Da li kofein u šamponima zaista pomaže kod rasta nove kose? Otkrivamo!

kofeinski šampon

Benefiti korišćenja kofeina u nezi kože je već dobro poznati: on smanjuje otečenost, posvetljuje je i smanjuje bore. Ipak, njegova anti-inflamatorna svojstva takođe funkcionišu i kod nege kose. Šamponi infuzirani kofeinom stimulišu rast kose – ali ste se verovatno zapitale da li je to zaista tako? Dermatolozi otkrivaju!

Benefiti kofeina u šamponima za kosu

Kofein je prirodni stimulant centralnog nervnog sistema, koji se prirodno dobija iz zrna kafe, ali se može naći i u različitim tipovima čajeva i kakao zrna. Istraživanja poazuju da kada se nanese topikalno, kofeinski šampon može dosegnuti do korena kose, dozvoljavajući mu da utiče na zdravlje dlake i skalpa. Jedna studija je pokazala da kofein dospe do korena dlake za samo 2 minuta.

kofeinski šampon
  • Kofein širi krvne sudove – šamponi sa kofeinom šire krivne sudove, čime se poboljšava protok krvi.
  • Povećava nivo kiseonika i dotoka nutrijenata do folikula kose – kofein u šamponima pojavača dotok kiseonika i hranljivih sastojaka, do samog folikula, gde se stvara protein keratain. Ovako se pojačava cirkulacija unutar kože glave i dotok hranljivih materija.
  • Promoviše rast nove kose – kofein pomaže stavaranje zdravog keratina i epitelnih ćelija kože stimulišu anagenu fazu rasta dlake. Takođe, kofein deluje protiv DHT-a, nusprodukta testosterona koji doprinosi gubitku kose.
  • Pomaže u oporavku od UV oštećenja – koža glave i kosa su podložni UV radijaciji od sunca. Jedna studija je pokazala da UV radijacija oštećuje i folikule kože glave, a kofein rešava taj problem.
  • Pomaže sveopštem zdravlju i izgledu kose – topikalno nanesen i umasiran u kožu glave, kofein pomaže da se stimuliše kutikula dlake kao i njen folikul. Ovime se dobija zdraviji, aktivniji i izduženi koren dlake, što rezutira gušćom i jačom dlakom. Regularno korišćenja kofeinskih preparata na koži glave kroz šampon ili tretman pomaže izgledu, zdravlju i gustini kose.

Povezano: Kofein u skincare proizvodima – antioksidant koji razbuđuje kožu

Za koji tip kose je pogodan kofein?

Kofeinski šampon je bezbedan za sve tipove kose, prema mišljenju eksperata. Ovo je najviše zbog toga što kofein cilja na folikule dlake, a ne na dužinu kose. Iako kofein pruža mnogo benefita koži glave, njegova stimulišuća svojstva mogu narušiti barijeru kože glave. Zato bi osobe sa osetljivim temenom trebalo da izbegavaju upotrebu kofeinskih šampona, kako ne bi pogoršale iritaciju. najbolje je da uradite “patch” test pre korišćenja kofeinskog šampona.

kofeinski šampon

Kako se koristi kofeinski šampon?

Šampon sa kofeinom je bezbedan za svakodnevnu upotrebu, ali bi trebalo pažljivo da pratite stanje kože glave u potrazi za iritacijom. Stručnjaci preporučuju da temeljno umasirate šampon u kožu glave, jer ćete tako razbiti barijeru od sebuma, čime će kofein prodreti do folikula. Takođe, na svakom kofeinskom šamponu piše koliko dugo treba da se drži pre ispiranja, kako bi koža glave upila pravu količinu aktivnog sastojka. Nemojte ga držati duže od propisanog, jer tada ima kontraefekte: steže krvne sudove.

Konačno mišljenje

Kofeinski šamponi su popularni s razlogom – nude mnogo dokazanih benefita za kosu i kožu glave. Kofein je bezbedan sastojak za sve tipove kose, jer promoviše rast nove kose, održava zdravlje skalpa i folikula i rešava probleme UV oštećenja. Ako tražite način da poboljšate rutinu pranja kose i stimulišete njen rast, slobodno ubacite šampon sa ovim sastojkom.

Mi vam predlažemo La Bioestetique Bio Fanelan šampon protiv opadanja kose.

kofeinski šampon

Pročitajte još i: 7 skrivenih razloga za opadanje kose

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!