“Over-exfoliating”: Šta raditi kada preterate sa pilingom?

preterani piling

Dok se kozmetičari i dermatolozi slažu da je piling kože odličan i neophodan način za uklanjanje mrtvih ćelija kože sa površine, skorašnja popularnost kupovnih piling proizvoda, tonika, skrabova i kiselinskih seruma, dovela je do toga da prosečna žena prečesto vrši piling kod kuće. Rezultati je crvena, iritirana, suva koža sa ozbiljno narušenom zaštitnom barijerom. Zato je piling mač sa dve oštrice – ukoliko se sprovodi u odgovarajućim intervalima, može biti sjajan, a ukoliko preterate – ozbiljno štetite koži lica. Zato vam u nastavku otkrivamo šta da radite ako ste preterali sa pilingom.

“Over-exfoliating” – kako da ga prepoznate?

Preterani piling je jedna od najčešćih grešaka koje žene prave, u kućnoj nezi. Dermatolozi se slažu da bi koža trebalo da se pilinguje 1-2 puta nedeljno, kako bi se potpomogao prirodni proces smene starih i novih ćelija kože. Ako svakodnevno nanosite tonik sa AHA kiselinama, ili koristite agresivni scrub – vaša koža sigurno moli da prestanete sa tim!

Znaci preteranog pilinga kože su lako prepoznatljivi:

  • iritacija, osećaj peckanja i ljuštenje
  • crvenilo
  • suvoća
  • upaljena koža, male bubuljice
  • povećana osetljivost na kozmetičke proizvode
osetljiva koža

Takođe, vaš ten će delovati suvo i ljuspasto. Čak se može razviti i tekstura kože poput osipa, koja vodi do neujednačenog tena (crveni pečati). Bubuljice i upale su česta reakcija, posle preteranog pilinga.

Jedna od čestih reakcija na preterano pilingovanje jeste zategnuti, “voštani” izgled kože, koji se često meša sa “zdravim sjajem”. Ova tekstura kože nastaje time što je uklonjeno previše ćelija zajedno sa prirodnim uljima, i preranim otkrivanjem mlade kože ispod.

Povezano: Hemijski piling – sve što treba da znate!

Šta da radite kada preterate?

Ako ste primetili bilo koju gore navedenu reakciju posle pilinga, dermatolozi savetuju da momentalno prestanete sa bilo kakvom vrstom eksfolijacije, sve dok vam koža ne zaceli i ne vrati se na prvobitnu teksturu.

#1: Izbacite iz upotrebe sve penaste čistače lica, retinol i fizičke i hemijske pilinge

#2: Pređite na super blag čistač i kremu za lice bez mirisa

#3: Ekstremno crvene i upaljene regije tretirajte bogatim emollijensom, popout pantenola ili neke guste medicinske kreme. Možete koristiti i hidrokortizon kremu ili gel aloe vere (bez alkohola!)

Naša preporuka je Skinology DERMA CALM krema za umirivanje kože, na bazi argana i bisabolola.

#4: Umirite iritaciju i peckanje prislanjanjem hladne komprese na kožu

Povezano: Biološki tretman lica kod kuće – isprobajte enzimski piling kože!

umirivanje kože

Kada možete opet početi sa pilingom?

To što ste jedanput preterani sa pilingom, i osetili sve posledica “over-exfoliating” prakse, ne znači da treba u potpunosti da odbacite piling. Kada vam je koža zacelila u potpunosti, moguće je da ponovo uvedete vaše omiljene piling proizvode – ali postepeno i ne češće od jednom nedeljno. Odaberite da li će to biti fizički ili hemijski eksfolijator – i držite se toga (nemojte mešati oba u rutini nege)!

Naš predlog je nežni kremasti piling za lice, poput Skinology EXTRA FINE piling kreme za lice, sa nežnim zrncima u kremastoj podlozi.

piling za lice

Pročitajte još i: Kako da odaberete vrstu pilinga prema tipu kože?

error: Content is protected !!