Serumi za posvetljivanje kože: Ovo su kozmetički sastojci treba da potražite!

posvetljivanje kože

Blistava i posvetljena koža je nešto za čime svi tragamo – taj “sjaj” iznutra, uz glatku površinu kože bez flekica. Ako patite od umorne, sive, ili kože neujednačene boje, postoji pregršt kozmetičkih sastojaka koji su tu da posvetle kožu, uklone flekice i učine da ona sija. Korišćenjem seruma sa ovim sastojcima dobićete prirodno blistavu kožu, bez oslanjanja na šminku. Ove sastojke možemo podeliti u dve kategorije: one koji blokiraju pigment melanin i one koji ubrzavaju proces smene starih i novih ćelija kože.

8 sastojaka koji deluju na fleke i neujednačen ten

#1: Vitamin C

Prvi na listi – najčešći kozmetički sastojak koji posvetljuje kožu. Radi se o antioksidantu, koji sprečava upalu kože i blokira proizvodnju pigmenta. Vitamin C na taj način sprečava stvaranje flekica i pigmentnih ožiljaka posle traume kože (akne ili oštećenja od sunca). Najbolje je da ga koristite ujutru, jer ujedno štiti kožu od zagađivača iz životne sredine.

Povezano: 5 stvari koje niste znale o vitaminu C

posvetljivanje kože

#2: Kojična kiselina

Ova blaga kiselina je nusprodukt fermentacije pirinča, tokom proizvodnjue sakea, pirinčanog vina u zemljama Azije. Kojična kiselina je prirodni posvetljujući sastojak, rado viđen u azijskim kozmetičkim proizvodima. Funkcioniše tako što onemogućava dostupnost enzima koji je potreban za proizvodnju melanina, pigmenta kože.

#3: Alfa-arbutin

Ovo je još jedan posvetljujući sastojak koji se nalazi u prirodi – dobija se iz listova biljke medveđe grožđe (uva ursi). U proizvodima za negu kože se koristi u koncentraciji od 1-2%, i na taj način zaista daje fantastične rezultate. Ovaj sastojak je bezbednija alternativa čuvenom hidrokinonu (popularnom sastojku za posvetljivanje kože, koji je zabranjen u Evorpi). Alfa-arbutin posebno izbeljuje fleke nastale posle akni ili boravka na suncu.

#4: Glutation

Moćni antoksidant, koji se može uzimati i kao suplement u ishrani, glutation radi kao savršeni partner uz kojičnu kiselinu. Iako je bezbedan i istraživan, nije još utvrđeno koliko brzo može posvetliti fleke i pigmentacije, zato uvek birajte kozmetički proizvod koji sadrži i još neki posvetljujući sastojak uz glutation.

posvetljivanje kože

#5: Niacinamid

Ovo je već dobro poznat sastojak, poznatiji i kao provitamin B3. To je antioksidant koji balansira nivo sebuma, bori se protiv akni i deluje protivupalno… Verovatno niste znale da ovaj sastojak deluje i na posvetljivanje tena, fleka i drugih pigmentacija. Niacinamid je još efikasniji kada se upari sa N-acetil glikozaminom.

Povezano: Beautypedia – niacinamid kao svemogući skincare sastojak

#6: Azelaična kiselina

Ovo je prirodni posvetljivač kože, koji se dobija iz pšenice – azelaična kiselina ima protivupalno dejstvo, tako da je efikasna kod tretiranja crvenila i neujednačenog tona kože, koji nastaje usled stanja poput akni, rozacee i melazme. Azelaična kiselina mudro cilja samo na suvišni melanin, tako da neće posvetleti zdravu kožu.

#7: Glikolna kiselina

Većina dama poznaje glikolnu kiselinu kao leave-on eksfolijant, ali sigurno niste znale da ova prirodna kiselina, koja se dobija iz šećerne trske, ujedno i posvetljuje kožu. Glikolna kiselina to radi, uklanjajući pigment melanina. Ona ubrzava ćelijski “turnover”, odnosno, smenu starih i inovih ćeliha kože. Na taj način uklanja oštećene i potamnele ćelija kože, koje daju neujednačen ten.

posvetljivanje kože

#8: Ekstrakt sladića (licorice)

Ekstrakt sladića se često nalazi u kombinaciji sa drugim posvetljujućim sastojcima, posebno kod azijskih proizvoda. On sadrži mnoge molekule koji blokiraju aktvnost tirozinaze, enzima koji stvara melanin, ali ujedno posvetljuje kožu drugim mehanizmima. Zato je ovo veoma atraktivan sastojak, za posvetljivanje kože.

Pročitajte još: 4 kozmetička sastojka koja mogu podstaći stvaranje fleka ako ne koristite SPF

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!