Zašto se javljaju brazde na noktima i kako da ih se rešite?

brazde na noktima

Čak i ako ste usavršili tehniku lakiranja noktiju, besprekorni manikir nije lako postići ako vam nokatna ploča nije savršeno ravna i glatka. Brazde na noktima mogu učiniti da vam manikir izgleda štraftasto i neujdnačeno, bez obzira koliko ste precizni u lakiranju noktiju. Iako nije uvek moguće otarasiti se dosadnih brazdica, možete naučiti kako da “radite” sa njima. U nastavku vam otkrivamo zašto se javljaju ove brazde i kako možete da ih se rešite!

Šta su to brazde na noktima?

Brazde koje se javljaju na notkima su zapravo mala udubljenja u nokatnoj ploči. Ovi kanalići, često praćeni belim flekicama ili linijama mogu učiniti da nokatna ploča izgleda nejednako, “grbavo” ili uzdignuto na dodir, a mogu se javiti i na noktima šaka i stopala. Dobre vesti su da brazde na noktima nisu bolne, i ne predstavljaju razlog za brigu.

brazde na noktima

Zašto se javljaju?

Uvreženo je mišljenje da brazde nastaju kao višak ili manjak kalcijuma u noktima. Brazde su zapravo kao bore na koži – najčešće se dešavaju kao posledica starenja. Longitudinalne linije, koje se prostiru od kutikule pa do vrha nokta su najčešće, i zapravo ne znače ništa. Vrlo često znače da se noktiju menjaju kako vreme prolazi. Neke osobe su jednostavno genetski predisponirane za slabije, krte nokte, koji su podložni brazdanju. Kako starimo i cirkulacija u ekstremitetima se usporava. Ipak, horizontalne brazde su najčešće uzrokovane fizičkom povredom nokatne ploče. Ako povreda nije uzrok, onda mogu biti simptom nekog medicinskog problema, a u tom slučaju bi trebalo da se obratite lekaru.

Povezano: Kako da pravilno ispolirate nokte kod kuće?

Kako da sprečite i tretirate brazde na noktima?

Nije uvek moguće sprečiti stvaranje brazdi na noktima, ali to ne znači da ne treba da pokušate. Svakodnevni faktori iz sredine, poput pranja ruku i njihove dezinfekcije i skidanja laka čistim acetonom, mogu pogoršati postoje brazde i učiniti ih izraženijim.

Akril, gel ili dip manikir neće nužno uzrokovati brazde, ali mogu pogoršati stanje, ako se nokatna ploča previše isturpija tokom uklanjanja materijala sa nokta. Ovaj proces može uzrokovati stanjenje nokatne ploče, što može pogrošati brazdanje.

brazde na noktima

Dermatolozi savetuju da za prevenciju brazdi na noktima radite sledeće: držite nokte kratkima, koristite staklenu turpiju umesto klasične, i redovno masirajte šake, kako biste podstakli cirkulaciju. Redovno koristite zaštitne rukavice za sve kućne poslove, rad sa hemikalijama i tokom rada u bašti,

Redovno hidrirajte šake, posebno tokom zimskih meseci. Ulja su neophodna nokatnoj ploči, jer se efikasno upijaju i u nokatnu ploču i u kutikulu. Isto kao što brinemo o oštećenoj i suvoj kosi, tako moramo tretirati i nokte, uz prave proizvode koji će učiniti da izgledaju zdravo i lepo.

Naš predlog je NSP Uljani serum za negu zanoktica.

serum za zanoktice

Kako da smanjite njihov izgled?

Koristite hidratnatnu kremu za ruke i ulje za negu noktiju i zanoktica na redovnoj bazi. Kako biste izjednačili površinu nokatne ploče, koristite blok turpiju za buff-iranje. Sam se postarajte da ne preterate sa turpijanjem, posebno ako imate dublje brazde. Pre manikira, nanesite sloj ili dva baznog laka za popunjavanje brazdi (ridge-filler base). Nakon laka za nokte, manikri završite viskoznim, gustim top coat-om sa gel efektom. Što se tiče boje, ako imate dosta brazdica, koje želite da prikriejte, manikir-tehničari predlažu da izbegavate metalik ili hrom lakove, jer reflektuju svetlost, čime privlače pažnju na brazde.

Naša preporuka je NSP 2 u 1 Base & Top coat bazni lak.

Pročitajte još i: 8 saveta kako da pustite duge i zdrave nokte

error: Content is protected !!