Zimska nega tela – Rešite se suve kože potkolenica!

suva koža potkolenica

Zima neminovno donosi tipične probleme suve kože tela – konstantan osećaj svraba, perutanja i suvoće, posebno kože na potkolenicama. Ako se i vi svake zime patite sa neumoljivim mazanjem i hidriranjem suve kože nogu, rešenje je možda jednostavnije nego što mislite. Zato u nastavku pročitajte kako da se rešite suve kože potkolenica!

Potkolenice su često najsuvlji deo tela – koža na ovoj regiji je deblja i sadrži mnogo manje lojnih žlezda da je podmazuju. Ako se konstantno borite da ih mažete kremama, losionima i uljima, a one su i dalje suve i perutave – poslušajte naredne savete koje daju dermatolozi.

7 saveta za borbu protiv suve kože potkolenica

#1 Skratite tuširanje

Najvažnija aktivnost koja uzorkuje isušivanje kože nogu, jeste tuširanje. Mnogi vole duga, vruća tuširanja, nakon celog dana na hladnoći, ali ova navika šteti prirodnoj barijeri kože. Preterano izglaganje vreloj vodi lišava kožu njenih prirodnih ulja, koja održavaju barijernu funkciju. Dermatolozi savetuju tuširanje ne duže od 10 minuta, na temperaturi od oko 28-29 stepeni, poput one u zagrejanim bazenima.

suva koža potkolenica

#2 Redovan piling tela

Suva koža ujedno znači i njeno ljuspanje. Kako bi vaše potkolenice bile svilene i glatke – morate redovno vršiti piling ove regije. Zato nabavite kvalitetan grublji piling na uljanoj osnovi sa zrncima soli ili šećera, kojim ćete 2-3 puta nedeljno izribati mrtve ćelije kože i otkriti meku mladu kožu.

Povezano: 6 načina da pilingujete kožu tela bez pilinga – BEZ pilinga

#3 LOC metoda hidratacija

LOC metoda nege (Liquid-Oil-Cream) je poseban režim nanošenja proizvod a za negu tela, koji čini da se vlaga u koži zadržava mnogo duže nego koristeći samo losion za telo. “Liquid” je u ovom slučaju tuširanje vodom, nakon čega se na još vlažnu kožu utrljava ulje za telo (“Oil”). Kada se ulje upije, finalni korak je “zaključavanje” vlage unutar kože uz gušću kremu ili mleko za telo (“Cream”).

Ako redovno primenjujete ovu slojevitu hidrataciju, trebaće vam sve manje ulja ili losiona da dobijete iste rezultate.

Naš predlog hranljivog proizvoda za negu suve kože tela je Marrakesh Whip Skin Butter, puter na bazi ulja argana i konoplje.

suva koža potkolenica

#4 Pazite na sredstva kojima se kupate

Ako patite od suve kože potkolenica, jako je važno da odaberete nežan čistač tela, bez sulfata i mirisa. Najbolji izbor su pH izbalansirane kreme ili ulja za tuširanje, koje odgovaraju blago kiselom pH-u kože. Čistač nanesite na gornji deo tela i potom ga raznesite na ostatak. Nema potrebe da čistač nanosite na noge – njihova koža ne luči masnoći, te je dovoljna sapunica koja siđe sa gornjeg dela tela.

Mi vam predlažemo prirodni Marrakesh HEMP SEED Tropicale gel za tuširanje bez suflata, na bazi ulja konoplje i kokosa.

#5 Birajte gušće kreme za negu kože nogu

Ako vam je gušći puter ili krema za telo previše, nanosite je samo na kritičnu regiju kože potkolenica. Potražite one koje sadrže maslinovo ili jojobino ulje, shea puter, i druge sastojke koji umiruju suvu kožu, poput mlečne kiseline, uree, hijaluronske kisline, glicerina i mineralnih ulja koja će napraviti zaštitni sloj na koži poput lanolina i petrolatuma.

#6 Neiritirajuća odeća i deterdžent

Verovale ili ne, krivac za veoma suvu kožu potkolenica može biti agresivan deterdžent za veš ili omekšivač, kao i iritirajuća odeća. Zato brajte blage hipoalergenske deterdžente, izbegavajte omekšivače. Potrudite se da što manje nosite najlon čarape, koje iritiraju kožu potkolenica.

suva koža potkolenica

#7 Uključite ovlaživač vazduuha

Temperature unutar naših domova tokom zime mogu biti veoma visoke, usled centralnog grejanja. Samim tim, vazduh se dosta isušuje, što na kraju uzrokuje i suvu kožu lica i tela. Zato razmiliste o kupovini ovlaživača vazduha, koji će biti spas za vašu suvu kožu. Uključite ga posebno dok spavate.

Pročitajte još i: Anti-aging kože tela – sprečite starenje tela uz ove savete!

error: Content is protected !!