7 skrivenih razloga za opadanje kose

opadanje kose

Opadanje kose može biti priličan izazov za mnoge žene, sa estetske i emocionalne strane. Opadanje kose najpre može biti povezano sa našom genetikom, ali i sa spoljašnjim faktorima, na koje zapravo možete da utičete. Zato vam u nastavku donosimo čak 8 skrivenih razloga koji su mogući krivci za pojačano opadanje kose.

Ovo su neki od skrivenih razloga za opadanje kose

#1: Nezdravo se hranite i ne unosite dovoljno vode

Balansirana ishrana, sa dovoljno proteina i zelenog povrća, ne samo da će pmooći kod opadanja, već će stimulisati novi rast kose. Napunite frižider namirnicama, koje sadrže puno vitamina i minerala, poput B12 i cinka. Orašasti plodovi, mahunarke, belo meso i riba bi trebalo da budu glavni deo vaše ishrane. Takođe, 8 čaša vode na dan je siguran recept za zdravu kosu!

namirnice za rast kose

#2: Proverite nivo gvožđa

Deficit gvožđa ima veliki uticaj na gubitak kose, pošto je gvožđe važan metal za stvaranje proteina koji čine ćelije kose. Osobe koje pate od anemije će iskusiti opadanje kose kao jedan od prvih simptoma. Suplementi gvožđa i ishrana bogata gvožđem (orašasti plodovi, mahunarke, lisnato zeleno povrće i proteini) su dobar način da nadomestite njegov manjak u organizmu.

Povezano: Zbogom opadanju – 8 super namirnica za stimulisanje rasta kose

#3: Hronični stres

Stres je izvor mnogih modenih bolesti, jer negativno utiče na sve delove našeg fizičkog i mentalnog stanja, a izmedju ostalog, može biti uzrok i opadanju kose. Rešenje je da, kod hroničnog stresa, potražite profesionalni pomoć, ali i praktikujete odmor. Bilo da je to meditacija, joga, sport, slobodan dan, dajte telu i umu odmor koji mu je potreban. Smanjenjem stresa ćete lako sprečiti opadanje kose uzrokovano njime.

#4: Hormonske promene

Hormonski gubitak kose može biti uzorkovan mnogim stanjima, ali se najčešće javlja tokom trudnoće i posle porođaja. Jedan od uzroka opadanja kose je i stanje hipotireodizam, visok nivo estrogena ili menopauza. Ako sumnjate na jedan od ovih uzroka, obavezno posetite lekara, koji će vam odrediti najbolju terapiju, prilagodjenu vašem stanju.

Povezano: Opadanje kose posle porođaja – Šta možete da uradite?

opadanje kose

#5: Hemijsko tretiranje kose

Farbanje, keratinsko ispravljanje, mini-val ili blajhanje uzrokuju ozbiljno oštećenje dlake. Posebno blajhanje – može opeći i negativno uticati na kožu skalpa. Šta mislite, zašto kolorista nosi rukavice dok nanosi blanš? Kako biste sprečili opadanje kose, najbolje je da ograničite hemijske tretmane farbanja na svaka dva meseca, i da maksimalno izbegavate sve hemikalije za stilizovanje kose.

Ako vam je kosa već hemijski oštećena, uložite u kvalitetnu masku ili tretman za dubinsku hidrataciju.

Naša preporuka je Marrakesh Miracle Masque, na bazi ulja argana i konoplje, za vrhunsku hidrataciju tretirane kose.

#6: Stalno nosite nadogradnju

Ne moramo vam naglasiti koliko je nadogradnja kose sjajno rešenje, kako biste poboljšali svoj izgled i dodali volumen i dužinu kosi. Ipak, nemojte zaboraviti da se nadogradnja nosi samo onoliko koliko vam je potrebna. Zato je najbolja opcija nadogradnja u vidu klipsi, koje se nose par sati, i posle skinu, uzrokujući minimalno oštećenje prirodne kose.

Druge vrste nadogradnje kose se obično nose danima, pa čak i nedeljama. To znači da nešto vuče vašu prirodnu dlaku iz korena 24/7, čak i dok spavate, uzrokujući trenje i vukući dlaku. Zato nastaje opadanje kose kod osoba koje imaju nadogradnju.

#7: Svakodnevno nosite zategnuti rep i punđe

Bilo koja frizura koja čestvo vuče kosu i skalp – deluje na njeno oštećenje, iz korena. Ukoliko često nosite čvrst i visok konjski rep na vrhu glave, znajte da konstantno vučenje korena uzrokuje gubitak kose, pa čak i njen trajni gubitak oko linije kose. Zato se radije opredelite za niske repove, i na zatežite kosu previše. Nemojte vezivati kosu svakog dana, već to činite svega 2-3 puta nedeljno.

Pročitajte još i: “Uradi sama” tonik protiv opadanja kose koji zaista radi

error: Content is protected !!