alat

Setite se: koliko puta ste pokušale da otvorite limenku, kutiju, da odlepite tvrdokornu nalepnicu ili da odglavite nešto uz pomoć noktiju? Iako se vaši nokti čine jakim, nežni slojevi se lako oštećuju. Zato ih ne koristite kao alat za sve navedeno, već se obratite pravim alatkama, a nokte čuvajte kako bi brzo izrasli!

Pročitajte još i: Kako se pravilno i bezbedno uklanjaju zanoktice?

error: Content is protected !!