A šta vi koristite za depilaciju?

U prvom delu teksta o uklanjanju dlačica govorili smo o nekim od metoda za njihovo uklanjanje, kao što su brijanje, krema za depilaciju ili depilator. Sada ćemo govoriti o vosku, šećernoj pasti i epilaciji, kao dugotrajnijim rešenjima za eliminaciju dlačica.

Dugotrajna glatkoća kože

Topao ili hladan, pa sad i na tračicama. Vosak je jako efikasnija depilacija, gde se dlačice jednim potezom izlače iz korena i tako vam obezbeđuju glatku kožu bar 3 nedelje. Vrlo je važno da se depilacija uradi pravilno, da se dlačice ne bi pokidale. Ovde je, kao i kod depilatora, bitno da radite pilinge, kako vam dlačice kada se istanje  ne bi urastale. Danas na tržištu postoje i tračice na koje je već nanet vosak, koje se „protrljavanjem“ zagreju i spremne su za upotrebu. Treba imati u vidu, mada ima i onih koji to ne poštuju, hladnim voskom se ne depilira intimni deo, već samo toplim.

Depilacija šećernom pastom je poznata još iz doba starog Egipta. Mnogi tvrde da ima određene prednosti u odnosu na vosak, a to su:  ne greje se pa vas ne može ni opeći, uklanja se u smeru rasta dlake (kod voska je obrnuto), pa manje boli, uklanja odumrle ćelije kože, pa je ona mekša i može se raditi na jako kratkim dlačicama. Jedino što je ovakva depilacija skuplja od one voskom. Ako želite da uštedite, šećernu pasti napravite same. Recept se nalazi OVDE.

Epilacija laserom je najefikasnije i najtrajnije odstrnjivanje dlačica, koje je potpuno bezboljno i bezbedno. Rade ga lekari, mada postoje i u kozmetičkim salonima, mada se pravi odrđena razlika u njihovoj efikasnosti u korist onih koje koriste doktori. Postupak laserske epilacije neophodno je ponoviti više puta a taj broj zavisi od brzine rasta vaše dlake, njene jačine (bolje da je jača) i boje (bolje da je tamnija). S obzirom na cenu, obično se tretiraju manje površine kože, a najčešće nausnice i prepone.

Ukoliko želite da promenite doskorašnji način uklanjanja dlačica, pa na primer umesto brijača počnete da koristite vosak, morate biti uporni. Biće vam potrebno određeno vreme da „istanjite“ dlačice, ali nije nemoguće. Zima je idealna za ovu promenu. Retke su srećnice koje mogu da rade „šta im dođe pod ruku“ i da opet imaju glatku kožu i tanke dlake.

Efikasnost vs cena

Kada se podvuče crta, najefikasnija je, svakako, epilacija. Posle nje, vosak i pasta, pa depilator. Najjeftiniji je brijač, pa zatim kreme ako gledamo kratkoročno. Dugoročno, depilator je dobra investicija. Dlačice najmanje urastaju kada se briju jer su jače pa mogu da prođu kroz kožu. Koža je najmekša posle voska, naročito toplog, šećerne paste i eventualno kreme. Bez obzira čime se depilirate, uradite piling pre i par dana posle depilacije da “izađu” urasle dlake. Takođe, nakon depilacije možete koristiti brojne preparate za sporiji rast dlake i protiv urastanja.

I eto, izbor postoji, a da li postoji savršeno sredstvo za depilaciju, pa verovatno ne, jer da postoji potisnuo bi ostale, a to nije slučaj. Još jedan savet, ne verujte reklamama i obećanjima o savršeno glatkoj koži od 5 nedelja i slično, rast dlačica je individualan, od osobe do osobe i na njega utiču i hormoni, a i njihov status se razlikuje u toku meseca, godine. Ne postoji univerzalno najbolji metod depilacije, pa ako vašoj drugarici ne odgovara depilator, možda će baš vama odgovarati. Dok ne probate, nećete znati.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!