7 najčešćih grešaka sa korišćenjem retinola koje verovatno pravite

retinol

Retinol je dobro poznati anti-age sastojak koji daje vidljive rezultate u pogledu stanja kože, tonusa, bora, finih linija, hiperpigmentacija i ostalih nesavršenosti. Iako važi za zlatni standard borbe protiv starenja, ovaj sastojak nije nimalo naivan! Retinol je zapravo derivat vitamina A, koji ubrzava proces ćelijskog “turnovera”. Time ubrzano skida stare, oštećene ćelije kože, a ostavlja novu, mladu kožu za sobom. Zato se u vezu sa retinolom dovode neželjeni efekti, poput iritacije, crvenila, suvoće i ljuspanja kože. Kako biste sve ovo izbegli, u nastavku pročitajte koje su to najčešće greške u korišćenju ovog kozmetičkog aktivnog sastojka!

Da li i vi pravite ove greške sa retinolom?

Greška #1: Koristite retinol ujutru

Retinol čini kožu osetljivijom na sunce, stoga se koristi ISKLJČIVO kao deo večernje rutine nege kože!

Greška #2: Ne koristite SPF kremu

Iako ste retinol naneli uveče, i dalje morate koristiti SPF kremu kao zaštitu tokom jutra i dana. Na ovaj način ćete zaštiti nežnu, mladu kožu, koju retinol otkriva od štetnog dejstva UV zraka (fleke, pigmentacije, suvoća). Ako imate osetljivu kožu, birajte SPF kreme sa fizičkim filterima (zinc oxide i titanium dioxide).

retinol

Greška #3: Retinol koristite na vlažnoj koži

Retinol se koristi isključivo na suvoj koži, za razliku od ostalih seruma i krema. Posle umivanja, nežno potapkajte lice peškirom i sačekajte 5-10 minuta pre nego što nanesete retinol.

Greška #4: Retinol koristite svako veče od početka

Većina dermatologa će se složiti da je svakoj koži potrebno “privikavanje” na retinol, posebno ako ga nikada ranije niste koristile. Zato se preporučuje da se počne sa nanošenjem 2x nedeljno, prve dve sedmice, a potom možete ga uvesti 3x nedeljno, da bi ste na kraju stigli na korišćenje svako drugo veče ili svako, ukoliko ga koža dobro podnosi – bez iritacija.

Povezano: Blaže alternative retinola – upoznajte fitoretinole!

Greška #5: Obilno korišćenje retinola

Ovo je česta greška, koja uzrokuje sve one neželjene efekte retinola. Dovoljno je jedno zrno graška za celo lice – koristeći metodu “5 tačkica”. Podelite tu količinu (1 zrno graška), na 5 tačaka na licu: čelo, oba obraza, bradu i nos. I potom ih utrljajte, kako biste postigli tanak i ujednačen sloj na celom licu.

retinol

Greška #6: Korišćenje blizu očiju

Koža oko očiju važi za najtanju na celom licu, i zato je njoj klasičan retinol za lice prejak. Za okoloočnu regiju možete odabrati poseban antirid koji sadrži manju koncentraciju retinola, koju će ova tanka koža lakše podneti.

Greška #7: Očekivanje rezultata preko noći

Potrebno je čak 6-10 nedelja da retinol počne da daje vidljive rezultate, zato treba imati strpljenja kada je reč o ovom aktivnom sastojku.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL serum za lice.

Pročitajte još i: Retinol vs. retinoidi – u čemu je razlika?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!