Nosite sočiva? Evo šta treba da znate kada šminkate oči!

sočiva i šminkanje

U internet beauty zajednici može se naći puno make-up saveta za žene koje nose naočare, ali premalo za one koje nose kontaktna sočiva. Interakcija šminke i sočiva može biti jedan od najvećih izazova za sve dame koje ih nose. Kako da sprečite klasične probleme sa sočivima i šminkom – otrivamo uz savete koji slede!

Biranje pravih make-up proizvoda, i njihovo pravilno nanošenje će sprečiti da iskusite neke od najčešćih problema i reakcija sočiva i šminke. Ispratite naše savete, koji će učiniti da se i osećate i izgledate dobro!

Najbolji saveti za šminkanje ako nosite sočiva

#1: Stavite sočiva pre šminkanja

Pre nego što nanesete kremu za lice ili bilo koju drugu šminku, dobro operite ruke i stavite kontaktna sočiva. Postarajte se da jako temeljno operete ruke, jer sve što dodirnete se može preneti na sočiva. Kada su oba sočiva u očima, možete početi sa šminkanjem.

stavljanje sočiva

#2: Birajte šminku i proizvode bez ulja

Držite se ovog pravila barem za regiju očiju. Ulja koja se nalaze u kremama, maskarama i senkama za oči mogu da dopru u prirodne konture lica i u oči. Zapamtite da se ulje i voda ne mešaju, tako da će bilo šta uljano zamutiti vaša sočiva.

Povezano: Vodič za određivanje oblika oka i šminkanje prema njemu

#3: Radite birajte kremaste senke za oči

Kremasta senka će teže završiti u očima, nego praškasta. Zato radijte birajte kremaste senke na bazi vode, a ne ulja. Ako ipak preferirate praškaste senke za oči, držite oči zatvorenim tokom aplikacije. Potom, četkicom sklonite višak pre otvaranja kapaka.

paleta senki za oči

#4: Ne šminkajte ivicu kapka

Držite se podalje od vodene linije kapka, kao i same ivice kapka, gde vam rastu trepavice. To je deo kapka gde se nalaze lojne žlezde, koje ako se zapuše šminkom, mogu dovesti do zamućenih sočiva i upale oka. Dakle, ajlajner nanosite iznad ivice kapka, a ne tik uz liniju trepavica. Želite da vam trepavice budu granica između šminke i kapka.

#5: Izbegavajte maskare za volumen sa vlaknima

Niko ne voli grudvice od maskare na trepavicama, ali ako nosite sočiva – tek sada bi trebalo da ih potpuno izbegavate. Grudvice ili vlakna za volumen mogu otpasti i upasti u oko, tako da budu zaglavljena ispod sočiva, što je veoma neugodno. Držite se klasičnih maskara za dužinu i gustinu, bez fiber-čestica.

#6: Pažljivo sknite šminku

Koristite samo vodene proizvode za skidanje šminke (kao što je micelarna voda), bez ulja. Dobro operite ruke pre skidanja šminke, skinite prvo sočiva, i potom uklonite šminku. Očistite i površinu kapka, i posle prionite na čišćenje sočiva u rastvoru.

skidanje šminke micelarnom vodom

#7: Puder u prahu – da ili ne?

Ne utiče samo šminkanje očiju na nošenje sočiva, već i pojedina šminka za lice – a posebno puder u prahu. Zato oftalmolozi savetuju da radije korisite puder u kamenu, i da zatvorite oči tokom nanošenje, da prah ne bi završio u očima.

Pročitajte još i: Make-up saveti za devojke koje nose naočare

error: Content is protected !!