Kozji sapun – prirodno sredstvo u službi lepote i higijene

By  |  2 Comments

Među brojnim sredstvima na tržištu, koja su namenjena održavanju svakodnevne lične higijene i nege, malo je onih za koja se može reći da su potpuno ili bar u velikoj meri prirodna. Jedno od takvih, prirodnih, a pritom i veoma korisnih sredstava za lepotu i higijenu, jeste kozji sapun.

Šta sadrži kozji sapun?

Kozji sapun, proizvodi se od kozjeg mleka, koje je ujedno i jedan od njegovih glavnih i osnovnih sastojaka. Ali i od drugih takođe prirodnih sastojaka, kao što su različita jestiva ulja, kaustična voda i prirodni biljni glicerin. Zahvaljujući pomenutim sastojcima, kozji sapun je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Kada su u pitanju vitamini, on sadrži: vitamin A, vitamin D, vitamin E i vitamin K. Dok od minerala sadrži: gvožđe, kalijum, kalcijum, omega-3 i omega-6 masne kiseline i brojne druge antioksidanse.

Za šta je sve koristan kozji sapun?

Zahvaljujući takvim činjenicama, jasno je da kozji sapun ima izuzetno visoko dejstvo na polju regeneracije i usporavanja starenja kože. Ph vrednost kozjeg sapuna, gotovo da je ravna prirodnoj Ph vrednosti kože. Zato, nije poznat nijedan oblik iritacije niti komplikacija koju bi ovaj sapun mogao da izazove prilikom upotrebe na koži. Naprotiv, nakon upotrebe kozjeg sapuna, posebno kada je ona trajna i redovna, koža postaje vidno elastičnija, vitalnija i zdravija. Sa nje nestaju tragovi iritacija ili bubuljica.

Upravo zato, kozji sapun ne treba koristiti samo na koži lica, već i na koži čitavog tela, pogotovo kada je koža iritirana, recimo nakon depilacije ili upotrebe brijača. Ako vam ovo zvuči kao dovoljan razlog da i sami isprobate upotrebu kozjeg sapuna, razlog više za tu odluku je i to što se korisno dejstvo ovog sapuna ovde ne završava.

Pored pozitivnog uticaja koji ima na kožu, kozji sapun pozitivno deluje i na nokte, a može se upotrebiti čak i za kosu, onda kada je kosi potrebna regeneracija.

2 Comments

  1. Pingback: Uradi sama: sapun za suvu kožu | Lepotica.rs

  2. Pingback: Nega suve kože tela | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!