5 skincare sastojaka koji su potpuno bezbedni da se koriste tokom leta

skincare sastojci

Kako je letnja sezona u punom zamahu, vreme je da pretresemo policu sa serumima i kremicama, posebno imajući na umu da su neki skincare sastojci foto-senzitivni (čine kožu osetljivom na sunce). Sigurno znate da bi trebalo da pauzirate sa voćnim kiselinama i retinolom tokom perioda jakog sunca, pošto mogu izazvati neželjene fleke. Ovi sastojci stanjuju kožu, skidaju odumrli sloj ćelija, i stoga je ostavljaju nezaštićenom od sunca. Ali to ne znači da treba da pauzirate sa negom kože tokom leta. U nastavku vam donosimo listu kozmetičkih sastojaka koji su potpuno bezbedni da se koriste tokom visokog nivoa UV zračenja.

Ovi kozmetički sastojci smeju da se koriste tokom sunčanih dana

#1: Niacinamid

Niacinamid, poznat i kao vitamin B3 je vitamin rastvorljiv u vodi, koji poboljšava izgled proširenih pora, bora, neujednačenog tena, koži daje sjaj i mekan izgled. Niacinamid je super-herojski sastojak, jer može pomoći kod skoro svakog problema kože koji imate. Takođe, smanjuje mašćenje kože, što ga čini idealnim letnjim skincare sastojkom. Potražite serume sa koncentracijom do 15% niacinamida, i koristite ga ili ujutru ili uveče.

#2: Vitamin C

Suprotno uvreženom mišljenju, proizvodi sa vitaminom C su potpuno bezbedni da se koriste tokom leta (ako nanosite SPF kremu preko). Ne samo da osvežava umornu kožu, već vitamin C ujedno briše nastale flakice od sunca. On deluje tako što stimuliše proizvodnju kolagena i inhibira rad melanina, kako bi umanjio neujednačen ten i hiperpigmentacije. Vitamin C je ujedno i moćan antioksidant, koji reparira štetu nastalu od slobodnih radikala.

Povezano: Fotosenzitivnost – ove kozmetičke sastojke ne smete koristiti u sunčanoj sezoni

#3: Hijaluronska kiselina

Ovo je hidratacijski heroj, koji je leti preko potreban. Bićete oduševljeni sposobnošću hijaluronske kiseline da zadrži do 1000 puta više vode u odnosu na svoju težinu. Zato kožu čini jedrom i “plump”, a to je efekat koji vam je potreban posle celog dana na suncu. Hijauluronsku kiselinu možete naći u vidu seruma, sheet maski ili kao sastojak krema.

#4: Salicilna kiselina

Iako spada u kiseline, ovaj sastojak je bezbedan za korišćenje tokom leta. Pošto je po sastavu liposolubilna kiselina (rastvara se u masnoći, a ne u vodi), ona prodire sebum unutar pora, sve do folikula, kako bi “otčepila” zapušene pore, čime pruža eksfolijaciju iznutra. Na ovaj način sprečava pojavu akni, mitisera i smanjuje mašćenje kože. Zato je idealan sastojak za osobe koje imaju problematičnu kožu. Svakako preporučujemo da proizvode sa salicilnom kiselinom koristite uveče, radi boljeg efekta, a ujutru je SPF krema obavezna, bez obzira na to šta koristite.

#5: Peptidi

Peptidi predstavljaju snažnu grupu sastojaka protiv  starenja, sa dokazanom efikasnošću. Ovaj sastojak se prirodno nalazi u našem telu, i u to u hormonima. Peptidi deluju tako što podstiču ćelije kože da stvaraju više kolagena i da apsorbuju i upotrebe masti. Najefikasniji poznati peptidi su matriksil, argirelin, tripeptidi i peptidi iz graška. Potpuno su bezbedni za korišćenje čak i kada je sunčan dan, a daju jedar i plump efekat na koži.

Pročitajte još i: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca, efikasno

error: Content is protected !!