Evo zašto treba da stavljate parfem pred spavanje!

parfem pre spavanja

Parfemi više nisu samo za specijalne prilike: prskamo ih i za odlazak do prodavnice, na posao, u šetnju… ali i pred spavanje! Čuvena izreka Merilin Monro da u krevet nosi samo par kapi parfema Chanel no. 5, poslužila nam je kao inspiracija da je parfemisanje pred spavanje poželjno i hedonistički. Neko možda smatra da je nanošenje parfema pred spavanje traćenje dragocenog mirisa, ali to zapravo nije slučaj. U nastavku vam donosimo zašto treba da nanosite parfem pre odlaska u krevet!

Zašto je parfem poželjan pre spavanja?

Naše čulo mirisa je vrlo moćno, a savšeno odabran miris nanet pre spavanja, može nas opustiti i doprineti osećaju rasterećenja i well-being-a. Ova osećanja su jako važna za dobar noćni san. Ako uživate u prskanju parfema tokom dana, onda je njegovo nošenje tokom noći samo produžetak zadovoljstva, koje dovodi do mirnog sna. Koliko je predivno probuditi se uz omiljenu mirisnu notu na vašoj posteljini?

parfem pre spavanja

Da li vam parfem može pomoći da zaspite?

Osećaj mira i spokoja je važan, ako želite da imate kvalitetan noćni san. Određeni mirisi mogu podržati i stimulisati osećaj relaksacije, taman da biste se probudili osveženi i srećni. S druge strane, ako odaberete miris koji je prejak ili pretežak, možete postići suprotan efekat, i tako probdeti noć. Nošenje parfema tokom noći može poboljšati vaš san, samo ako odabrerete onaj odgovarajući. Lagani cvetni mirisi i umirujuća vanila mogu oda vam pomoći da otpustite brige i bezbrižno zaspite.

Kada da nanesete parfem?

Parfem pred spavanje možete naneti u vreme kada vama najbolje odgovara. Neke žene čekaju moment posle večernjeg tuširanja, kada se obuku u pidžamu. Kupka pre odlaska u krevet će pomoći da se osetite smirenim, a vaša koža je tada topla, dok su pore otvorene. Ovo je idealan trenutak da nanesete parfem. Sačekajte malo da vaša koža u potpunosti upije miris, kako bi bio dugotrajniji.

Povezano: Kako da razlikujete “fake” parfem od originala?

parfem pre spavanja

Koje mirisne note su idealne za spavanje?

Najbolje je da svake večeri nosite isti parfem u krevet, jer će tako vaše telo povezati taj miris sa spavanjem. Neke mirisne note mogu pomoći da se ova proces odvoja brže. Umirujuće mirisne note će pomoći da bolje spavate, dok one teške i mučne mogu postići suprotan efekat, i držati vas budnim čitave noći. Evo koje mirisne note se preporučuju za spavanje:

#1: Vanila

Vanila je topli miris koji deluje kao okidač za srećne momente, što dovodi do opuštanja tela, i njegovom pripremanju za san. Miris vanile opušta, relaksira, i deluje i na čulo ukusa, što doprinosi sveopštoj relaksaciji tela.

#2: Lavanda

Ova biljka je poznata po umirujući kvalitetima, a istraživanje je pokazalo da čak može smanjiti krvni pritisak i puls, što pomaže zapadanju u dublji i kvalitetniji san. Lavanda se koristi i u lečenju pacijenata sa nesanicom, jer usporava nervni sistem i smanjuje osećaj stresa.

Povezano: Kako da pravilno testirate parfem pre kupovine?

parfem pre spavanja

#3: Sandalovina

Umirujuća sandalovina je topli miris koji podstiće smirenje i olakšava osećaj težine u duši. Istraživanja su pokazala da miris sandalovine pomaže telu da zaspi, jer povećava theta aktivnost u mozgu, što vas čini umornijim. To je čist i nežan miris, pun unutrašnje topline.

Od ostalih mirisnih nota pogodnih za spavanje, tu su: limun, bergamot, kleka, neroli, ylang-ylang…

Pozitivni efekti nanošenja parfema pred spavanje?

  • Osećaj odmora kada se probudite
  • Osećaj pozivitnosti kad ustanete
  • Poboljšava raspoloženje
  • Snižava rizik od depresije
  • Poboljšava pamćenje
  • Stimuliše imuni sistem
  • Smanjivanje upalnih procesa usled kvalitetnog sna
  • Održavanje zdrave težine

Koji je vaš omiljeni umirujući parfem?

Pročitajte još i: 10 super trikova da vam parfem traje duže

error: Content is protected !!