Kiseline u nezi kože: Ultimativni vodič kroz sve vrste

kiseline

Glikolna, hijaluronska, bademova, salicilna kiselina… Ponekad se čini kao da smo na času hemije, a ne ispred rafa kozmetike u prodavnici. Lako je pretpostaviti da sve kiseline “rade isto” – ai to nije slučaj. Gotovo sve korisnice kiselina u nezi kože su primetili značajno poboljšanje teksture, čistoće, fleka i drugih karakteristika kože, zato vam u nastavku donosimo ultimativni vodič kroz baš sve vrste kiselina za negu kože!

Kiseline – super heroji savremene kozmetike

Kiseline u nezi kože su sve češći sastojci beauty proizvoda, zato što pomažu koži da izgleda bolje i zdravije. Kiseline stimulišu ubrzanu nekrozu mrtvih ćelija kože, i samim tim njihovu smenu sa novim, mladim ćelijama. Ipak, različite vrste kiselina ciljaju na specifična probleme kože u zavisnosti od veličine njihovih molekula i  jačine. Neke targertiraju fine linije i bore, a druge tretiraju akne i hiperpigmentacije.

Kiselne se mogu podeliti u tri grupacije: AHA (alfa-hidroksilne), BHA (beta-hidroksilne) i PHA (polihidroksilne).

kiseline

AHA (alfa-hidroksilne) kiseline

AHA kiseline su najpoznatije od svih i obuhvataju najveću grupu kiselina. Ovo su voćne kiseline dobijene iz voća, mleka, šećera i orašastih plodova. One su hidrofilne (vezuju se za vodu) i razdvajaju veze medju mrtvim ćelijama za lakšu eksfolijaciju.

Glikolna kiselina

Dobija se iz šećerne repe, efikasna je za kontrolisanje sebuma, ima najmanje molekule, te najdublje prodire i smam tim je najjača. Bori se potiv flekica, ožiljaka i kože koja stari. Nije za osetljive tipove koža.

Predlažemo vam Skinology Kremu za lice sa 10% AHA kiselina, koja je idealna da se koristi na jesen, zbog fotosenzitivnosti AHA kiselina.

krema

Mlečna kiselina

Dobija se iz mleka, poseduje antimokrobna, hidrirajuća svojstva, balansira pH vrednost kože i inhibira proizvodnju pigmenta. Ima velike molekule, tako da deluje samo površinski. Omekšava “lepak” medju mrtvim ćelijama, tako otkrivajući svetliji ten i hidriranu kožu.

kiseline

Limunska kiselina

Dobija se od citrusnog voća i kukuruza, poseduje anti-aging dejstvo, posvetljuje i smanjuje debljinu epidermisa. Odlična je za kožu sklonu aknama ili kožu oštećenu od sunca, jer je blaža od ostalih AHA kiselina.

Bademova kiselina

Dobija se od gorkih badema, i kontrliše proizvodnju pigmenta. Idealna je za posvetljivanje kože. Ima visoki nivo kiselosti, ali je mnogo manje iritantna od glikolne kiseline. Poput mlečne kiseline, dobra je za početnike, čija koža nije navikla na kiseline.

Jabučna kiselina

Ova kiselina se ređe nalazi u proizvodima, i dobija se od jabuka. Hidrira kožu, umiruje je i povećava protok kiseonika kroz tkivo kože. Povećava proizvodnju kolagena, dok smanjuje aktivnost melanina, pigmenta kože. Zato je odlična za tretiranje hiperpigmentacija.

Povezano: Voćne (AHA) kiseline u nezi kože – Kako da ih koristite?

kiseline

BHA (beta-hidroksilne) kiseline

Salicilna kiselina

Ova kiselina je najčešća i najpoznatija, a dobija se iz brezine kore, zimzelenog ulja ili slatke breze. Salicilna kiselina je lipofilna (što znači da je privlači masnoća) i keratolitik, što znači da može da prodre kroz sebum kože i pročisti folikule i pore od nečistoća i mrtvih ćelija.

Posehno je efikasna kod tretmana akni, mititera i zapušenih pora. Ujedno može da poboljša ton kože i da tretira rozaceau. Salicilna kiselina je jedina BHA kiselina koju ne smeju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na aspirin.

Povezano: Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za mitisere i zapušene pore?

PHA (polihidroksilne) kiseline

Ova tip kiselina funkiocniše kao i AHA, ali uzrokuje manje iritacije, jer su im molekuli većii samim tim ostaju na površini. Posebno su dobre za tretiranje osetljivih tipova kože, koje ne tolerišu AHA. Pružaju protivupalna i antioksidativna dejstva, uz eksfolijaciju. Tretnutno su manje zastupljene na tržištu zbog patenta koji i dalje traje (otkrivene su 1990-ih godina), a samim tim i visoke cene.

kiseline

Laktobionska kiselina

Dobija se iz laktoze iz kravljeg mleka i deluje kao humektans (privlači vodu) i antioksidant. Umiruje kožu.

Glukonska kiselina

Ovo je sastojak koji se prirodno nalazi u ćelijama, a poznatiji je kao glukonolakton. Poseduje protivupalna i aktioksidantna svojstva uz osobine AHA kiselina.

Mi vam predlažemo Skinology Tonik sa 5% AHA kiselina, što ga čini idelanim za kućnu upotrebu i kao pripremu pred profesionalni tretmanim voćnim kiselinama.

aha kiseline

Pročitajte još i: Skincare rečnik od A do Š – Ovih 15 termina morate znati!

error: Content is protected !!