Skincare dilema: Da li se serum sa vitaminom C koristi ujutru ili uveče?

serum sa vitaminom C

Skincare nije nauka, ali nekako je postala u međuvremenu. To znači da morate voditi računa o aktivnim sastojcima koje koristite – kada se nanose, sa čime se (ne) kombinuju. Česta dilema koja okružuje vitamin C (jedan od najčešćih antioksidanata) je da li se on nanosi ujutru ili uveče, da li sme da se koristi kada je sunčano itd. U nastavku teksta saznajte odgovore na ova pitanja!

Benefiti vitamin C za negu kože

Vitamin C, po sastavu askorbinska kiselina, je moćan antioksidant sa svojstvima koja podmlađuju kožu, bore se protiv znakovanja starenja i oksidativnog stresa. Na primer, redovnom upotrebom, proizvodi sa vitaminom C mogu umanjiti vidljivost tamnih mrlja, ujednačiti izgled kože, posvetliti je, umanjiti crvenilo (posebno kada se kombinuje sa feruličnom kiselinom). Mnogi ipak, mogu osetiti peckanje, tokom prilagođavanja vitaminu C, posebno ako koristite jače koncentrnacije.

Kada treba koristiti vitamin C u nezi kože?

Svaki skincare proizvod ima optimalnu poziciju u skincare rutini. Ako ga korsitite mimo tog najboljeg peioda, nećete naškoditi sebi, ali proizvod neće dati svoj maksimum, niti će biti tako efikasan. Postoje dva faktora koja su važna kada sagledavamo kada je najbolji momenat za korišćenje seruma sa vitaminom C – koje doba dana i koji korak u rutini.

Većina dermatologa preporučuje da se serum sa vitaminom C koristi u JUTARNJOJ rutini nege. Razlog za ovo je svojstvo vitamina C da štiti kožu. Ne samo da je moćan antioksidant, već podržava zaštitna svojstva SPF kreme. Kada se koristi ujutru, pre SPF zaštitne kreme, vitamin C štiti kožu od od UV zraka koji mogu proći kroz prvu liniju odbrane.

Iako ne smeta da ga koristite u večernjoj rutini, vitamin C ipak može reagovati sa ostalim aktivnim sastojcima koji su namenjeni da se koriste isključivo uveče, poput retinola ili AHA kiselina, na taj način uzrokujući iritaicju kože i osetljivost.

Vitamin C i sunce – da li je to problem?

Najčešća dilema je da li vitamin C sme da se koristi tokom sunčanih dana. Sve dok koristite kvalitetnu SPF zaštitu kremu preko, nema razloga da ne koristite vitamina C tokom dana. Za razliku od retinola i kiselina, vitamin C kao kozmetički sastojak NIJE fotosenzitivan, što znači da neće kožu učiniti osetljivijom na sunce. Naravno, ovo se odnosi na stabilan kozmetički sastojak vitamina C, a ne na citrusna eterična ulja, ili limunov sok – oni su ekstremno fotosenzitivni, i mogu izazvati opekotine pod dejstvom sunca. Zato izbegavajte kreme i preparate za lice na bazi eteričnih ulja citrusa tokom sunčanih dana.

Dakle, ako posle seruma sa vitaminom C nanesite SPF kremu, smatrajte da ste zaštitili lice na maksimalan način, od UV zraka.

Pročitajte još i: 7 mitova o vitaminu C u koje ne treba da verujete

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!