Kako da odaberete vrstu PILINGA prema tipu kože?

piling kože

Eksfolijacija je ključni korak u nezi koji uklanja mrtve ćelije sa spoljašnjeg sloja kože, otkrivajući zdravu i blistavu kožu ispod. Postoje različiite metode i tipovi proizvoda namenjeni eksfolijaciji (pilingovanju), a dve glavne podele su na mehaničke i hemijske. Vrstu pilinga treba da prilagoditi tipu kože – zato vam otkrivamo koji piling odgovara svakom tipu kože!

Kada kažemo piling kože, obično pomislimo na klasične kremaste ili gelaste piling proizvode sa grubim česticama koje vrše mehaničko odstranjivanje mrtvih ćelija kože. Istina je da postoji mnogo načina za eksfolijaciju, a onaj pravi za vaš tip kože doneće vam blistavu i glatku kožu, bez crvenila i iritacija.

Mehanički vs. hemijski piling kože

Osnovna podela pilinga kože je na mehanički i hemijski. Mehanički tip pilinga fizički uklanja mrtve ćelije kože procesom trljanja. On se može vršiti uz pomoć piling proizovda sa grubim česticama, peškirićem, četkama za piling lica ili tretmanom mikrodermoabrazije.

Hemijski pilinzi sadrže sastojke koji nežno “tope” i skidaju mrtve ćelije kože, poput AHA (voćnih, glikolne, mlečne, bademove, jabučne) i BHA (salicilne) kiseline ili enzima iz voća.

Povezano: Piling kože na višem nivou – Sve što treba da znate o mikrodermoabraziji

piling kože

Benefiti pilinga kože

Mehanički i hemijski pilinzi uklanju sloj mrtve kože, a time pojavačaju moć upijanja i prodiranja proizvoda za negu lica koje nanosite, poput tonika, seruma i krema. Takođe, uklanjanje mrtve, beživotne kože, otkrivate novi sloj blistave, jedre kože, što ten čini blistavijim i svetlijim.

PIlingovanje prema tipu kože

Normalna koža

Normalna koža može da se pilinguje 2-3 puta nedeljno. To možete raditi uz pomoć električne četke za čupšećnje lica, peškirića ili klasičnih pilinga na bazi šećera ili smrvljene koštice kajsije, uz blagi dodatak kiselina. Uvek pazite da ne preterate sa grubim ili čestim pilinzima, kako ne biste napravili više štete nego koristi.

Povezano: “Uradi sama” piling za regeneraciju suve i ispošćene kože

piling kože

Suva koža

Eksfolijacija je ključna za suvu kožu koja se ljuspa. Ipak, suva koža je osetljiva na mehničke metode koje mogu biti prilično abrazivne. Zato birajte pamučni peškir kojim ćete očistiti i ispilintovati kožu. Nanesite proizvod za čišćenje lica i nežno ga istrljajte peškirićem. Druga opcija su nežni, kremasti pilinzi za lice. Suvoj koži takođe prija hemijski piling mlečnom ili bademovom kiselinom, koje su jako nežne prema koži.

Predlažemo Skinology EXTRA FINE kremasti piling za lice.

Masna koža

Masna koža ima veću toleranciju, zato je možete pilingovati i do 5 puta nedeljno , u zavisnosti od proizovda. Masnoj koži će odgovarati pilinzi na bazi AHA i BHA kiselina, kao i grublji mehanički pilinzi na bazi aktivnog uglja i gline. Ipak, postarajte se da ne preterate sa pilingom, jer ćete tako stimulisati proizvodnju sebuma.

Predlažemo vam blagi hemijski piling uz pomoć Skinology AHA tonika sa 5% AHA kiselina.

Kombinovana koža

Kombinovana koža ima dve zone: T zonu (čelo, nos, i brada) koji se maste, dok su obrazi suvi ili normalno. Zato većinu površine za pilingovanje ograničite na T zonu. Vama će prijati hemijski pilinzi u vidu tonika ili seruma sa glikolnom kiselinom, kao i granularni pilinzi na bazi šećera. Hidratantna krema je obavezna!

Naša preporuka je enzimski piling u vidu Skinology PAPAJA seruma, koji razmekšava kožu na bazi enzima iz papaje.

piling kože

Saveti plus:

  • Nemojte preterivati sa pilingom, čak ni ako imate masnu kožu. Koža će vam onda biti crvena i počele da se ljuspa i peruta.
  • Ako imate hronične ili cistične akne koje su upaljene, možete ih dodatni iritirati pilingom, zato ga tom slučaju izbegavajte.
  • Uvek, ali uvek, hidrirajte kožu posle pilinga, jer morate nadoknati vlagu koja je uklonjena procesom eksfolijacije.
  • Pripazite na proizvode ili lekove koje koristite, a mogu uzrokovati ljuspanje kože, poput retinola ili benzoil-peroksida. Ako vršite piling dok koristite ove proizvode, možete dodatno isušiti kožu ili uzrokovati upalne akne.

Pročitajte još i: Hemijski piling kože – sve što treba da znate

 

error: Content is protected !!