5 stvari koje niste znale o vitaminu C u nezi kože

vitamin C serum

Uz retinol, vitamin C je možda najhvaljeniji skincare sastojak, zahvaljujući čitavom spektru benefita za kožu. Ovaj moćan antioksidant brani kožu od sredinskih agresora (zagađenja, dima, UV zraka), uz to što minimizuje vidljive znake starenja (bore, fine linije, pigmentacije i sivu boju tena). Uprkos svom kultnom statusu, serume sa vitaminom C nije lako formulisati niti koristiti, jer je u pitanju veoma nestabilan sastojak. Zato vam u nastavku otkrivamo 5 stvari koje niste znale o vitaminu C!

Ovo verovatno niste znale o serumu sa vitaminu C

#1: Ne treba da ima loš miris niti da promeni boju

Neke korisnice seruma sa vitaminom C opisuju njegov miris poput vode u kojoj su se kuvale viršle, ustajale slanine ili metala. Znajte da vitamin C serum ne treba da ima loš miris. L-askorbinska kiselina je najaktivnija proučavana forma vitamina C i nalazi se u mnogim kremama koje imaju neobičan miris. Zato radije birajte serume i preparate koji sadrže neki od derivata vitamina C, jer su stabilniji i nemaju neprijatan miris (Ascorbyl palmitate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, sodium ascorbyl phosphate and magnesium ascorbyl phosphate).

vitamin C serum

Znajte da L-askorbinska kiselina oksidira kada se izloži svetlu i vazduhu, izato se preporučuje da se biraju samo oni serumi sa vitaminom C koji dolaze u bočicama od tamnog ili neprovidnog stakla. Tokom vremena, serum može promeniti boju iz žute u narandžastu ili braon, ostavljajući korisnice u dilemi. Kada serum promeni boju, to je znak da vitamin C više nije efikasan, jer je oksidisao.

#2: Ne mora da vas pecka

Kako bi bio efikasan, serum sa čistom L-askorbinskom kiselinom mora biti formulisan na specifičnoj pH vrednosti (ispod 3.5). Naš prirodni pH kože je oko 5.5, tako da je ta kiselost razlog zašto osećamo peckanje i iritaciju od čistog vitamina C na koži. Dodatno, L-askorbinska kiselina je rastvorljiva u vodi i zato se “muči” da prodre kroz kožu. Zato se serumi sa čistom L-askorbinskom kiselinom prave sa visokim koncentracijama, kako bi donele nekakav rezultat.

S druge strane, mnogo efikasnije i bolje formule sa derivatima vitamina C, posebno oni koje su rastvorljive u uljima, jer lakše prodiru kroz kožu. Na taj način nećete imati iritacije niti morate koristiti visoke koncentracije vitamina C.

Povezano: Kozmetički sastojci – 7 mitova o vitaminu C u koje NE TREBA da verujete!

#3: “Radi” mnogo više od posvetljivanja kože

Vitamin C je poznat kao sastojak koji posvetljuje kožu, ali to mu nije jedina supermoć. Jedan od razloga zašto je ovoliko popularan jeste taj da vitamin C pruža čitav spektar benefita za kožu. Zaglađuje teksturu kože, ujednačava ten i čak radi na ćelijskom nivou kako bi stimulisao proizvodnju kolagena i elastina. Vitamin C tretira, ali i deluje preventivno. Štiti ćelije kože od oksidativnog stresa – posmatrajte ga kao multivitamin koji svaki dan uzimate za zdravlje kože.

vitamin C serum

#4: Pojačava prednosti vaše SPF kreme

Kada govorimo o preventivnoj nezi kože, najbolja prevencija je SPF krema – zaštita od sunca. Do sada smo zaključili da je svakodnevno korišćenje SPF zaštite (tokom cele godine) od minimum 30 ključno za borbu protiv starenja kože. Ponovna aplikacija formule na svaka 2 sata (ili češće ako plivamo ili se znojimo) je takođe važna. Ali, da li ste znale da možete pojačati dejstvo vaše SPF kreme samo ako je uparite sa vitaminom C koji ćete naneti ispod nje? Serum sa vitaminom C pojačava antoksidativna svojstva SPF kreme kada ste izloženi suncu.

Povezano: Vitamin C i SPF krema – moćni skincare duo koji vam je poteban ovog proleća!

#5: Može se koristiti ujutru i uveče

Pošto su vitamin C serum i SPF krema dreamteam, verovatno mislite da se ovaj sastojak može koristiti samo ujutru. Znajte da ovaj tip proizvoda ipak možete koristiti i uveče,u zavisnosti od obimnosti vaše rutine i drugih proizvoda koje koristite. Ako uveče nanosite kiseline ili retinol, možda je zaista bolje da se držite korišćenja vitamina C u jutarnjoj nezi.

Naša preporuka je Skinology Vitamin C serum!

Pročitajte još i: Da li vaš serum sa vitaminom C zaista “radi”? Uradite ovaj trik i proverite!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!