Zanoktice – Zašto nastaju, prevencija i lečenje

By  |  1 Comment

Zanoktice mogu nastati iz više razloga. Uglavnom, nastaju onda kada dođe do bilo kakvog oblika iritacije područja oko nokta, bilo u kontaktu sa hemikalijama ili prilikom povreda. Takođe, one nastaju i onda kada nokat raste brže nego što je u stanju da se regeneriše kožica oko nokta.


Predispozicija za pojavu zanoktica, nastaje i onda kada vam je koža ruku prirodno suva ili izložena isušivanju. Kao posledica upale zanoktica, može nastati jak i dugotrajan bol, a ukoliko se takve zanoktice ne leče, može doći i do infekcije nokta, pa i do infekcije tkiva i gnojenja.

Kako sprečiti pojavu zanoktica?

Kako bi ste sprečili zanoktice, što češće uređujte nokte i područje kože oko noktiju mažite kremom od nevena ili bilo kojom vitaminskom kremom. Krema od nevena, ima osobinu da regeneriše kožu i sprečava njenu ispucalost, a vitaminske kreme utiču na održavanje vitaminskog balansa kože. Postoje i brojne kreme i ulja koji su specijalno namenjeni za regeneraciju i hidrataciju zanoktica.

Takođe, u što većoj meri izbegavajte kontakt rukama sa jakim hemikalijama, koje su česte u domaćinstvu u obliku sredstava za čišćenje. Kada dolazite u kontakt sa takvim sredstvima stavljajte zaštitne rukavice.

Lečenje zanoktica:

Ukoliko već dođe do pojave zanoktica, izbegavajte da ih dodatno povređujete i iritirate. U čašu hladne vode, potopite 50 grama crnog sleza i ostavite da prođe 24 časa. Nakon tog vremena, vodu procedite i zagrejte, a zatim u njoj nekoliko minuta držite ruke, pa ih prirodno osušite.

Najbolje je da crni slez u vodu potopite uveče i da sledeće večeri obavite postupak lečenja zanoktica, kako kasnije ne biste pokvarili delovanje crnog sleza, pranjem ruku i dolaženjem u kontakt sa drugim preparatima tokom dana. Lečenje crnim slezom, treba da traje sve dok ne nestanu zanoktice. Koliko je to vremenski, zavisi od mere u kojoj imate problem sa zanokticama.

Neka vaše zanoktice budu zdrave i hidrirane.

1 Comment

  1. Pingback: 7 namena maslinovog ulja za koje ne znate | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!