Kako da sanirate ogrebotine i posekotine

Do pojave ogrebotina i posekotina, može doći u gotovo svakoj prilici, bez obzira koliko lak ili težak fizički posao obavljate i bez obzira gde se nalazite. Naučite kako da ih sanirate čak i ako nisu sasvim plitke.


Ono na šta treba obratiti pažnju kada su u pitanju ogrebotine i posekotine, jeste to od čega, odnosno od kakvog su predmeta one nastale i koliko su duboke.

Sitne ogrebotine i posekotine, obično same po sebi nisu komplikovane i ne zahtevaju poseban medicinski tretman. Ipak, na dublje i ogrebotine i posekotine koje su nastale prilikom povređivanja zarđalim ili nečistim predmetom, treba obratiti više pažnje.

Ono što je na prvom mestu važno i kada su u pitanju plitke i sitne ogrebotine i posekotine na koži i kada su u pitanju one dublje i komplikovanije, jeste dezinfikovati povredu i zaustaviti krvarenje. Ukoliko se radi o prvopomenutoj vrsti povreda, celokupan proces njihovog saniranja možete sprovesti sami i kod kuće. Ali ukoliko se radi o komplikovanijoj vrsti ovih povreda, potrebno je i primiti zaštitnu vakcinu, odnosno tetanus i samim tim potražiti pomoć lekara.

Kako sanirati ogrebotine i posekotine?

Neposredno nakon što ste se dublje ogrebali ili posekli, potrebno je da budete sigurni da na povređenoj površini nema nečistoće li stranih tela (što može biti slučaj prilikom povređivanja staklom).

Zato, povredu najpre obilno isperite hladnom vodom i ukoliko vam je pri ruci, na nju naprskajte neko dezinfekciono sredstvo. Kao najbolje dezinfekciono sredstvo, može vam poslužiti alkohol, ali i troprocentni hidrogen, povidon jod ili aktivni kiseonik.

Zatim, nakon što ste povredu dobro isprali i očistili, palcem i kažiprstom druge ruke, čvrsto stegnite ivice tkiva koje je posečeno (ukoliko se radi o posekotini). Pritom, važno je da ivice posekotina čvrsto i paralelno pritisnete jednu uz drugu. Na taj način, nakon par minuta trebalo bi da se zaustavi krvarenje i da se omogući budući pravilan tok srastanja povrede.

Nemojte se uspaničiti ako i par minuta krvarenje ne prestaje. To se može dogoditi ukoliko je povreda dublja. Ako i posle pet do sedam minuta krvarenje ne prestane i ukoliko se intezitet krvarenja ne smanjuje, bez obzira što ste isprali i pritisli povredu, obratite se lekaru.

Ukoliko vam je ipak i na sreću pošlo za rukom da zaustavite krvarenje, pripremite sterilnu kompresu i zavoj. Na kompresu nanesite povidon jod ili troprocentni hidrogen i pričvrstite je na posekotinu zavojem.

Nakon par sati, nakon što dođe do dovoljnog zgrušavanja krvi na površini posekotine, i nakon što se posekotina zatvori možete početi sa upotrebom melema za zarastanje. Melemima za zarastanje, takođe možete tretirati i ogrebotine koje želite da što pre sanirate. Najbolji i najdelotvorniji melemi za zarastanje su melemi koji koži pospešuju moć regeneracije. To su melem na bazi nevena i melem na bazi bokvice.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!