Bodycare vodič: Kako da koristite retinol na koži tela?

Retinol u nezi tela

Postoji velika šansa da ste koristili retinol na licu. Ali da li ste ikada razmišljali o tome da iskoristite prednosti derivata vitamina A za svoje ruke, noge i ostatak tela? Stručnjaci za negu kože kažu da možete da koristite ovaj moćni sastojak protiv starenja na svom telu da biste postigli mnoge od istih rezultata koje vidite kada koristite retinol na licu, uključujući bledenje tamnih fleka, podsticanje obnavljanja ćelija i smanjenje finih linija i bora. Radoznali ste da pokušate, ali niste sigurni odakle da počnete? Nastavite da čitate sve što treba da znate o retinolu za telo – od benefita do pravilne primene.

Prednosti retinola za vaše telo

Žene mogu postići iste koristi od retinola na svom telu kao i sa retinolom na licu. Prednosti uključuju potencijalno usporavanje procesa starenja, kao što je smanjenje finih linija i bora, povećanjem obnove ćelija i stimulacijom proizvodnje kolagena. Retinol takođe može poboljšati teksturu kože na telu, pomoći kod problema sa kožom kao što je keratoza pilaris i poboljšati ukupan izgled kože. kože učvršćivanjem i posvjetljivanjem. Ali to nije sve. Retinol takođe može da smanji oštećenja od sunca, ožiljke i tamne mrlje od akni. I može stimulisati kolagen da učvrsti kožu, smanjujući kremastu teksturu koja ima tendenciju da se pojavi sa godinama. Čvršća koža takođe smanjuje rizik od modrica i pucanja od blagih povreda, do kojih može doći kako se naša koža vremenom stanji.

retinol

Izbor proizvoda za telo sa retinolom

Svačija koža je različita, tako da je važno da istražite kada tražite proizvod sa retinolom za svoje telo. Razmislite o tome da se obratite dermatologu ako niste sigurni šta da koristite ili da li je to pravi proizvod za vašu kožu. Pazite na koncentraciju, a ako ste novi u retinolu, počnite sa malim procentom, savetuju dermatolozi. I uverite se da proizvod ima i neku vrstu hidratantnog sastojka jer retinol može da isuši.

Ako je vaša koža osetljiva, potražite proizvod za telo sa retinolom posebno formulisan za osobe sa osetljivom kožom. Pazite i na pakovanje proizvoda dok kupujete. Tamno i debelo pakovanje je važno da se proizvod ne pokvari usled izlaganja suncu ili vazduhu (isto kao i proizvodi sa retinolom za lice).

Povezano – 7 grešaka sa retinolom koje verovatno pravite

Kako koristiti retinol za telo?

Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu dok ugrađujete retinol u svoju rutinu nege tela.

Pravilna primena

U zavisnosti od koncentracije retinola, verovatno ga možete primeniti rukama. Ako su vam ruke osetljive, možete nositi rukavice za jednokratnu upotrebu ili pamučne rukavice.

retinol

Učestalost, količina i mere predostrožnosti

Kada prvi put počnete da koristite retinol na svom telu, koristite proizvod samo jednom ili dva puta nedeljno. Odatle, dermatolozi kažu da možete da ga nanosite svaki drugi dan ili da se držite 1x nedeljno. Ako prebrzo koristite previše retinola, mogli biste doživeti neželjene efekte kao što su suva, ljuskava i iritirana koža. Možete i da isprobate patch test, što znači nanošenje nekog proizvoda na malu površinu nekoliko puta kako biste bili sigurni da vaša koža nije previše osetljiva na određeni proizvod. Kada koristiti Retinol treba koristiti na telu noću. Tanak sloj retinola se može nanositi jednom dnevno, idealno uveče.

Kombinovanje sa drugim proizvodima

Ako imate tendenciju da vam se koža isušuje, preporučujem da nakon toga primenite još jedan jači emolijens. Ako više volite ulja, nanesite ih pre retinola.Takođe možete naneti hidratantnu kremu pre retinola. Dermatolozi na primer, preporučuju korišćenje hidratantne kreme za telo, a zatim nanošenje proizvoda sa retinolom na vrh. Ne zaboravite da je SPF krema za sunčanje ključna kada koristite retinol na svom telu. Proizvodi sa retinolom mogu učiniti vašu kožu osetljivijom na izlaganje suncu, zato budite posebno oprezni i nosite SPF 50+ na telu dok ste izloženi suncu kada koristite proizvod sa retinolom. Možete razmotriti i ređe nanošenje retinola tokom leta ili da ga ne primenjujete nekoliko dana pre nego što izađete na sunce.

Povezano – Da li treba da prekinete sa korišćenjem retinola tokom leta?

retinol

Potencijalni neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Uobičajeni neželjeni efekat upotrebe retinola na telu može biti da može biti isušivanje kože. Postoji i povećan rizik od oštećenja od sunca, pa je veoma važno da se nanese i ponovo nanese krema za sunčanje. Neki ljudi takođe doživljavaju crvenilo, suvoću, iritaciju i ljuštenje kada prvi put koriste retinol. Važno je razumeti da retinol može da suši na telu isto koliko i na licu, zato budite pažljivi sa učestalošću primene. Bio bih oprezan u vezi sa prekomernom primenom…. više nije uvek bolje kada je u pitanju retinol. Da bi se minimizirali neželjeni efekti, posebno efekat sušenja, doktori preporučuju nanošenje hidratantne kreme nakon retinola i umereno korišćenje retinola na telu (ne svaki dan). I izbegavajte da koristite retinol svaki dan ako čini vašu kožu suvom ili iritiranom.

Pročitajte još i – 6 razloga zašto vaš retinol ne daje rezultate

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!