Fotosenzitivnost: Ove kozmetičke sastojke NE SMETE koristiti u sunčanoj sezoni!

By  |  0 Comments

Bilo da imate osetljivu kožuili ne, tokom letnjih meseci, određeni kozmetički sastojci mogu negativno reagovati na sunčevu svetlost. Drugim rečima – prisustvo svetla uzrokuje da se određeni sastojci aktiviraju, i učine kožu fotosenzitivnom. U nastavku saznajte koje kozmetičke sastojke ne smete koristiti tokom dana i tokom sunčane sezone!

Fozosenzitivnost (tj. osetljivost na sunce) se dešava reakcijom kože na ultraljubičaste zrake. Ovo zračenje reaguje sa određenim sastojcima, koje formiraju jedinjenja koja kožu čine podložnijom oštećenjima od sunca. To su najčešće sastojci koji skidaju gornji mrtvi sloj kože, u vidu eksfolijanata poput AHA i BHA kiselina, retinola, i drugih.

UV zraci i prirodna zaštita kože

Ono čime se naša koža najbolje štiti od UV zraka jeste mrtvi sloj kože, koji se sastoji od 15-20 slojeva mrtvih ćelija, koje deluju kao štit od sunca. Kada uklonimo taj sloj pilingom (hemijskim ili mehaničkim), značajno smanjujemo zaštitni sloj, a sunčevi zraci mogu mnogo dublje da prodru u živi sloj kože, uzrokujući crvenilo, otok, nelagodnost, ljuštenje kože i hiperpigmentacije.

fotosenzitivnost

Rešenje za fotosenzitivnost je da se ovi sastojci koriste isključivo u VEČERNJOJ nezi, dok ujutru se obavezno morate zaštititi SPF zaštitnom kremom.

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji antiage proizvod koji imate?

Fotosenzitivnost: 6 sastojaka koji je izazivaju

#1: AHA voćne kiseline

One se koriste primarno za proces hemijske eksfolijacije kože, i glavni su sastojak koji uzrokuje fotosenzitivnost. Glikolna i mlečna kiselina su dva uobičajena sastojka koji se nalaze u tonicima, serumima i kremama za masnu kožu. Voćne kiseline su odlični sastoji za posvetljivanje kože, ali zbog svojstva pilinga, nove ćelije kože bivaju ranjivije prema sunčevima zracima. Rešenje je da ih korisitite samo tokom noći, posebno u letnjem periodul

#2: Retinol i retinoidi

Zlatni standard u tretiranju znakova starenja, retinol se može naći u velikom broju anti-age seruma i krema. Retinol i njegovi derivati (retinoidi) deluju na kožu tako što ubrzavaju proces smene starih i novih ćelija, što znači da mnogo brže uklanjaju mrtvi zaštitni sloj kože. Zato se retinol koristiti isključivo uveče, uz dobru SPF zaštitu preko dana!

Povezano: Sve što treba da znate o retinolu – TOP sastojak protiv akni i bora!

fotosenzitivnost

#3: Salicilna kiselina

AHA kiseline nisu jedini krivci koji kožu čine osetljivijom na sunce – njihov “dalji” rodjak, salicilna BHA kiselina ima isti efekat fotosenzitivnosti. Pošto deluje kao keratolitik (otčepljuje pore i uklanja mrtve ćelije kože sa površine), često se može naći u proizvodima protiv akni i mnitisera (gelovi za umivanje, spot tretmani i pilinzi).

#4: Benzoil-peroksid

Još jedan čest sastojak protiv akni, benzoil-peroksid uzrokuje fotosenzitivnost. To je antibakterijski sastojak koji sadrži benzoinsku kiselinu i kiseonik. On prodire kroz pore ili folikule kože i ubija bakterije kože žive u njoj, a doprinose nastanku akni.

Predlažemo vam da kožu preko dana zaštitite Skinology SPF 25 hidratantnom kremom za lice.

fotosenzitivnost

#5: Voćni enzimi

Voćni enzimi se mogu naći u kućnim ili salonskim hemijskim pilinzima. Divni su za nežnu eksfolijaciju, koja otkriva svetliju i blistaviju kožu, ali mogu uzrokovati osetljivost kože na sunce. Pilinge voćnim enzimima trebe izbegavati otkom veoma sunčanih dana,. Tada je koža mnogo podložnija nastanku hiperpigmentacija, iritaciji i ljuštenju.

fotosenzitivnost

#6: Neka eterična ulja

Ne doprinose sva eterična ulja fotosenzitivnosti kože: samo neka, poput bergamota, kima, đumbira, limuna, limete, mandarine i pomorandže uzrokuju pojačanu osetljivost kože na sunce. Zato izbegavajte topikalno nanošenje eteričnih ulja na kožu tokom letnjih meseci.

Pročitajte još i: Večernja nega kože – pripremite je za beauty sleep!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!