10 iznenađujućih načina kako pušenje utiče na zdravlje i izgled kože

By  |  0 Comments

Možda fontana mladosti ne postoji, ali postoje sigurni načini da delujete starije nego što zaista jeste. Jedan od njih je pušenje duvana: ono menja vašu kožu, zube, kose i dodaje godine vašem izgledu. Takođe utiče na sveukupno zdravlje organizma: od plodnosti, preko kostiju, pa sve do srca i pluća. U nastavku ćemo vam otkriti čak 10 iznenađujućih načina kako pušenje utiče na zdravlje i izgled kože!

Kako pušenje utiče na kožu?

Kada se pomene kako pušenje utiče na kožu, šta je prva stvar koja vam padne na pamet? Najčešće pomislimo na bore i to sa dobrim razlogom. Toksini iz dima cigarete oštećuju kolagene i elastična vlakna, koja kožu čine čvrstom i jedrom. Ovo oštećenje ubrzava starenje kože, čineći pušače mnogo sklonijim borama na licu i telu. Ali tu su i drugi problemi sa kožom…

#1: Neujednačen ten kože

Pušenje hronično lišava kožu kiseonika i drugih nutrijenata. Zato su neki pušači bledi, dok drugi razviju neujednačenu boju tena. Ove promene mogu početi i u ranom uzrastu, ako rano počnu sa pušenjem. Kod mladih nepušača se obično ne viđa neujednačen ton kože, ali se on mnogo brže razvije kod pušača.

pušenje i koža

#2: Koža gubi tonus

U dimu cigarete se nalazi preko 4000 hemikalija, a mnoge od njih su okidači za uništavanje kolagena i elastina. Ovo su vlakna koja koži daju snagu i elastičnog. Pušenje ili čak i pasivno pušenje, degradira gradivne delove naše kože. Posledice su dublje bora i opuštena koža koja visi.

#3: Bore oko usana

Pušenje uzrokuje čak dva problema za kožu oko usana. Najpre imate bore od uvlačenja dima: naime, pušači koriste određene mišića oko usana koji uzrokuju dinamičke bore, koje nepušali nemaju. Drugo, javlja se gubitak elastičnosti kože, jer dim cigarete prvo udari na regiju oko usana, kada izlazi iz pluća. Zajedno, ovi faktori dovode do stvaranja bora oko usana.

Povezano: Anti-aging iz bočice – 4 sastojka koji na bore deluju kao botoks!

#4: Hiperpigmentacija

Staračke pege i fleke od sunca su česte na licu i rukama starijih ljudi. Dok s jedne strane, svako može dobiti fleke od preteranog izlaganja suncu, istraživanja su pokazala da su pušači mnogo podložniji razvijanju hiperpigmentacija.

pušenje i koža

#5: Lepezaste bore oko očiju

Svako može dobiti bore na spoljašnjem uglu očiju, alli ove bore se razvijaju ranije i dublje kod pušača. Toplote od sagoreanja cigarete i žmirkanje da dim ne uđe u oči doprinose stvaranju vidljivih bora oko oiju. U isto veme, hemikalije iz udahnutog duvana uzrokuju unutrašnja oštećenja strukture kože i krvnih sudova oko očiju.

#6: Veća šansa za nastanak psorijaze

Psorijaza je stanje kože kada koža razvija crvene, perutave delove, koji svrbe. Stres može biti okidač za psorijazu, ali i pušenje je veliki faktor rizika. Nikotin iz cigarete utiče na imuni sistem, upalu kože i rast ćelija, što sve može doprineti nastanku psorijaze. Ako pušite, šansa za nastanak psorijaze postaje duplo veća!

#7: Akne

Niste više tinejdžer? Ako pušite, veća je šansa da zaradite odrasle akne nego kod nepušača! U studiji radjenoj na 1050 žena između 25 i 50 godina, dermatolozi su otkrili da 40% pušača pati od akni u odraslom dobu, dok je taj procenat kod nepušača samo 10. Nikotin i druge hemikalije iz dima uzrokuju promene u koi koje podstiču proizvodnju sebuma i samim tim sklonost ka aknama.

Povezano: 4 razloga zbog kojih imate akne?

pušenje i koža

#8: Sporije zarastanje rana

Iskopale ste bubuljicu, i ona nikako da zaceli? Ako ste pušač, ovo je čest scenario. Svim ožiljcima, posekotinama ranama je potrebno mnogo više da zarastu nego što je to slučaj kod nepušača, zato što njihovo telo dobija manje kiseonika, koji je esencijalan za reparaciju ćelija. Skandinavska studija na 120 žena koje su imale identiču operaciju, pokzala je da je pušačima bilo potrebno čak 3 puta duže vremena da ožiljak na koži zaceli.

#9: Suva koža

Suva, dehidrirana koža je još jedan neželjeni efekat pušanja. Pušenje više od 10 cigareta na dan snižava nivo vlage u koži. Naučnicu su otkrili da jedna od hemikalija iz duvanskog dima uništava hijaluronsku kiselinu, supstanciju koja privlači vodu u kožu.

#10: Povećavate rizik od raka kože

Ovo nije iznenađujuće – pušači imaju veću šansu da zarade rak kože od onih koji ne puše.  Ovo je zato što su efekti UV zračenja još više pojačani u prisustvu dima cigarete. Pasivno pušenje i dim koji se mota oko vašeg lica vas takođe stavlja u veći rizik.

pušenje i koža

Rešenje postoji – Šta se dešava sa kožom kada ostavite duvan?

Koža će odmah početi da se reparira! Cirkulacija i protok kiseonika i nutrijenata će se popraviti, i tako će umanjit potencijalne upale. Neke promene na koži će ipak ostati trajne (posebno ako ste dugogodišnji pušač), ali što ste duže mimo cigareta, koža će vam sve lepše i zdravije izgledati.

Predlažemo da koristite antioksidantne seruma, sa vitaminima poput Skinology VITAMIN C seruma, koji će reparirati štetu koju koži nanose slobodni radikali iz duvanskog dima.

vit c

Pročitajte još i: Savremeni život i anti-aging – Kako zagađenje utiče na zdravlje kože?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!