Od zimske ka prolećnoj nezi kože: 6 skincare saveta

prolećna nega kože

Još malo, pa je proleće pred vratima! Omiljeno godišnje doba donosi odmor od hladnih vetrova, suvoće, mraza i kiša. Ali koliko god voleli ovu promenu, moramo razumeti da je i naša koža mora iskusiti, a to znači da treba da “pretresemo” rutinu nege kože. Masne i teške kreme, uljani serumi, slabija SPF zaštita... ovo su sve proizvodi koje treba da zamenimo laganijim, “prolećnim” verzijama. U nastavku saznajte kako da pređete sa zimske na prolećnu negu kože.

6 saveta za prolećnu negu kože

Savet br. 1: Pređite na gelaste laganije čistače

Surovo zimsko vreme obično kožu lišava prirodne hidratacije i lipida, stoga zimi koristimo kremaste, gušće umivalice, sa hidratantnim svojstvom. Kada temperature počnu da rastu, koži više nije potrebna ta dodatna hidratacija. Toplije temperature dozvoljavaju koži da proizvodi više sebuma. Stoga, umesto gustih kremastih umivalica, odlučite se za lagane gelove, na bazi vode, bez jakih sulfata. Pene za umivanje su isto dobar izbor za proleće.

Savet br. 2: Pojačajte piling kože

Tokom zime, odumrle ćelije kože mnogo češće ostaju na površini, a hladnoće i vetar su već učinili svoje. To znači da je koži sad na proleće, uz pojačano znojenje i sebum potreban jači piling. To znači da odaberete ili mehanički piling sa gušćim zrncima, ili preparat na bazi blagih voćnih kiselina, koji ćete nanositi isključivo uveče. Pazite da ne preterate sa pilingovanjem (“over-exfoliating”), jer pojačano uklanjanje odumrlog sloja kože može naštetiti njenoj barijeri i pogoršati stanje.

Povezano: “Over-exfoliating” – šta raditi kada preterate sa pilingom?

prolećna nega kože

Savet br. 3: Pređite na serume na bazi vode

Gusti i koncentrovani serumi su bogom dani za zimske mesece. Uljeni serumi su verovatno omiljeni zimski proizvod dama sa suvom kožom, jer prodiru duboko unutar nje, zaključavajući vlagu. Ne morate odustati od seruma, samo zato što je toplije. Zamenite vaše guste zimske serume sa onim na bazi vode. To su serumi koji kao prvi sastojak imaju vodu ili aloju, a mogu biti vodenkaste ili gelaste teksture. Ovaj tip seruma i dalje sadrži visok procenat koncentrovanih sastojaka, ali je mnogo laganiji i brže se upija u kožu.

Naša preporuka je Skinology Niacinamid + 3D hyaluron serum za lice.

Savet br. 4: Koristite laganiju kremu

Kada je toplije vreme, neće vam biti potrebna gusta, masna i hranljiva kremu kakvu ste koristile zimi. Možda ćete čak biti u iskušenju da preskočite mazanje kreme! Ovo je velika greška – jer uz znojenje, pojačano izlaganje suncu i veće temperature, lako možete dovesti kožu u stanje dehidratacije. Tokom prolećnih i letnjih mesesci, gušće kreme mogu uzrokovati bubuljice i mitisere ne koži. Kada se godišnje doba promeni, najbolje je da pređete na laganiju formulu kreme. Probajte kreme na bazi hijaluronske kiseline, sa gel teksturom, jer dobro hidriraju, a ne maste kožu.

Naša preporuka je Skinology SKIN RESCUE gel krema za lice.

prolećna nega kože

Savet br. 5: Pređite na odvojenu SPF kremu

Tokom zime, većim delom dana smo u kući, pa ste zato mogli da “prođete” sa SPF faktorom 25 koji je deo vaše dnevne kreme. Sada, kada je toplije vreme, i više vremena provodimo napolju, potrebno je da kožu zaštitite od jakih UV zraka. Zapamtite – izlaganje suncu je jedan od najvažnijih uzroka preranog starenja kože. Kako biste ovo sprečil, nabavite zasebnu SPF kremu sa faktorom 50. Potražite lagane gel-kreme koje pružaju zaštitu, a ne opterećuju kožu.

Savet br. 6: Izbacite staru šminku i kozmetiku

Proleće je ujedno vreme za prolećno čišćenje – zato je odlična prilika da pretresete kolekciju šminke i kozmetike, i da izbacite proizvode sa isteklim rokom. Proverite simbol otvorene teglice koji je odštampan na proizvodu, jer on označava koliko meseci od otvaranja možete korsititi proizvod. Ako piše 24M, to znači da je proizvod dobar za korišćenje 24 meseca od momentar otvaranja. Za šminku, proverite miris, teksturu i boju, jer su to sigurni znaci da se proizvod pokvario.

Pročitajte još i: Priprimite se za toplije dane – prolećna nega kose

error: Content is protected !!