Krema, serum, stik ili sprej – Kako da odaberete idealan SPF preparat za vaše potrebe kože?

spf proizvodi

Krema sa zaštitnim faktorom nije samo letnji must-have: ona je zdravstvena potreba kože tokom cele godine. Ne možemo dovoljno istaći važnost svakodnevnog nanošenja SPF kreme. Najveći procenat vidljivih znakova starenja uzrokovan je upravo sunčevom radijacijom koja je prisutna tokom cele kalendarske godine. Izbegavanje SPF kreme vas stavlja u veću ričinu grupu za prerano starenje kože, kao i maligna oboljenja kože. Ipak, u velikoj ponudi SPF preparata, teško je odabrati onaj pravi – možemo birati između krema, gelova, stikova, praha, čak i šminke sa SPF faktorom. Zato vam u nastavku otkrivamo koji tip SPF proizvoda je za vas.

5 vrsta SPF proizvoda

#1: SPF kreme

Kada pomislite na zaštitnu kremu, tradicionalna bela krema ili losion vam padaju na pamet. Ali, u poslednjih par godina, SPF kreme su uznapredovale, što se tiču formule. Sada su to lagane kreme, dobre za sve tipove kože, i pogodne za svačji budžet. Guste, bele, masne kreme su prošlost. Kreme i losioni sa SPF faktorom su najbolje rešenje za prekrivanje kože, jer se emulzija lako razmazuje i pokriva svaki kvadratni centimetar kože. Potrebna količina SPF kreme za lice je oko 1,5-2 ml (odnosno, količina koju istisnete duž dva prsta). Potrebna količina SPF kreme za telo je oko 30 ml (1 shot čašica), kako biste prekrili baš svaki centimetar tela.

Za koga je SPF krema: baš za svakoga – samo pronađite formulaciju za vaš tip kože (masna, zrela, problematična, suva).

Povezano – Koliko vas SPF krema zapravo štiti od sunca?

spf proizvodi

#2: SPF sprejevi

Zaštita od sunca u formi spreja je dobro poznata alternativa kremama, za one koji vole lakšu teksturu. Popularna opcija su aerosol sprejevi, u bocama pod pritiskom, obični sprejevi i ne-aerosolni sprejevi. Ipak, jedna od najčešćih grešaka kod korišćenja ovog vida SPF-a jeste njihovo nerazmazivanje po koži, pošto većina bočica ne sadrži upustvo za korišćenje. Dakle, nije dovoljno da ih samo našpricate, već ih morate i utrljati.

Poseban tip proizvoda su SPF sprejevi sa faktorom, za obnavljanje zaštite na licu, preko šminke, tokom dana. Ovaj tip proizvoda nije za samostalno korišćenje, već isključivo za obnavljanje već nanete kreme.

Za koga je SPF sprej: za one koji su u pokretu, puno se znoje, vole sportske aktivnosti, i za one koji koji češće obnavljaju zaštitu.

#3: SPF u stiku

Višenamenski SPF stikovi su još jedna popularna opcija za lice i usne, a trenutna ponuda sadrži usavršene formulacije. Kada su se prvi put pojavili, SPF stikovi su bile masne, voskaste teksture, sa ultra-lepljivim finišem. Sada, formule su nežne, svilenkaste i nemaste, i kao takve idealne za sva teško dostupna mesta, poput šaka, usana, nosa i ušiju. Oni obično ne sadrže vodu, samo ulja i visok procenat voska. Ne zaboravite da ih nanesete ispod očiju.

Za koga su SPF stikovi: idealni su za decu, aktivne ljude, kao i za obnavljanje zaštite tokom celog dana u gradu. Laki su za poneti na putovanje, ili na posao.

spf proizvodi

#4: SPF u prahu

Praškaste verzije zaštite od sunca su prenosne, zgodne opcije za obnavljanje SPF zaštite na licu i koži glave. Njihove formule sadrže mineralne faktore, poput titanium-diksida i cink-oksida u formi praha. Ovo olakšava izbor osobama koje nose šminku ili imaju osetljivu kožu. Mnogi od ovih prahova deluju i kao setting puderi koji umanjuju sjaj. Ipak, ovaj tip proizovda je druga linija zaštite, jer nisu dovoljna zaštita za postizanje pune odbrane od sunca. Odlični su za obnavljanje zaštite, ali uvek bi trebalo da nosite tanki sloj SPF kreme ispd.

Za koga je SPF prah: za dame koje se šminkaju i za slojevito obnavljanje u toku dana.

#5: SPF hidbrid šminke i zaštite

Još jedna popualrna opcija su hibridni proizvodi šminke sa SPF zašitom. Pripremi za ovo su tonirane kreme sa faktorom, podloge, prajmeri, BB i CC kreme sa SPF. Iako su zgodno 2 u 1 rešenje, to ne znači da su dovoljna zaštita, s obzirom na nanetu količinu proizvoda. Make-up proizvod uvek nanosimo tanje nego SPF kremu, stoga su tonirane kreme takođe druga linija zaštite.

Za koje su SPF make-up proizvodi: idealni za dame koje se šminkaju svakog dana.

spf proizvodi

Pročitajte još i – Zašto su SPF krema i vitamin C dobra kombinacija?

error: Content is protected !!