Zdrava i ukusna jesenja obrok-salata sa bundevom – recept

obrok salata

Dok se svi raduju jesenjim začinima i mirišljavim svećama, nekako uvek se vratimo na razmišljanje o hrani. Obrok-salate su kao stvorene za ovo doba godine, jer ih lako možete napraviti od ostataka od ručka. Sa hrskavom bazo od kelja i raznim dodacima poput pečenog povrća, oraha i sira, ova salata je veoma bogatog ukusa. Prepustite se kreativnosti u kuhinji i oslonite se na jesenje namirnice, kako biste napravile zadovoljavajući i zdravi obrok, koji greje dušu.

Jesenja obrok-salata sa bundevom

Sastojci za 6 porcija:

  • Manja bundeva
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, podeljene
  • ½ kašičice ciemta
  • ½ kašičice kosher soli
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 glavica isekanog kelja (oko 6 šolja)
  • ¾ šolje iseckanih lešnika
  • ½ šolje sušenih brusnica
  • 2 šolje iseckanih jabuka
  • 120 grama narednanog sira (parmezan ili pekorino)
  • ¼ šolje sveže isceđenog soka od pomorandže
  • 1 kašika dižonskog senfa
  • 2 kašike iseckanog crvenog luka
obrok salata

Priprema

Korak 1

Oljuštite bundevu i izvacite semenke. Bundevu iseckajte na kockice. Ubacite 2 kašike ekstra-devičanskog maslinovog ulja, cimet, ¼ kašičice soli i ¼ kašičice mlevenog bibera. Ovo pecite u rerni na papiru za pečenje oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša i ne postane zlatno-smeđa.

Korak 2

U srednje velikom tiganju prepržite orahe, dok ne postanu zlatno-smeđi  mirisni.

Korak 3

Pomešajte kelj, jabuke, bundevu, orahe, sir i brusnice u činiji.

Korak 4

Za dresing, umešajte 1 kašiku maslinovog ulja, sok od pomorandže, senf, luk, ¼ kašičice soli i ¼ kašičice bibera u činiji, dok se sve ne pomeša.

Korak 5

Odmah začinite salatu ili ga napravite ranije pa ga stavite sa strane, dok ne servirate salatu.

Prijatno!

obrok salata

error: Content is protected !!