Oslobodite se zanoktica na jednostavan način

zanoktice

Od svih loših navika koje možete imati, grickanje zanoktica i noktiju može biti zaista vizualno ružna navika. Međutim, sve navike se mogu prekinuti, pa zašto ne počnete od isceljenja oštećenih zanoktica?

Zanoktice štite osetljiv prostor između važe kože i početka nokta od oštećenja i infekcije. Međutim, koža se tu lako isuši i ošteti te dolazi do, neprijatnog i nimalo privlačnog, ljuštenja kože, a često i do krvarenja i bolnih infekcija.

Naravno, oštećenje je veće ukoliko volite da grickate vaše nokte. Takođe, zanoktice se mogu oštetiti i tokom manikira, a posebno ako pokušate da ih skratite makazicama. Zanoktice su i rezultat prečestog izlaganja ruku pretoploj vodi, kao i sredstvima za čišćenje.

Važno je da sprečite oštećenja i odmah ih tretirate ako se dese. Iako mogu same da se regenerišu, postoji i način da ubrzate proces isceljenja oštećenih zanoktica. Saznajte u nastavku kako!

Povezano: Nega noktiju – Najbolji saveti!

Proces isceljenja oštećenih zanoktica

Umasirajte nekoliko kapi regeneratora za kosu u zanoktice kako bi bile fleksibilnije i manje sklone pucanju. Potopite vrhove prstiju u toplu vodu (na 20 minuta) i mekom krpom lagano gurajte natrag vaše oštećene zanoktice. Ne skraćujte zanoktice makazicama jer ćete učiniti više štete nego koristi.

Utrljajte maslinovo ulje u zanoktice i nokte svaki put nakon tuširanja ili pranja ruku kako biste ubrzali isceljenje zanoktica. Pre nego što odete na spavanje dobro ih natopite kremom i navucite pamučne rukavice i ostavite da hidratantna krema deluje tokom noći. Tokom dana, periodično masirajte zanoktice, nokte i ruke hidratantnom kremom, posebno ako osećate bol ili su zanoktice previše suve.

Važna napomena: Ukoliko su se vaše zanoktice inficirale, ne pokušavajte ništa na svoju odgovornost već odmah posetite lekara.

Povezano: Zanoktice – Zašto nastaju, prevencija i lečenje!

error: Content is protected !!